Geen megazebra bij Rustenburg

Het plan om een 18 meter breed zebrapad aan te leggen op het Rustenburg in Zaandam gaat waarschijnlijk niet door. Een motie met die strekking werd gisteravond in de raad van Zaanstad aangenomen. Dat hoeft niet uitgevoerd te worden, een ‘motie’ is een verzoek aan B&W.

Wethouder Gerard Slegers (CDA) hield de raad voor dat hij al € 13.000 subsidie gekregen voor het project. De Fietsersbond schreef op Twitter dat ze daar dan wel een andere bestemming voor hadden.

Volgens wethouder Gerard Slegers waren er incidenten en bijna-ongelukken die het noodzakelijk maakten de oversteek tussen Gedempte Gracht en Hermitage veiliger te maken. Ongelukken waren er officieel niet gebeurd, “maar niet alle ongelukken worden door de politie geregistreerd.”

Marc Wit (CDA), Hans Kuyper (ROSA), Jan de Vries (D66) en Geert Rijken (PvdA) vonden de nadelen nogal fors. Auto’s komen er niet doorheen als het druk is (“op bijna alle zaterdagen en andere drukke winkeldagen zal dit het geval zijn voor een aanzienlijk deel van de dag”), er is weinig opstelruimte voor auto’s waardoor er ‘opstroping op de Vinkenstraat’ zal plaatsvinden en de fietsroute wordt belemmerd. Ook de Fietsersbond was tegen het plan.

Dat er Rijkssubsidie was voor het plan stond wel in de Raadsinformatiebrief, maar niet dat het om € 13.000 ging.

Plateau

Waarschijnlijk gaat het om een deel van de € 300.000 die Zaanstad in december 2020 kreeg, maar daar was een andere bestemming voor:

“De Rustenburg is het tweede project waar de subsidie aan wordt besteed. Ter hoogte van de Gedempte Gracht, hebben voetgangers, fietsers en auto’s een voortdurend conflict. Door een kruispunt plateau te maken en signalering in het trottoir voor de voetgangers aan te brengen, worden alle weggebruikers geattendeerd om extra op te letten.”

Wij hebben aan Zaanstad gevraagd of het om ‘geoormerkt’ geld gaat, dus specifiek bedoeld voor plateau, of dat Slegers er ook een zebrapad voor mocht aanleggen. Als dat mocht, kan die € 13.000 natuurlijk ook voor iets anders worden gebruikt.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Corine Gorter

  Misschien kan het geld besteed worden aan een boom. Alle bomen op het Rustenburg zijn weggehaald en er zijn er nul teruggeplaatst.
  Er is best ruimte voor in de nabijheid van de natuurvoedingswinkel.

  • Mark van Westervoort

   Eens. Het deel tussen Stationsstraat en Gracht is het meest trieste stukje straat van Zaandam. Alleen maar stenen en asfalt. Als eerste straat vanuit het station is dit niet echt een visitekaartje.

 • Cor Meijer

  ‘….er is weinig opstelruimte voor auto’s waardoor er ‘opstroping op de Vinkenstraat’ zal plaatsvinden en de fietsroute wordt belemmerd….’ Deze zin snap ik niet helemaal. Voor auto’s geldt eenrichtingsverkeer in de Vinkenstraat richting de Westzijde. Daar zou helemaal geen opstroping kan plaatsvinden, bovendien mag men vanuit zowel het Rustenburg als vanuit de Vinkenstraat helemaal niet met auto’s richting de Hermitage. Het enige is dat (snor/brom)fietsers zich aan de regel van voorrang geven aan overstekers op het zebrapad. Ik zou zeggen gewoon aanleggen dat zebrapad!

 • marcel beekmans

  blijf het een rot plek vinden,

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *