In 2017 is het nieuwe asielzoekerscentrum Saendenborch aan het Rustenburg in Zaandam klaar om bewoond te worden door 500 asielzoekers.

Maar passen er echt 500 mensen in dat pand? De tekeningen van verdiepingen en kamers laten zien dat 400 à 450 meer voor de hand ligt.

De eigenaar van het pand, Ton Vermeulen van Kantoortoren Zaanstad in Wormerveer, die het voor tien jaar gaat verhuren aan het COA, stuurde de plattegronden van de verschillende verdiepingen en de mogelijke kamerindelingen van het nieuwe AZC naar de gemeente die het online zette.

Vermeulen schrijft: “het betreft een concept studie. De precieze indeling, aantal woonunits, plattegronden e.d. kunnen nog wijzigen.”

Op de plattegrond is het nieuwe AZC in het midden te zien, tussen Rustenbrug en Stationsstraat. De Provincialeweg ligt helemaal links (klik voor grotere versie – dit geldt voor alle afbeeldingen).

saendenborch azc kaart

In de kelder komen parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Op de eerste verdieping komt een sport- en spelvoorziening op de binnenplaats, een activiteitengebouw, een ontvangstruimte en het COA-kantoor. Rechts komen zo te zien zes à acht woon-units.

saendenborch azc BG

De eerste en tweede verdieping zijn qua indeling identiek, met op elke verdieping 21 woon-units.

saendenborch azc 1e 2e

De derde verdieping is iets kleiner met 16 woon-units.

saendenborch azc 3e

In een woon-unit is ruimte voor 5 à 7 personen voorzien. Hieronder één alternatief (in concept, dus het kan nog anders) voor zeven personen. Een kamer voor vier, een kamer voor drie (samen 35 m2), een woonkamer/keuken (15 m2), een douche en een toilet.

saendenborch azc kamer 7 personen

Wij tellen 66 woon-units. Zelfs met een maximale bezetting van zeven personen per unit kom je daarmee niet aan de 500. In de kleinere units kunnen maar vijf of zes mensen. Een maximaal aantal van 400 of hooguit 450 is logischer. Tenzij er meer bedden per kamer komen of gemeenschappelijke ruimtes worden opgeofferd. Dan kan 500 gehaald worden.

Ten hoogste 450

SP’er Roland van Braam hoorde tijdens de rondleiding op 8 juli door het pand van een medewerkster van het COA dat er “ten hoogste 450 mensen in komen, maar het zou ook minder kunnen zijn.”

Ton Vermeulen meldt aan De Orkaan dat het om “een voorlopig ontwerp en enkele concept plattegronden” gaat:

Afhankelijk van de uiteindelijke precieze invulling en ruimtebehoefte voor ‘algemene’ ruimten als recreatievoorzieningen, instructieruimten, kantoren, spreekkamers, GCA (geneeskundig centrum) etc. en verdere uitwerking van de plattegronden en verdeling van de woonunits in de DO-fase zal precies duidelijk worden hoeveel personen er binnen de randvoorwaarden van het PVE (Plan Van Eisen) van het COA uiteindelijk gehuisvest zullen kunnen/gaan worden. Dit zal in ieder geval nooit meer zijn dan 500.

De definitieve plattegronden en aantallen zullen onderdeel vormen van de aanvraag omgevingsvergunning zoals deze in het najaar bij de gemeente ingediend zal worden.

Ook de verantwoordelijke wethouder, Rita Visscher, is om commentaar gevraagd. Namens de gemeente schrijft Geralt Lammers, woordvoerder van burgemeester Faber:

Er is steeds gesproken over maximaal 500 mensen. Dat kunnen er uiteindelijk dus ook best 450 worden. Dat is tijdens de informatieavond gezegd en de burgemeester heeft dat gisteren nog eens herhaald in het Zaanstad Beraad. Maar niet meer dan 500 dus. De precieze invulling is aan het COA, zij gaan over de verbouwing en de plaatsing.