Foutje in de nieuwe Vincent van Goghweg?

Olifanten zijn praktische wezens. Ze kiezen altijd de meest korte en logische weg als ze van A naar B willen. Het pad dat dan ontstaat wordt een olifantenpaadje genoemd.

Op de vers ingerichte Vincent van Goghweg is ook een olifantenpad ontstaan.

De sporen zijn minder zichtbaar dan bij de ingesleten weggetjes in de jungle, maar wij menen dat het een pad is waar het gevaar op de loer ligt.

Komende vanaf het Zaanlands Lyceum of het Kunstcentrum kan je alleen maar rechtsaf. Om toch bij de Provincialeweg te komen, nemen automobilisten de scherpe bocht bij het eerste stoplicht. Dit is niet toegestaan, maar wel de meest logische oplossing (klik op de afbeelding voor een grotere versie):

Hier zie je de praktijk (we hebben vanmorgen meer automobilisten hetzelfde zien doen, maar die vonden we te herkenbaar in beeld komen):

Wij hebben wethouder Addy Verschuren om commentaar gevraagd. Zodra dat binnenkomt, vullen wij dit artikel aan.

Niks aan de hand mensen!
Update: Via de woordvoerder van Addy Verschuren kregen wij zojuist antwoord op de door ons gestelde vragen:

 1. Is de gemeente op de hoogte van deze situatie? Antwoord Verschuren: Ja
 2. Zien jullie het probleem en wordt er gewerkt aan een oplossing? Antwoord Verschuren: Auto’s mogen hier keren.

Sonja puhl-diehle van Fietsersbond Zaanstreek neemt de zaak serieus. Ze vindt de situatie gevaarlijk en gaat het binnen de Fietsersbond bespreken.

 

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • themx

  Wat dacht je van die opstelstroken als je vanaf koog naar de vincent van Goghweg wilt, bij de rechterrijstrook kunnen 1,5 autos naast elkaar, bij de linker 0,5. Lijkt me ook een “foutje”, vooral als men ervan uit gaat dat de van goghweg is heringericht om de 2×2 situatie te verduidelijken en te benutten.

 • Marlene Blonk

  Ja klopt. Ik ben ook evenals deze fietsers komende vanaf de Rembrandtstraat al twee keer verrast door een kerende automobilist. En die beseffen niet dat ze ook nog door rood rijden.
  Ik pleit voor herstel van de “oude” opening tussen het Zaanlands en de Govert Flinckstraat.

 • Ray

  Sorry dat ik het zeg hoor, maar wat een nutteloos artikel. Je ziet op de gemaakte foto en in het filmpje al dat er geen bebording is. Geen bebording geeft dus aan dat er ook geen verbod is. Ook had je als “journalist” natuurlijk ook even kunnen kijken. Had je een vraag aan de wethouder gescheeld.

  • Merel Kan

   Beste Ray, je hoeft geen ‘sorry’ te zeggen, hoor.
   Deze ‘journalist’ is toevallig ook nog een moeder die regelmatig ziet hoe er op dit punt onhandige situaties ontstaan waaraan ik mijn –en andermans- kind liever niet blootstel. De bocht is niet ontworpen om op deze manier genomen te worden en de stoplichten staan erg scherp afgesteld. De ene auto kan dus min of meer veilig door, de andere moet in de remmen. De grootste drukte op het onke punt is als ouders hun kinderen –vaak met slecht weer- afzetten en dat is ook meteen het moment dat veel scholieren die wel per fiets of lopend komen daar ook zijn.
   Wat betreft de bebording: er staat ook geen bord dat een dutje doen op de Vincent van Goghweg verboden is. Het gezonde verstand zegt echter…

   • menno

    Beste Merel, neemt niet weg dat de journalistieke bewering dat het verboden is hier onterecht is. Het is simpelweg toegestaan. Dat het niet handig is is vers twee, maar zo zijn er meer plekken waar een verbod op het nemen van een U-bocht niet handig is. Zo zijn er bij het kruispunt provinciale weg- guisweg regelmatig vrachtwagens die komende vanaf de coentunnel weg voorsorteren voor linksaf de spoorwegovergang over maar ip daarvan een U bocht draaien terug richting de coentunnelweg. Ook hier geldt geen verbod en staan de stoplichten nog scherper. Overigens is de bocht op de Vincent van Gogh redelijk te maken en levert het vooral gevaar op als tegemoetkomende automobilisten én fietser zich als onoplettende weggebruikers gedragen. Je nadert als tegemoetkomende automobilist immers een rood licht en autorijden is vooruitkijken en de situatie scannen en als fietser ga je een weg kruizen waar auto’s rijden, oversteken doe je dan pas als er geen auto’s zijn. Neemt niet weg dat herstel van de oude doorgang bij het Kunstcentrum een stuk overzichtelijker zou zijn

    • Merel Kan

     Beste Menno, de titel ‘journalist’ heb ik mijzelf niet toegedicht. Ik schrijf voor De Orkaan en pretendeer de wijsheid niet in pacht te hebben. Met veel plezier laat ik me op de vingers tikken als mensen het beter (denken te) weten.
     Bij de update kan je zien dat ik het commentaar van de wethouder heb toegevoegd.
     Als gezonde denker-met ogen in de kop (die titel eigen ik mezelf wel graag toe), zie ik vrij frequent dat de plannenmakers, die dit olifantenpaadje niet voorzien hadden, ongelijk hebben. Al hoop ik niet de mogelijkheid te krijgen om ‘zie je wel’ te roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *