Geen cruiseterminal in Coenhaven. Achtersluispolder weer in beeld?

De nieuwe coalitiepartners in Amsterdam (SP, D66, GroenLinks en PvdA), zien af van de nieuwe cruiseterminal in de Coenhaven, dit meldt Het Parool vandaag.

Hoewel de onderhandelingen tussen de partijen niet zijn afgerond, hebben ze wel al naar buiten gebracht dat ze de strijd aan gaan met de drukte (toeristen) in de stad.

De tweede optie voor de PTA (cruiseterminal) was de Achtersluispolder (bij Pakhuis de Vrede) in Zaandam. Het ligt voor de hand dat die optie weer in beeld komt.

De gemeente Zaanstad zegt dat het nieuws voor de gemeente geen aanleiding is om daarop te reageren.

In Amsterdam worden plannen gemaakt om de wildgroei van het toerisme te beteugelen. Hogere toeristenbelasting, geen bussen en aanlegplekken voor rondvaartboten in de stad, minder toeristenwinkels en levensgrote video-beeldschermen in het centrum en indammen van AirBnB.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Niceau

  Prachtige kans voor Zaanstad dit

 • Erik

  ‘Wat de partijen betreft verdwijnt de Passenger Terminal en komt er ook geen nieuwe alternatieve locatie voor de aanlegplek voor cruiseschepen. De drijvende hotels moeten in de toekomst aanleggen in andere gemeenten.’ Dus gooien ze hun overlast over de schutting en zoeken de omliggende gemeentes het maar uit. Lekker sociaal, dat nieuwe stadsbestuur!

 • martin kruijt

  moet je eens kijken als het geld opleverd en de troep over zaandam.

 • Uiteraard…
  De beste ligplaats voor cruiseschepen is – milieutechnisch gezien – de bodem van de oceaan…eh…de staal-recyceling .
  Maar als ze dan toch zonodig ons landje aan moeten doen, dan is de één na beste ligplaats zeker niet in Zaanstad, maar aan de andere kant van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.
  Of het waar is weet ik niet, maar ik ving op dat men bij de plannen voor de zeesluis weliswaar wel rekening gehouden heeft met de breedte en diepgang van de nieuwste (nóg grotere) drijvende milieu-vernietigers, maar even vergeten waren dat de Wijkertunnel (waar ze dan overheen moeten als ze deze kant op komen) met 15 meter niet diep genoeg ligt…

 • JK

  En daar gaan we weer, nepnieuws verspreidende onzin. Ik stel voor dat iedereen
  die denkt dat cruiseschepen milieuverontreinigender zijn dan zij die nu op internet zitten en nepnieuws verspreiden via de stroom uit hun stopcontact hier onmiddellijk mee stoppen. Ja, ja, groene stroom, blablabla, geloof je dat nu echt. Cruiseschepen zijn mooi, en verzorgen veel plezier. Anders kunnen we net zo goed weer in onze prehistorische grotten gaan zitten. En o ja, de gemiddelde levensverwachting van iedereen in Nederland blijft maar stijgen, ondanks dat er zo nu en dan een cruiseschip in de haven ligt.

  • En daar gaat JK ook weer, (wetenschappelijk bewezen) cijfers, feiten, , metingen, rapporten afdoen als nepnieuws.
   En groene stroom blabla? Die uit mijn stopcontact (en waarvan ik trouwens nog veel meer teruglever)waarmee ik dit “nepnieuws” verspreid wordt wel degelijk groen opgewekt, namelijk door mijn eigen zonnepanelen ( https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=26668&sid=24385).
   En mijn warme water verwarm ik inmiddels met een zonnboiler, mijn huis verwarm ik daarnaast uitsluitend met eco-pellets en de uitstoot van (al minieme hoeveelheid) fijnstof daarvan beperk ik nog verder met een fijnstoffilter.
   En straks als we eindelijk geacht worden dat allemaal te doen en Zaanstad (bijna) alles inzet om zo goed als klimaatneutraal te zijn, wordt dat bij elk bezoek van één cruisschip weer volledig teniet gedaan, waar niet wij, maar vooral onze kinderen de dupe van zijn.
   Omdat consument(ist)en (zoals jij) nu eenmaal hardnekkig geloven dat we anders net zo goed weer in onze prehistorische grotten kunnen gaan zitten en de beleidsmakers de al even geldbeluste projectontwikkelaars en rederijen hun gang maar laten gaan…
   Oh ja, en de gemiddelde Nederlander woont trouwens niet vlak bij een cruise-terminal, die schepen verbranden de smerigste stookolie voornamelij op volle zee en de opwarming van de aarde is een sluipend (maar helaas steeds minder traag) proces, dus aan diens levensverwachtig kan je dat – althans nu nog – niet afmeten.

 • Jos

  Zolang het geld oplevert wordt alles wat krom is recht gerekend, Maar als deze berekeningen toch niet kloppen en het gaat mis valt dit onder overmacht. Of het nu cruiseschepen of vliegtuigen.

 • jan koster

  ik denk dat het terrein van de failliete container terminal amsterdam nu in beeld komt. daar ligt al een kade muur en het levert geen (milieu)overlast voor de stad. https://goo.gl/maps/TyZmfYnXwkk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *