Fusie Zilvermeeuwen-Hellas bijna een feit

Vrijdag 5 januari beslist de ledenvergadering van Hellas Sport definitief over een fusie met Zilvermeeuwen. Dat de leden het tegenhouden lijkt uitgesloten. Bij een vorige stemming waren 85 stemmen voor en 6 tegen.

Bij Zilvermeeuwen wordt maandag 15 januari voor de tweede keer over de fusie gestemd. Daar waren de eerste keer geen tegenstemmers.

De extra vergaderingen zijn nodig omdat bij de eerste vergaderingen op 18 december er geen quorum (twee derde van de leden) was om te stemmen. Bij de tweede vergadering hoeft dat niet.

De nieuwe fusieclub (naam onbekend) zal met ingang van het seizoen 2018-2019 op het terrein van Hellas gaan spelen. Dat is vooral een hard gelag voor Zilvermeeuwen omdat zij hun terrein moeten verlaten en intrekken bij het (kleinere) Hellas, vroeger een aartsrivaal.

De reden voor de snelle fusie is financieel, een extra jaar betekent extra kosten. Hellas wil een ’toekomstbestendige’ fusievereniging:

“Door de fusie krijgen we een vereniging met meer leden, meer inkomsten en minder uitgaven. Omdat beide verenigingen nu nog financieel gezond zijn, ontstaat er een club met een sterke financiële positie en sluitende begroting.”

Plannen voor een fusie bestaan al jaren, ook Zaanlandia werd genoemd als mogelijke partner. Zaanlandia heeft al eerder laten weten geen trek in de fusie te hebben.

Hellas is gekrompen tot één van de kleinste clubs in de Zaanstreek. In 2016 had de club 13 teams, nu nog maar 8. Zilvermeeuwen had 10 teams in 2016, nu 15. Ook PSZ speelt op het Hellas-complex in het Hoornseveld.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Bruce

    Ik weet nog een jaar of 15 geleden dat beide clubs vrij groot waren. Heeft iemand een uitleg voor waarom deze verenigingen zo gekrompen zijn? En waarom moet Zilvermeeuwen naar het Hellas complex gaan, waar ook Zaanlandia, PSZ en Hercules in de buurt zijn? Is er dan nog een vereniging in Zaandam zuid? Ik had gedacht dat er genoeg animo onder de jongeren in de Bomenbuurt, Poelenburg, Havenbuurt zou zijn om een vereniging daar te onderhouden, maar blijkbaar dus niet.

  • Egbert Visser

    Dit is natuurlijk niet goed voor het voetbal. Toen ZFC en ZVV samen gingen ontstond er op papier een grote nieuwe club – Hellas Sport – met ongeveer 1200 leden. Veel echte clubmensen van ZVV en ZFC zagen de nieuwe vereniging niet zitten en stapten op. Als Zilvermeeuwen gaat fuseren met Hellas Sport gaat de geschiedenis zich herhalen. Het zou beter zijn om een nieuwe complex in bijvoorbeeld Westerwatering te realiseren voor Zilvermeeuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *