Geanimeerd Zaans Varken! 🎥

De Zaandamse animatiefilmmaker Jorn Leeuwerink maakte een varkensfilm (een animatie – dat is een tekenfilm) onder de titel Varken. Hij stuurde ons de link. Die houden we niet voor ons maar delen we met alle Orkaan-lezers.

Tip: geluid lekker hard zetten.

Jorn: “De film gaat over een groep dieren die een elektriciteitsnetwerk aansluiten op de neus van een slapend varken, en daar een hele samenleving omheen bouwen. De stad die om het Varken heen onstaat heeft een duidelijk Zaans tintje door gebruik van Zaanse huisjes en fabrieken uit het Gemeentearchief, nagetekend door illustratrice Janneke Ipenburg, en beelden direct uit het archief zoals de huisjes van de Westzijderol en ingekleurde bouwtekeningen van de fabrieken langs de Zaan. Ik dacht misschien is het leuk en herkenbaar voor Zaanse kijkers, en willen jullie er aandacht aan besteden.”

De film is tot stand gekomen met steun van het Filmfonds en is over de hele wereld vertoond op meer dan 87 filmfestivals, en heeft 14 internationale prijzen binnengesleept. Maar nu is ie dus voor het eerst online te zien!

Joan is mede-organisator van het FluXus Animation Film Festival.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *