Geen geld meer uit de muur in Kogerveld (en Poelenburg)

Deze week is de Geldmaat-pinautomaat bij de Dekamarkt aan het Zilverschoonplein in Kogerveld (Zaandam) wegens ‘veiligheidsredenen’ weggehaald.

Een jaar geleden was het één van de twee eerste Geldmaten in de Zaanstreek. De andere was in de Lobeliusstraat in Poelenburg. Die is verdwenen na een plofkraak.

In beide wijken is nu geen geldautomaat meer. Geldmaat is wel op zoek naar andere locaties, maar geeft aan dat zoiets ‘lastig’ is.

Bij de Dekamarkt is de automaat wegens ‘veiligheidsredenen’ weggehaald volgens een medewerker van de winkel, die zelf wel verbaasd was dat de automaat plots uit de muur van hun supermarkt verdween.

Een woordvoerder van Geldmaat zegt dat zij afhankelijk zijn van pandeigenaren die toestemming moeten geven voor het plaatsen van een automaat. De Dekamarkt is overigens zelf geen pandeigenaar in dit geval.

Plofkraak

In augustus 2019 werd de ING geldautomaat vervangen door een Geldmaat. Ook aan de Lobeliusstraat kwam een Geldmaat. Die automaat was op 20 november 2019 slachtoffer van een plofkraak waarbij ook grote schade aan de bovengelegen woningen werd aangericht. Burgemeester Hamming beloofde na overleg met woningcorporatie Parteon dat op deze plek geen geldautomaat zou terugkeren. Geldmaat bevestigt dat daar inderdaad geen automaat terugkomt.

Annette van Grinsven, woordvoerder van Geldmaat, zegt dat het vaak “heel erg lastig is” om een locatie voor een automaat te vinden maar dat ze wel hard op zoek zijn naar een andere plek in Kogerveld. Geldmaat is afhankelijk van pandeigenaren die toestemming moeten geven voor het plaatsen van de automaat. Bij voorkeur gebeurt dat niet onder bewoning, Geldmaat wil “beschikbare automaten, maar wel op veilige plekken”. Ook kan er soms een automaat in een winkel geplaatst worden.

Locatiewijzer

Op de Locatiewijzer van Geldmaat zijn de geldautomaten te vinden. Volgens de woordvoerder is het streven dat iedereen in de stad binnen 5 kilometer een geldautomaat tot z’n beschikking heeft. Bewoners van Poelenburg en Kogerveld moeten dus uitwijken naar een andere buurt om geld uit de muur te trekken.

Geldmaat weg aan Zilverschoonplein (foto Nico van der Velde)
Plek Geldmaat dichtgetimmerd in Lobeliusstraat (december 2019), foto: Orkaan
Geldmaat Lobeliusstraat (augustus 2019), foto: Orkaan

De tip en de foto van Zilverschoonplein kwamen van Nico van der Velden, verder is gebruik gemaakt van eerdere berichtgeving op De Orkaan, de informatie op Geldmaat.nl en is gesproken met een woordvoerder van Geldmaat en een medewerker van de Dekamarkt in Kogerveld.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Ach, wie heeft er nog contant geld nodig? Je kunt echt overal pinnen. Dat is veiliger voor de klanten, de winkels, kramen, banken, geldtransporteurs en eigenaren van gebouwen.

  • Jeanne Bruins

   Ik pin 1 x per week een bedrag dat bestemd is voor de boodschappen en kleine andere aankopen
   Zo hou ik een overzicht van mijn uitgaven. Met alleen pinnen, wat wel heel makkelijk is, ben ik bang dat ik rood kom te staan bij de bank, en dat wil ik niet

   • Kees Rijpkema

    Jeanne, koop een schrijfblokje bij de HEMA en houd zelf je uitgaven bij, dat is toch niet zo moeilijk.

    • Erik Esteie

     Net als Jeanne pin ik ook 1x per week een x bedrag en het onder controle houden van uitgaven is niet de belangrijkste reden van het 1x per week pinnen, maar één van de redenen. De belangrijkste reden is dat het niemand wat aangaat waar ik mijn geld aan uitgeef.

     • Robert Hendriks

      Exact Erik! Dit laatste vind ik een minstens zo belangrijk argument als “overzicht bewaren”.

      Hogere straffen, tewerkstelling tijdens detentie en kaalplukken die criminelen.

    • p.hoogkamer

     sorry kees voor u vast niet moeilijk zn Hema boekje….. maar voor Velen wel. daar is 1x pw pinnen en.zichtbaar geld in de knip hebben van reuze belang.

   • Rob v Zwol

    Kwestie van je uitgaven beheren
    Je kan ook je bank vragen om niet rood te kunnen gaan staan

  • Xander Kok

   Regelmatig voor handel bij Marktplaats.

  • Dat is niet helemaal waar dat je overal kan pinnen zoals bij somige winkels waaronder snackbar o.a. geen pinautomaat hebben. Moet je toch wel ook contact geld hebben en dus kunnen pinnen. Kunnen de banken niet denken aan een afgesloten ruimte waardoor je met je pasje naar binnen kunt en rustig en veilig kunt pinnen met daarin gevestigde pinautomaat! Zoals bij onze buren in Duitsland. Of bij winkelcentrums binnen en niet meer buiten de muren zodat de ramkraken bijna niet kan gebeuren waarbij de centrums dicht zijn en niet meer kan!

  • hans van loo

   Uw vanzelfsprekendheid van “Ach, wie heeft er nog contant geld nodig…” is een verkeerde inschatting meneer Van Kampenhout.
   Contant geld zal altijd nodig blijven,zeker voor de kleine bedragen en het geloof dat het pinverkeer nooit onderhevig is aan storingen waardoor er niet gepind kan worden is toch wat te rooskleurig gedacht en zo zijn er nog wel meer redenen om contant te handhaven.

 • Peter Blokker

  en zo worden we gedwongen om niet meer zwart een klusje te doen.hebben de minima soms nog een een extraatje, maar ook dat wordt ze niet gegund.

 • Gerda Heerema

  Wat erg!!
  Pinnen is prima maar in sommige gevallen heb je toch contanten nodig bv. als je op de markt wil kopen of iets van Marktplaats op wilt halen.
  Werkelijk tragisch dat het gepeupel er voor kan zorgen dat ‘gewone mensen’ die wel respect hebben voor andermans spullen de dupe zijn.

  • Ria Nieuwenhuis

   Helemaal mee eens Gerda, ik pin heel veel, maar helemaal zonder contant geld kan gewoon niet. Al is het maar om geld om het schoteltje te leggen voor de toiletmevrouw.

 • Kiki Steegeling

  Waarom komt er geen Geldmaat bij het station Kogerveld? Daar woont niemand en er komen veel mensen langs.

 • Alida Pekelharing

  Precies, o.a. Straks hebben ze de totale controle. Iedere cent extra die dan op je rekening komt, mocht je die mogelijkheid hebben, staat gelijk in de schijnwerpers.

 • Dirk Marinus

  Bij Chinees restauant “De Lange Muur” is nog steeds te pinnen….

 • L. Dirksen

  Cash geld? I hate it!

  Nooit klopt de kas en dan al die muntjes die je als gezichtsgestoorde nauwelijks kan onderscheiden.
  Biljetten (ooit) van 5 en 20 euro in blauwachtig grijs en grijsachtig blauw. Leuk met anderhalf oog!
  Leve de pinpas en de creditcard……

  Overigens, als je niet wilt dat “ ze” alles van je weten verhuis dan naar Koebistaniland en post vooral niets op sociale fora!

  • Erik Esteie

   Beste L. Dirksen

   Zou u eens kunnen aangeven welke sociale fora u bedoelt, misschien zit er eentje bij die ik gebruik?

   Verder is een land zoals China misschien iets voor u, nu we het toch over verhuizen hebben

   Verder moet u lekker uw pinpas en credit card blijven gebruiken, ik hou u niet tegen. Ik hou het liever bij briefjes van verschillende grote, en muntjes met of zonder karteltje aan de rand en (ook) verschillende grote

 • Kiki Steegeling

  Het streven is dus om binnen 5 km een pinautomaat te hebben. Zo, dat streven vindt dus dat wie contant geld nodig heeft, om wat voor reden dan ook, daarvoor wel 1 uur heen en ook 1 uur terug kan lopen…Schande !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *