Een slepend conflict tussen Zaanstad en eigenaren van bedrijfsgebouwen aan de Aris van Broekweg in Zaandam over het ‘illegaal’ verhuren als woonruimte is beëndigd na een mediationtraject.

De juridische procedures zijn gestaakt, Zaanstad ziet af van het innen van de dwangsommen. Ook wordt gekeken naar “gelegaliseerd gebruik voor de panden”.

Onderneemster Very Beekhuis klaagde drie jaar geleden al over de afdeling Handhaving van Zaanstad. Ze kreeg in december 2015 en januari 2016 boetes van de gemeente van € 5000. Bovendien kondigde de afdeling Handhaving aan snel weer op bezoek te komen zodat de teller op € 15.000 kwam te staan. Ze tekende bezwaar aan bij Zaanstad.

De panden aan de Aris van Broekweg nr. 4a en nr. 8 zitten in een gebied dat volgens het bestemmingsplan bedrijven moet herbergen. Beekhuis stelde dat de helft leegstond of al een andere bestemming had, woonbestemming zou juist een goed alternatief zijn volgens haar. Bovendien was het tijdelijke huur, anti-kraak dus.

De gemeente stelde dat er terecht is ingegrepen bij de Aris van Broekweg:

“Er worden door de gemeente géén boetes opgelegd vanwege het feit dat sprake is van een anti-kraakconstructie, maar er wordt handhavend opgetreden tegen het gebruik van de panden in strijd met het bestemmingsplan.”

Volgens Zaanstad gaat het ook om een tweede eigenaar. De illegale bewoning van de panden is beëindigd volgens Zaanstad. De gemeente wil kijken naar mogelijke ‘verkleuring’ van het gebied.