Gaan De Kraaien nog verhuizen?

Het is eind augustus 2019. Op de foto het terrein bij de Fortuinweg in Rooswijk (Zaandijk): een Big Tiny Forest.

Hier hadden al anderhalf jaar in zwart-oranje gestoken hockeyers moeten rondrennen. Inmiddels anderhalf jaar vertraging, maar dat wordt zeker meer, als het nieuwe Kraaiencomplex er ooit komt…

Ruim drie jaar geleden (juni 2016) was er een ruime raadsmeerderheid voor verhuizing van De Kraaien naar Rooswijk. De raad maakte € 4,5 miljoen extra vrij, in maart 2018 zou het eerste veld klaar zijn. Het bedrag liep fors op, de termijn liep fors uit.

De buurt en milieuorganisaties tekenden bezwaar aan en liepen uiteindelijk naar de Raad van State. Mussen, woel- en vleermuizen gooiden roet in het eten. In april 2017 werd duidelijk dat kosten zo’n € 6,7 miljoen waren en dat maart 2016 niet gehaald werd. In juli 2017 werd gemikt op ‘begin 2019’.

PAS

De zitting van de RvS over de zaak is in september 2019 gepland. Tot die tijd ligt er geen volledig goedgekeurd plan. En dat zou de aanleg wel eens op kunnen breken. De Raad van State heeft bouwplannen die van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) gebruik maken voor de vergunning ‘on hold’ gezet of vernietigd. Alle grote bouwplannen die niet onherroepelijk zijn worden hierdoor getroffen. Dat het Fortuin-plan daardoor getroffen wordt lijkt vrijwel zeker, het grenst aan een Natura 2000-gebied en de uitspraak van de RvS gaat over stifstof-neerslag in die gebieden.

Romkje Mathkor (GroenLinks), Roland van Braam (SP) en Melchior Mattens (PvdD) hebben vragen over de voortgang gesteld omdat ze begrepen hebben dat Zaanstad snel bomen wil gaan kappen in het gebied. Volgens de partijen zou toegezegd zijn eerst de uitspraak van de RvS af te wachten.

Ook vragen ze hoe de PAS-uitspraak invloed zou kunnen hebben op de verhuizing, als die er al komt:

“Wordt er in dit verband ook gedacht aan zowel een alternatief voor de Kraaien als een eventuele nieuwe bestemming van het Fortuinveld die minder inbreuk maakt op de natuurwaarden van het terrein.”

Hier ons Kraaien-dossier.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • David Sluis

    Buiten de procedure RVS is er ook nog steeds mogelijk op bezwaar en beroep ihkv de door de RUD afgegeven ontheffing op de Noordse woelmuis. Dus er is helemaal geen sprake van een een gelopen race en kan e.e.a. nog maanden en langer duren. Gelukkig werkt de rechtspraak tot nu toe naar behoren in deze zaak, want iedereen heeft recht op een eerlijk proces, welke partij dan ook! Beginnen met kappen, lijkt mij dan ook totaal het verkeerde signaal van de Gemeente. Niemand staat toch boven de wet?

  • P.Hoogkamer

    Welke partij in dit minderheidscollege wil er nog vlug kappen de Vvd is uit het college.. die zijn over het algemeen prohockey. Of neemt het CDA nu die rol over. ?

  • Belachelijk gedoe dit, kost klauwen met geld, en waar waren alle mensen toen de slipschool daar was en de school toen hoorde ik niemand en nu maar zeuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *