Gashouderterrein Westzijde verkocht, bestemming onbekend

Het terrein op de hoek van de Westzijde en Vincent van Goghweg bij de Prins Bernhardbrug is verkocht aan een projectontwikkelaar. Begin van deze maand is begonnen met terrein vrij te maken van de struiken en bomen. Wat op het terrein komt is nog niet bekend.

Dagblad Zaanstreek schreef vanmorgen dat projectontwikkelaar Verwelius het terrein heeft aangekocht. Aanvankelijk had woningbouwvereniging Parteon een optie om woontorens op het terrein te plaatsen maar de woningbouwcorporatie heeft daar inmiddels vanaf gezien.

Die plannen staan nog steeds online bij Tekton Architecten uit Amsterdam, daar heet het Nuonlocatie, genoemd naar de vorige eigenaar van het terrein. De plannen dateren al van 2006; in 2011 zou het gerealiseerd moeten zijn. Rabo Vastgoed, Gies­bers Almere en Par­teon Pro­jec­ton­twik­kel­ing waren de opdrachtgevers.

Vanaf de Zaan had er zo uit moeten zien (klik voor grotere foto):

Nuon-01-1140x600 gashouder

125 jaar geleden (1890) zag dat er zo uit:

gashouder 1890

Vanaf de Westzijde was dit het gedroomde uitzicht:

Nuon-03-1140x600 gashouder

Dat uitzicht was in 1971:

gashouder 1971

De historische foto’s komen van het Gemeentearchief.

In de Facebook-groep “Je bent een Zaankanter als …” plaatste Ben Rijks deze foto van de huidige situatie, goed is te zien dat er inderdaad nog één huis op het terrein staat (klikken voor grotere versie).

terrein gashouder

Deel dit artikel:

2 reacties op Gashouderterrein Westzijde verkocht, bestemming onbekend

  1. Eelco schreef:

    Ik hoop wel dat deze kans wordt aangegrepen om iets moois te doen met het uitzicht dat bijna identiek is aan het schilderij ‘Huis aan de Zaan’ van Monet (zie http://onh.nl/data/uploads/thumbnails/201504211455363c9bd48f5.jpg). Een prachtkans om toeristen een mooi blik te gunnen op een levend Monet-schilderij. Misschien een idee om er een grote lijst neer te zetten waarmee mensen zichzelf op het schilderij kunnen fotograferen?

  2. Eelco schreef:

    Dit is hoe het er uit zag vlak voordat de boel werd opgeruimd: https://goo.gl/photos/jjDUrtNHfNwc4JUJ9

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.