Ganzen vergassen verboden (ook in het Jisperveld)

“Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad vindt het massaal vergassen van ganzen geen diervriendelijke methode voor het aanpakken van overlast van wilde dieren.

Het vangen en vergassen vindt massaal plaats met netten en veroorzaakt stress en pijn bij de dieren. Dit vinden wij niet diervriendelijk.”

Dat was duidelijke taal van gemeente Zaanstad op de vraag die GroenLinks stelde begin 2013 over het vergassen van ganzen. Er zou zelfs een brief naar de provincie gestuurd worden!

 “Het college gaat door middel van een brief contact opnemen met de provincie Noord-Holland om het standpunt van Zaanstad te geven over het duurzaam effectief aanpakken van de overlast.”

Of de brief ooit verstuurd is, weten wij niet. Er is in elk geval niks van bekend bij Désiré Karelse, Adjunct Secretaris bij Stichting Faunabeheereenheid in Noord-Holland. En al zou het bekend zijn…

“Of er vergast is in Zaanstad is wat moeilijk na te kijken, maar het is niet zo dat het niet zou mogen. Hier gaat de gemeente niet over. Het was toegestaan om in heel Noord-Holland te vangen en te vergassen.”

Wel kregen we concreet bevestigd door de provincie dat de vergassingsmethode is toegepast in ‘onder andere het Jisperveld.” Afgelopen jaar zijn er in Noord-Holland zo’n 100.000 ganzen gedood. Daarvan zijn er ongeveer 37.000 vergast.

Verbod
Woensdag werd de uitspraak van de rechtbank in Haarlem bekendgemaakt in een zaak die Stichting Faunabescherming heeft aangespannen tegen de Provincie Noord-Holland. De ganzen in Noord-Holland krijgen even lucht: hoewel er toestemming is om de ganzen te vergassen, is dat er niet om ze te vangen. Maar… om de vogels in de rui (waardoor ze niet weg kunnen vliegen) te kunnen vergassen, moet je ze toch echt eerst vangen. Kip Gans-ei-verhaal dus.

uitspraak rechter

Deel van de uitspraak meervoudige kamer dd 29 april 2016 tussen Stichting Faunabescherming en gedeputeerde staten Noord-Holland.

Alternatief 
In de gebieden die onze gemeente zelf beheert, wordt gebruik gemaakt van het diervriendelijke bedrijf Hofganzen:

“Bij Hofganzen maken we geen levende wezens dood. Natuurlijk hebben wij door dat er economische belangen spelen, maar dierenwelzijn staat voorop. Het leed is ook volkomen onnodig omdat er voldoende vriendelijke alternatieven zijn. Vergassen is niet vriendelijk. Nooit.”

Voor Karelse van Faunabeheer Noord-Holland is het vergas-verbod even omschakelen:

“De uitspraak is erg vers. Wij moeten nog in beraad wat er mee te doen. Ter voorkomening van landbouwschade en vliegveiligheid.”

Wij stellen voor dat hij even belt met Trizin Hof van Hofganzen. Referenties over dit bedrijf kan hij opvragen bij gemeente Zaanstad.

Hieronder een filmpje over toen vergassen nog heel gewoon was (herkennen wij daar de Era-flats en de moskee?)

Lebbis had een jaar geleden ook een mening over vergassen (in Spijkers met Koppen)

Vorig jaar nog werd het Eiland in Zaandam geteisterd door twee levensgevaarlijke terrorganzen. Of zij bij de 100.000 slachtoffers van afgelopen jaar horen, is ons niet bekend.

ganzen_martin

De foto linksboven komt van de website van de Ganzenbescherming.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Mariska Schuttevaer

  Dit is goed nieuws!
  Ik mis het dieptrieste drama dat zich in de Zaanse raad afspeelde tijdens de behandeling van de “Herijking visie Twiske” op 15-10-2015. Hier werd onze motie tegen het “beheren” van ganzen totaal niet serieus genomen. Er werd letterlijk om gelachen, niemand had zich echt in de materie verdiept en Zaanstad wilde geen boodschap uitdragen tegen deze gruwelijke afslachtingen. Noch wilde Zaanstad aandringen op het gebruik van diervriendelijkere methodes.
  Hier de motie: http://zaanstad.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1365453/type=pdf/Amendement_94B_Ganzen.pdf#search=“Ganzen”
  Voor waren alleen de POV SP ROSA en GL.
Tegen waren de VVD, D66, PvdA, CDA, CU, ZOG, DZ en ZIP. Het grootste deel van de raad dus.

  (Hetzelfde gold overigens voor het afschieten van vossen: ook de motie hiertegen werd massaal verworpen. Kennelijk had niemand ons advies opgevolgd om de film “Rotvos,” die wij via een aan de raad toegezonden link adviseerden over deze materie, te bekijken. Hier de motie: http://zaanstad.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1365452/type=pdf/Amendement_94A_Vossen.pdf#search=“Vossen”)

  Verder mis ik de aangenomen motie dierenwelzijn, die naar aanleiding van het bovengenoemde is ingediend:
  http://zaanstad.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/env=standard/action=view/id=1395098/type=pdf/Motie_107_Dierenwelzijn.pdf
  Deze werd wel aangenomen, waardoor er in de toekomst iets meer ruimte is in Zaanstad om voor dierenrechten op te komen.

 • Ik ben erg blij wanneer dieren goed worden behandeld. Ganzen veroorzaken op sommige plaatsen echter wel degelijk overlast en er ontstaan bovendien gevaarlijke situaties, zoals bij de Guisweg in Zaandijk, nabij het politiebureau en de oprit naar de A8. Hier hebben grote groepen ganzen de mogelijkheid ineens op de weg te verschijnen, vanuit het hoge gras in de bermen, terwijl auto’s er 70 km/u mogen rijden. Dit veroorzaakt aanrijdingen waarbij mensen letsel op kunnen lopen.
  Als bewoner zie ik totaal niet dat daar aandacht aan wordt gegeven. De ganzen (steeds meer) lopen er vrolijk rond en ik vraag mij af of iemand bijhoudt hoeveel aanrijdingen er jaarlijks door de ganzen plaatsvinden.

  Ik weet niet wat een goede manier is om te voorkomen dat ganzen de weg oversteken. Misschien een klein hekwerk langs de randen? Dat er goed voor de ganzen wordt gezorgd, is fijn. Maar een whiplash oplopen is óók niet prettig.
  Kortom, van het beheren van de ganzenpopulaties moet wél serieus werk worden gemaakt. Anders krijg ik toch een beetje de neiging om heel veel ganzensoep op het menu te zetten.

 • Dirk Boet

  Corine Gorter je kan ook gewoon even rustiger rijden en opletten tenslotte weet jij dat de ganzen daar lopen, omdat de maximum snelheid 70 km per uur daar geldt wil nog niet zeggen dat je verplicht bent deze snelheid te rijden.

  • Broekjevol de 3e

   Niet iedereen weet dat. Zij toevallig wel dus zal zij er rekening mee houden, maar omdat zij het weet wilt niet zeggen dat er dan geen overlast is voor anderen (onbekenden). Dus jou opmerking slaat kant noch wal.
   Ganzen prima, maar niet in mijn achtertuin.

   • Dirk Boet

    Je wordt geleerd dat je altijd rekening moet houden met onverwachte situaties maar jij hebt je broekje vol met ganzenpoep.

    Zal jij ook wel weer geen kant of wal raken vinden.

    • Broekjevol de 3e

     Lol. Dirk, leg eens uit wat het met dit verhaal te maken heeft wat er in mijn broekje zit? Of had jij daar graag willen zitten?
     Eigenlijk komt het er dus op neer dat waar je ook rijdt je nooit de toegestane snelheid moet rijden want voor het zelfde geld komt er iets onverwachts uit de lucht vallen?
     Als die ganzen daar blijven scharrelen lijkt mij het wijzer om een bord neer te zetten met op passen voor overstekend wild, eventueel met een snelheidsbeperking.
     Veiliger voor mens en dier.

     • Dirk Boet

      Wijze woorden om een bord neer te zetten met oppassen voor overstekend wild, eventueel met een snelheidsbeperking.

  • Corine Gorter

   Dat is grappg dat je dat zegt, Dirk. Een paar jaar terug werd ik door de politie aan de kant gezet, toen ik precies op de Guisweg 60 km/u reed ipv de toegestane 70. Met de vraag waarom ik zo langzaam reed en het verkeer ophield. Ik kreeg nog net geen bekeuring, dus wat jij schrijft, gaat niet bepaald op. Behalve dat, ik reed niet hard en remde tijdig én langzaam. Het verkeer dat achter me zat zat te slapen en remde niet en zaten vervolgens in mijn achterbak. Dus ondanks voorzichtig rijden, tijdig remmen en rekening houden met de schattige ganzen loop je dan toch letsel op. En dat is, kan ik je wel vertellen, alles behalve tof.

   • Broekjevol de 3e

    Niet om jou af te vallen, maar met langzamer rijden en eerder remmen creëer je achter jou wel een onwenselijke situatie. Mensen verwachten het niet en moeten dus hun aandacht meer bij jou houden waardoor ze minder aandacht hebben voor het overige verkeer. Onnodig.
    De achterop komende auto blijft vaudt natuurlijk, maar je kan bepaalde situaties wel proberen te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *