Fronikboerderij gemeentelijk monument

De Fronikboerderij aan de Westzanerdijk in Zaandam wordt een gemeentelijk monument.

Het pand wordt door Zaanstad verkocht aan Stadsherstel dat de buurtboerderij gaat renoveren. De Heeren van Zorg gaan 10 zorgwoningen op het terrein beheren.

Stichting Fronik Buurtboerderij blijft verantwoordelijk voor de ontmoetingsfunctie. Wethouder Natasja Groothuismink:

“Met deze besluiten blijft de buurtboerderij behouden als ontmoetingsplek voor jong en oud in de buurt. Na de herontwikkeling kunnen in het monument autistische jongeren onder begeleiding wonen. Het is al een bijzondere plek en dat kan het nu ook blijven.”

De Fronikboerderij stamt uit het eind van de 19e eeuw. De boerderij heeft cultuurhistorische waarde en is beeldbepalend voor de Westzanerdijk volgens Zaanstad.

De gemeente verkoopt de Fronikboerderij voor ruim 130.000 euro aan Stadsherstel. De nieuwe eigenaar neemt de kosten voor de sanering van de grond voor zijn rekening en start zo snel mogelijk met de restauratie van de boerderij.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Hans Kuyper

    Petje af en respect voor de vrijwilligers van de Fronik die met eindeloos geduld en ijzeren volharding zo’n mooi resultaat hebben bereikt. Dit was echt pionierswerk en dat het is gelukt geeft goede hoop voor burgerinitiatieven in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *