Geen ontheffing Zaanse theaters en concertzalen: 30 blijft norm

De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland gaat theaters, concertzalen en bioscopen geen ontheffing geven om af te wijken van de maximale groepsgrootte van 30 personen.

Volgens de landelijke regels mogen veiligheidsregio’s afwijken van die regel, maar daar wordt dus geen gebruik van gemaakt.

UPDATE: POV en PVV willen Zaantheater open houden (zie onder)

Theaters hadden ontheffing gevraagd, maar de veiligheidsregio heeft “besloten om met de snel stijgende cijfers de volksgezondheid voorop te zetten. De komende drie weken moet het effect van de nieuwe maatregelen eerst blijken voor er ruimte is voor ontheffingen.”

Burgemeester Jan Hamming, voorzitter van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zegt in het persbericht va de veiligheidregio:

“We zijn ons bewust van de zware tijden voor de cultuursector, dus we begrijpen heel goed dat dit een klap is voor onze culturele instellingen die de afgelopen maanden zo hun best hebben gedaan hun programmering en zaalindeling coronaproof te maken.

Net zoals we begrijpen dat het ingewikkeld is om een voorstelling voor 200 bezoekers terug te brengen naar 30. Maar op dit moment zien wij als veiligheidsregio, met het oog op de volksgezondheid én de continuïteit van de zorgverlening, geen andere mogelijkheid dan de maatregelen te handhaven en dus geen uitzonderingen te maken.”

De regio Zaanstreek-Waterland is qua besmettingen “helaas één van de snelst stijgende regio’s.” Daarom moet worden voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen.

“Indien het aantal besmettingen daalt, is het misschien mogelijk om na te gaan welke ontheffingen haalbaar zijn. Voor nu is het, net na de start van de nieuwe maatregelen, te vroeg om te praten over uitzonderingen.”.

Tijdens het vragenuur vanavond (1 oktober 2020) pleitte Harrie van der Laan (POV) voor uitzonderingen voor horeca en instellingen zoals het Zaantheater. Hamming voelde daar weinig voor.

In de praktijk zal dat betekenen dat een aantal voorstellingen en evenementen afgezegd gaat worden of digitaal georganiseerd gaat worden. Bij de Zaanse Geschiedenis Quiz wordt een digitale versie met maximaal 30 mensen in de zaal overwogen.

Het Zaantheater heeft alle voorstellingen tot 20 oktober afgelast.

Filmhuis De Fabriek heeft de begintijden vervroegd zodat na de eerste voorstelling nog nageborreld worden.

UPDATE 2 oktober 2020

Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid en Peter van Haasen (PVV) willen via een motie burgemeester Hamming opdragen alsnog ontheffing te geven aan het Zaantheater.

Het verbaast ze dat in het kader van de ‘Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector COVID- 19’ het Zaantheater € 229.000 is toegezegd terwijl het theater nu geen ontheffing krijgt. De raadsleden vrezen dat het Zaantheater hoge kosten zal moeten maken die “opnieuw leiden tot een beroep op de gemeente Zaanstad om opnieuw met corona-steun te komen.”

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Lekker weer, het ene theater wel en het andere niet.
  En dan te bedenken dat in Amsterdam 10 theaters wel ontheffing krijgen.
  Snappen we het nog ? Nou, ik dus niet.

  • Berry van Halderen

   Dat heeft Femke besloten, waarbij politieke kleur een rol speelt.

   Ik geloof niet zozeer in willekeur; Femke heeft al eerder kleur bekend, en het is ook een vrij specifieke lijst. Ontheffing alleen indien van groot belang. Dat is logisch, grote bijeenkomsten binnen hebben zich bewezen als significant gevaar. Culturele bijeenkomsten lijken mij totaal niet van groot belang.

   In een tijd dat een huisarts bezoek afgewezen wordt omdat het niet urgent genoeg is, zijn dat misplaatste keuzes. Vervelend voor bezoekers, financieel probleem voor theaters, maar van groot belang. Hypocriet.

   • Erik Esteie

    Beste Berry,

    Als je denkt dat politieke kleur uitmaakt dan zal ik je uit de droom helpen(sorry dat ik het zo zeg)

    Het gaat er om dat je je conformeert aan hen die het beleid bepalen en dit staat los van je politieke kleur.

    Als Femke het beleid niet volgt dan wordt ze afgezet
    (En tuurlijk mag ze hier en daar wat misstappen maken, haar volgers moeten ook tevreden gehouden worden)

 • Hessel Kraaij

  De Zaanse Geschiedenis Quiz met 30 mensen in de zaal lijkt mij weinig zinvol. Misschien dan maar helemaal digitaal? Ontzettend sneu voor alle betrokkenen die er zo hard aan gewerkt hebben om deze Quiz toch door te laten gaan. Ik hoop dat we over enige tijd kunnen vaststellen dat het sluiten van het Zaantheater daadwerkelijk heeft bijgedragen aan het terugdringen van het corona-virus

  • Zojuist donderdag 23.20 uur een mail gestuurd naar alle teamcaptains. De quiz gaat met 17 afgevaardigden van de teams gespeeld worden. Iedereen zit geheel RIVM-proof op het podium. Geen publiek, maar wel: LIVE UITZENDING via De Orkaansite!!!
   Iedereen die aan de thuisronde heeft meegedaan kan zo toch kennisnemen van de uitslag daarvan.

 • Jaap Meeuwsen

  Laten onze beleidsmakers nu in godsnaam eens met gelijke maatregelen komen zeg. Hier wordt je toch gestoord van ?
  Denken ze nou echt dat dit virus niet met de pont mee durft ?
  Hoe geloofwaardig kun je als veiligheidsregio nog zijn zou ik onze burgemeesters willen vragen.
  En het nog raar vinden dat de mensen zich steeds minder aan de regeltjes gaan houden.
  Dat krijg je na zeven maanden oeverloos geleuter.

 • Erik Esteie

  Alles wat te maken heeft met plezier maken word de nek om gedraaid, dit alles omdat de volksgezondheid zogenaamd in gevaar is.

  We moeten echter wel blijven consumeren en werken, werken, werken, werken

  Iedereen die nog denkt dat het corna virus zo maar verdwijnt moet een paar jaar in quarantaine gaan en beginnen met bidden dat er niemand op bezoek komt in deze periode

  Voor wie het nog niet snapt, dit virus is er en gaat nooit meer weg, en wie nog denkt dat een vaccin een oplossing gaat bieden is helemaal de weg kwijt, virussen muteren…

  Ik ben het gezeur over dit virus helemaal zat, gooi het land helemaal op slot voor een paar weken als het zogenaamd moet, en dan ook echt op slot, alle bedrijven ook dicht. Eten bestel je maar bij Appie online.

  Wil je de straat op dan zal je een ontheffing moeten aanvragen en een duidelijke reden moeten aangeven waarom je de straat op wil/moet
  (voor Appie online bijvoorbeeld)

  Schiphol, dicht. De haven van Amsterdam, dicht. Produceer je WC potten, jammer dan, dicht. Wil je een woning splitsen, stop er mee, je moet even een paar maanden thuis blijven. Bouwmarkten, dicht. Bezinepompen, dicht.

  Gewoon alles een paar weken op slot, tenzij je een vitale baan hebt en je bent nodig om iedereen te laten overleven.

  Dit totaal belachelijke beleid van alles te sluiten wat te maken heeft met plezier maken komt me de strot uit!

  Tot slot

  Beleidsmakers in deze wereld hebben zich nog nooit druk gemaakt over ons welzijn, zij komen pas in actie als we niet meer op ze stemmen. Nu worden er echter beslissingen genomen door mensen waarop nooit gestemd kan worden…

  Ik kan me niet herinneren dat ik ooit de mogelijkheid heb gehad om te kiezen voor iemand zoals een Jan Hamming, hij beslist echter wel even over wat ik wel en niet mag doen.

 • Jaap Meeuwsen

  Hoi Erik.
  Er is een heel milieuvriendelijke, in de natuur veelvuldig toegepaste oplossing voor hoor.
  Wij, lees de hele wereld, gaan gewoon in winterslaap !
  Worden we in mei of zo heerlijk uitgerust weer wakker alsof er niks gebeurd is.
  Dik een half jaar geen ge o.h. aan je kop van al die lui die het toch ook niet weten.
  Lekker zou dat zijn zeg 🙂

 • Leo Swartsenburg

  Ik stel voor dat dhr. Jaap en Erik met elkaar gaan bellen ipv via dit medium te communiceren. Dat zal de kwaliteit van de Orkaan ten goede komen.

 • Marcel van Kampenhout

  Het pijnlijke aan de beslissing is, dat nu sectoren worden getroffen die juist zo hard hebben gewerkt aan de inrichting van hun gebouw volgens de regels en aan het idem ontvangen van bezoekers. Op deze plekken was de besmettingsgraad nu juist van heel klein tot nul.
  Veruit de meeste besmettingen vinden nu juist daar plaats, waar niet gehandhaafd wordt, namelijk thuis, onder familieleden en vrienden, in slecht geluchte woningen.
  Dáárop zou beleid en voorlichting moeten komen! Hoe lastig dat ook is. De rest is symboolpolitiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *