Frisse noordenwind in mei hield het droog en koel

Op 25 mei was het 25 graden bij weerstation Zaandam-Peldersveld* maar mei 2023 was een maand met relatief weinig zomerse dagen. Dat kwam vooral door de noordenwind, die het trouwens ook relatief droog hield: 28 mm (normaal gesproken is dat bijna twee maal zoveel).

Door Hessel Kraaij

De maand mei werd afgesloten met een relatief warme dag met een maximum van 21,5 °C. Een frisse noordenwind was er de oorzaak van dat het niet warmer werd. En dat bepaalde toch ons beeld over mei als een fris voorjaar met relatief weinig warme dagen. Maar is dat beeld terecht? Dat van de frisse noordenwind zeker, want vanaf 17 mei was de windrichting onafgebroken noord en kreeg echt warmere lucht geen kans om tot onze streek door te dringen.

De gemiddelde temperatuur in Zaandam-Peldersveld kwam uit op 13,6 °C en dat wijkt nauwelijks af van het gemiddelde over de afgelopen 15 jaar. Op 13 tegen normaal 11 dagen kwam de temperatuur boven de 20 °C, terwijl maar op 1 dag (22 mei) de zomerse waarde van 25,0 °C net werd aangetikt.

De laatste vier jaren waren zomerse dagen in mei dan ook gering. Jaloers kunnen we zijn op mei 2018 toen we maar liefst 16 van deze zomerse dagen telden. De stevige noordenwind hield het wel droog. In totaal viel er deze maand 28,2 mm regen tegen normaal 53,3 mm. Met 276 zonuren was mei iets somberder dan normaal (288 uur).

Over de drie lentemaanden heen genomen bedroeg de gemiddelde temperatuur in Zaandam-Peldersveld 9,9 °C, hetgeen overeenkomt met het normale gemiddelde voor de lente. Nat was de lente echter wel. Totaal viel er 242,6 mm neerslag. Daarmee was de Zaanstreek nog iets natter dan het landelijke gemiddelde van 226 mm tegen normaal 154 mm. De lente van 2021 was echter nog natter met 251 mm neerslag.

* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.

Boven de temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. Mei was dus ‘gemiddeld’.

Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. Januari, maart en april waren extreem nat, mei juist weer droog.

Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. De foto boven: Lopen over water in het Guisveld in mei 2023, door Meneer de Fotograaf.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *