Gedenksteen Februaristaking onthuld (filmpje)

Vanmorgen werd door scheidend waarnemend burgemeester Ruud Vreeman samen met Wim Nieuwenhuijse van Stichting Voormalig Zaans Verzet, aan de Harenmakersstraat een gedenksteen onthuld.

Nummer 17 was in de Tweede Wereldoorlog het huisje van Cees Prins die op 25 februari 1941 met zijn communistische kornuiten de Staakt! Staakt! Staakt!-boodschap stencilde en verspreidde.

Onder een eerder stuk dat wij hierover schreven reageerde Patrick Prins, de kleinzoon van Cees Prins. Wij plaatsten een deel van zijn reactie:

‘Ik weet uit eerste hand van mijn opa Cees Prins, drager van het verzetskruis hoeveel risico er is genomen. En niet alleen de stencils voor de Februari staking werden gedrukt door mijn opa en zijn verzet maten maar talloze andere pamfletten en kranten. Overigens lang niet allemaal CPN materiaal. Mijn opa bewoonde het huis aan de Haremakersstraat 17 in oorlogstijd samen met mijn oma, mijn vader en diens broer. Mijn opa heeft na de oorlog meerdere onderscheidingen ontvangen, die hij nooit droeg, weinig aandacht gaf en nooit naar buiten bracht. Hoewel persoonlijk verantwoordelijk voor het drukken en talloze andere verzetsdaden heeft hij dit altijd liever voor zich gehouden. Dit waren mensen die hun eigen leven en dat van hun geliefde op het spel zetten voor een ideaal, en overtuiging tegen kwaad, of beter gezegd liefde voor de medemens. Mijn opa en oma Prins voelde het simpelweg een plicht, waarna werd gehandeld. De oorlog heeft mijn opa op latere leeftijd alsnog ingehaald, hij heeft helaas zelf een einde aan zijn leven gemaakt omdat de herinneringen uit die tijd hem nooit geheel hebben kunnen verlaten.’

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *