Gasloos wonen op terrein gasfabriek

Op het voormalig gasfabriekterrein op de hoek van de Prins Bernhardbrug en de Vincent van Goghweg (Westzijde 270-276) in Zaandam komen 124 woningen.

Ruim een jaar geleden werden plannen voor 127 woningen gemaakt door de ‘Nuon-locatie’ door ontwerp- en adviesbureau Imoss voor eigenaar Verwelius Bouwen uit Huizen.

Om woningen mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Het ontwerpbestemmingsplan is nu klaar. De woningen worden allemaal gasloos.

Volgens Zaanstad staan in de omgeving van het voormalig gasfabriekterrein al relatief veel sociale huurwoningen. Op het terrein wordt daarom gekozen voor koopwoningen in het midden- en hogere segment bij. (Het heeft kennelijk niks met de wens en de prijsideeën van de bouwer en de mooie plek aan de Zaan te maken). Wethouder Hans Krieger:

“Het is een unieke plek voor woningen. Direct aan de Zaan, goed bereikbaar en in de buurt van winkels en het ZMC.”

Er komen verschillende typen woningen volgens Zaanstad: van kleine appartementen tot bijzondere penthouses, van grondgebonden vrijstaande woning tot geschakelde herenhuizen. Het grootste deel van deze woningen bestaat uit appartementen voor starters (< 80 m²) en doorstromers (80 – 110 m²).

Het terrein is in 2015 gekocht door Verwelius Bouwen. Al meer dan tien jaar lang zijn er plannen voor het terrein gemaakt.

Op de kaart ziet er het zo uit.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • A. Bahtiyar

  Hoop dat er rekening wordt gehouden met alleenstaande ouders. Met 1 salaris kan ik maar tot €225.000,- lenen en nog maak ik geen kans op een tussen woning. Heb jaren in een flat gewoont en wil eindelijk een keer een huis met een tuin waar ik tevens mijn motor in kwijt kan.
  Hoop dat wij alleen staande ook een keer kans krijgen.

 • Ruud Hartog

  Volgens de wethouder is het terrein goed bereikbaar.
  De toekomstige bewoners hebben natuurlijk allemaal een auto.
  Hoe wordt dat terrein dan ontsloten?

 • Daylon

  Wel lullig voor die mensen die nog op de bestaande plek wonen

 • Ernst Debets

  Als je er over nadenkt wel erg opvallend:
  – Gasloos op het terrein van een gasfabriek
  – Onder het terrein loopt een hoofdgasleiding, maar de geplande woningen worden daar niet op aangesloten.
  – Misschien in dit kader verstandig om eens te gaan nadenken wat we met de buiten gebruikt gestelde gasleidingen gaan doen? Transport voor stadsverwarming misschien?

 • marjolein

  Fijn dat de entree van Zaandam een beetje mooier wordt, maar jammer van het hondenuitlaatveld, waar de hele buurt gebruik van maakt. Het Verkadeterrein wordt ook snel bebouwd en valt dan ook weg als losloopveld. Dan is er in Zaandam geen omheind gebied meer waar de hondjes veilig los kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *