Geen 10.000 maar 2.500 woningen in Achtersluispolder

Het plan om 9 à 10.000 woningen te bouwen in de Achtersluispolder is van de baan. De plannen zijn bijgesteld naar zo’n 2.500 woningen. Die komen in het noordelijke deel langs de Thorbeckeweg. De rest van het gebied blijft bedrijventerrein.

In de Thorbeckezone moet een nieuwe woonwijk komen met ‘maximaal 1250 woningen’. In het Sluiskwartier – de driehoek tussen Sluispolderweg, Noorder IJ- en Zeedijk en Zijkanaal H komen ‘minimaal’ 750 nieuwe woningen.

Wethouder Wessel Breunesse laat via een persbericht weten: “Zaanstad zoekt goede locaties om huizen te bouwen voor de eigen inwoners èn voor de regio. Tegelijkertijd hebben we ruimte nodig voor groei en vernieuwing van de bedrijvigheid. In de nieuwe plannen voor de Achtersluispolder hebben we die balans volgens mij gevonden. In het noordelijk deel van het gebied komen wat ons betreft woningen en versterken we het groen. In het zuidelijk deel ligt de focus op werken.”

Hans Krieger, wethouder in het vorige college, zei in december 2021 al tegen De Orkaan over de bouwambities: “9 à 10.000 is een ambitie en geen heilig aantal.”

In het plan zijn drie zones benoemd: Thorbeckezone, Maakgordel (met de deelgebieden Sluiskwartier, Isaac Baartkwartier, Nautisch Cluster) en Havenkwartier. Het Isaac Baartkwartier is bestemd voor ‘nieuwe economische functies’. Het Nautisch cluster en Havenkwartier blijven zoals het is. De woningbouw (roze) komt dus in twee delen van de Thorbeckezone en het Sluiskwartier (in dat laatste gebied wordt het gecombineerd met bedrijvigheid). (Artikel gaat door onder de afbeelding.)

Hieronder een impressie over de invulling van het gebied: onder de Thorbeckeweg, ten oosten van het Vijfhoekpark, komt een woonwijk, en ook in de driehoek naast zijkanaal H.

Met Poelenburg moet een ‘groene’ verbinding komen. In de plannen is zelfs sprake van een mogelijk ‘overkluizing’ van de Thorbeckeweg (onder).

Een tweede verbindingsweg naar de Achtersluispolder zou in het verlengde van het Kruisbaken kunnen komen. Deze weg krijgt dan een brug over de Isaac Baarthaven waar vroeger het distributie-centrum van Albert Heijn was.

Uit een enquête onder bedrijven in het gebied blijkt dat een derde positief een derde negatief was over de eerdere transitieplannen (grootscheepse woningbouw en recreatie). Als de bedrijven worden ‘gewogen naar werkgelegenheid’ (dus stemmen van bedrijven met veel werknemers tellen zwaarder dan kleine bedrijven) geeft bijna de helft aan negatief over die oude plannen te oordelen, 22 procent is positief. De bijstelling komt aan die bezwaren grotendeels tegemoet. Momenteel zitten er 420 bedrijven met ruim 4.000 arbeidsplaatsen in de Achtersluispolder.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *