Geen shoptegoed voor Zaanse vluchtelingen

Gisteren schreef het Brabants Dagblad dat vluchtelingen in Oisterwijk 10.000 euro inrichtingsgeld krijgen: ‘shoptegoed’. Per gemeente verschillen de regels daarover. Bij de een is het een lening, bij de ander een gift. De hoogte is ook niet overal hetzelfde.

In Zaanstad gaat het om een lening: een inrichtingskrediet.

Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en eerder in Zaandam waren opgevangen, kunnen terugkeren naar Zaanstad. Vrijwilligers en de projectgroep Vluchtelingen in Zaanstad hebben zich daar hard voor gemaakt. Zij laten weten dat zij zich sterk gaat maken voor een landelijk gelijkwaardig inrichtingskrediet.

“De verschillen per gemeente zijn absurd en dusdanig groot dat er op deze manier sprake is van rechtsongelijkheid. Ook in gemeenten waar het leningen betreft hebben wij rentepercentages van 7% gehoord!”

In Zaanstad gaat het om een renteloze lening die in 36 termijnen kan worden terugbetaald. Het gaat om bijzondere bijstand voor de kosten van woninginrichting en eventueel te betalen borg van 1 maand huur. Als de lening na 36 termijnen niet volledig is betaald, wordt het restant in ‘bijstand om niet’ omgezet. Maar: aflossen is de norm.

Maandag zit de projectgroep met de gemeente en Vluchtelingenwerk Nederland aan tafel. Ze zullen dan ook deze kwestie bespreken:

“Wij ontvangen graag toelichting, ook waar het gaat om begeleiding van deze vluchtelingen in het omgaan met dit geleende geld.”

Deel dit artikel:

31 reacties

 • nou heb er geen woorden voor wij als nederlanders moeten ook alles zelf betalen en kopen en er ervoor sparen en vluchtelingen krijgen alles maar sorry vindt het belachelijk

 • Barend

  Na het landelijke debacle rondom de WMO, waarin gemeenten zelf mogen bepalen hoe weinig zorg men toekende aan voornamelijk ouderen en gehandicapten. Blijkt nu een “nieuw” debacle te zijn ontstaan; de ene gemeente geeft €2000,- de ander zelfs €10.000,-. Waar men eerst de hulpbehoevende Nederlander zoveel mogelijk kort, geven vele gemeenten ongegeneerd een nieuwe “Nederlander” maar even duizenden euro’s. Ik zeg “geven” omdat het hoe dan ook geld is vanuit de gemeenschap. Het geeft aan hoe krankzinnig of infantiel velen in dit land denken en uitvoeren. Blijft het nou bij een Annie de Ronde die koosnaampjes verzinde voor “vluchtelingen” en elke dag een reep uitdeelde aan 1 van hun die zij op die dag beviel. Daar waar zij weinig direct fout kon doen als het ging om directe beslissingen nemen omtrent de vluchtelingencrisis, zitten er toch nog een hoop niet capabele mensen op beslissende functies bij gemeenten. En wee de gebeente als je hierom een andere mening toegedaan bent, dan ben je racistisch. Ik vind het niet vreemd dat de PVV zo hoog in de peilingen staat. Zelf ben ik geen PVV stemmer, maar wordt wel steeds meer in die hoek gedreven door dit soort gebeurtenissen. Trouwens, er schijnt dat het COA in een aantal gemeenten winkeliers betalen omdat er gestolen word door asielzoekers. Op deze manier doen winkeliers geen aangiftes omdat ze schadeloos gesteld worden. Daar zijn al kamervragen over, dat gaat uitgezocht worden. Is trouwens ook voor de cijfers niet realischtisch; omdat de winkeliers geen aangiftes doen, komt dit ook niet in de cijfers tot uitdrukking. Oh ja, en wat als men de inburgeringscursus niet behaald en weer terug moet naar hun eigen land, hoe betaald men dan deze shopvergoeding terug?

 • Judith monsma

  En ik maar hard werken en sparen om een beetje inrichting te kunnen kopen, zodat ik dan EINDELIJK uit huis kan! En 10.000 euro afbetalen over 36 maanden nou reken maar uit dat kunnen die mensen nooit betalen per maand dus uiteindelijk betalen wij weer voor de inrichting van die mensen! Wanneer wordt je nou eens beloont als je werkt in dit land! Had me beter voor gek kunnen laten verklaren dan kreeg ik nog meer geld dan dat ik nu krijg met hard werken… Kwaad maakt het me!

  • De Orkaan

   Het huis EINDELIJK uit kunnen ten opzichte van het verstrekken van bijzondere bijstand (die terug moet worden betaald) aan vluchtelingen waarvan het huis plat is gebombardeerd… tja.. wat moeten we hier nu nog op zeggen?
   ps. we kennen je thuissituatie niet Judith, als je echt in nood bent, kan je best een beroep op ons doen.

   • Barend

    De vergelijking tussen een (zomaar aangenomen als waar zijnde alsof die voor elke vluchteling geld) platgebombardeerd huis en eindelijk het huis uit kunnen, is een superlabiele godwin. Met deze godwin-redenatie bestuurlijk acterend, kan je alle elende in de wereld binnenhalen. Wat niet te doen is aangezien je je eigen economie daarmee om zeep helpt. Waarom verkoop je je strandhuis niet of je vakantie woning in Limburg om vluchtelingen te helpen? Oh nee, het is allemaal maar normaal dat voornamelijk de laagstbetaalden de rekening moeten betalen en de linkse middenklassers nog steeds kunnen genieten van hun hobby’s.

    • Hans Kuyper

     Barend, je hebt gelijk dat er voor mensen in de knel veel meer gedaan zou kunnen worden. Er zijn ook politieke partijen die zich daarvoor inzetten. De PVV overigens niet, dat heb je goed gezien. Die stemmen over het algemeen mee met VVD-beleid. Wilders is tenslotte jarenlang een enthousiast VVD-er geweest, voor hij zijn eenmanszaakje opzette.
     Maar in mijn ogen maak je een fout door al je boosheid te richten op vluchtelingen. Als die eenmaal, na lang wachten, een status hebben gekregen, zijn ze erkend vluchteling. De normen zijn streng. In dat geval hebben ze de zelfde rechten als ieder ander in dit land. Dus recht op bijzondere bijstand. En recht op urgentie bij de toewijzing van een woning, omdat ze acuut dakloos zijn en meestal niet beschikken over een sociaal vangnet.
     Vergeet niet dat de vluchtelingen in hun land van herkomst ook een leven hadden opgebouwd, belasting hadden betaald, een huis hadden ingericht. Al die verworvenheden zijn ze buiten hun schuld in één (letterlijke) klap kwijtgeraakt.
     Je boosheid is begrijpelijk. Maar richt die op Den Haag. Niet op mensen die het oneindig veel slechter hebben dan jij.

     • Barend

      Nogmaals Hans, je kan niet iedereen helpen in deze wereld. Het feit dat ze bij ons aan de deur kloppen wil niet zeggen dat ze binnen hoeven te komen. Wat mij betreft, zoda het veilig is in hun land, direct retour. Men was toen het veilig was in hun land ook niet van plan naar ons te komen, men zoekt dus veiligheid wat heel normaal is. Dat wil mij zeggen dat zodra het weer veilig is dan kunnen ze weer retour.

      Dan nog dit; je beticht mij van boosheid. Het is geen boosheid, ik ben er gewoon klaar mee! Waar ik wel boos om word is het gemak waarmee alles recht gepraat word. Dat ze belasting betaald hebben in hun eigen land bijv. Ja? En? Buiten hun schuld om kwijtgeraakt? Er zitten oorlogsmisdadigers tussen! Dat is een feit! Dus; zodra veilig, terug. Ik zit niet te wachten op hun sores, en ja ook niet op hun geloof .

      Je relaas over de PVV. Laatst kwamen er van links berichten dat nu de statushouders hun woning opeisen, er ook voor de autochtone woningzoekers woningen moeten komen……hahaha…dat wordt alleen maar gedaan om het draagvlak te behouden. Het is allemaal zo doorzichtig. Weet je Hans, als je zo’n voorstander bent van het opnemen van asielzoekers hoop ik dat je er dan ook je hele leven lang tussen gaat wonen. Ook bij problemen zal je je er dan mee moeten bemoeien. Maar kom niet bij mij aankloppen voor geld of mijn tijd, dan moet je bij de Annie de Ronde’s aankloppen.

     • Hans Kuyper

      In mijn wijk woont zo’n beetje de hele wereld, Barend. En dat bevalt me prima. Inclusief de probleempjes af en toe.
      Ik vind het jammer dat je volhardt in je afwijzing van nieuwkomers. Die houding past ook niet in de Zaanse traditie. Zonder migranten waren we nooit zo rijk geworden als we nu zijn.
      Maar ik begrijp dat ik je niet kan overtuigen. Laat ik je dan in elk geval gerust stellen: Ik zal je nooit om geld vragen. En Annie ook niet, trouwens.

 • Patricia

  Sommige mensen gunnen een ander het licht in de ogen niet. Laat staan een woning.
  Laat staan een woning met een paar centen (die terug betaald moet worden) om het in te richten.
  Voor sommige schaam ik mij diep dat zij zich Nederlander noemen.

  • Barend

   We zien het met de WMO. Door zowel rechts als links omarmt in gemeenten. Geen een gemeente heeft zijn poot stijf gehouden om dit beleid tegen te gaan, gevolgen zijn alom bekend. Daar ga je met je niets over hebben voor een ander. Nee, het is allemaal voor het eigen gevoel. Vluchtelingen toezingen, omarmen etc etc. De een schreeuwt nog harder dan de ander om te laten zien hoe een goed mens ze zijn. En ondertussen blijven de zwakkeren verstoken van gerechtvaardigde hulp(de rechter heeft de idiotie redelijk tot staan gebracht laatst).
   Mochten er duizenden mormonen of 2,5 dags adventen morgen aankloppen, zou ik ook mijn bedenkingen hebben.
   Nogmaals; je kan niet alle problemen uit de wereld opvangen, begin eerst eens in je eigen land orde op zaken stellen. Daar komt de integratie, of non-integratie eigenlijk, van de laatste 40 jaar nog bij. Zie de lange arm van Erdogan! Nee, eerst maar eens goed praten over dit alles en dan gaan kijken wat te doen.

  • Barend

   Voor sommige schaam ik mij diep dat zij zich Nederlander noemen en vanuit die gedachte vinden dat er vele nieuwe Nederlanders bij moeten komen.

 • p

  Als ik het goed begrijp de zgn lening omgezet in een bijstand.dus niemand van die gasten zal gaan aflossen. Gratis geld.
  Dan is het duidelijk via een omweg toch een schenking.

  • Hans Kuyper

   Je begrijpt het niet goed.

  • Barend

   Je begrijpt het goed.

  • Barend

   Vorig jaar was er iemand hier die vluchtelingenwerk in het buitenland gedaan heeft in het verleden. Zij gaf toe dat het beeld wat vluchtelingen hebben van oa Nederland, té rooskleurig is. Alsof men hier alles zomaar krijgt. Goh, raar toch hè. Nu KRIJGT men een uitkering en van die uitkering zal men een deel niet KRIJGEN om dat shopgeld “af te betalen”. Krom, krom, nóg krommer. Ze lachen zich een bult.

   • Hans Kuyper

    ik heb de mensen in het In ’t Veldpark van alles zien doen. Praten, huilen, veel naar huis bellen, klagen ook. Ze hebben gedemonstreerd, zijn in hongerstaking gegaan en eentje heeft geprobeerd zichzelf in brand te steken. Ook hebben ze hun tong gebroken op de klanken van het Nederlands en prachtige, weemoedige muziek gemaakt. Dat alles hebben ze gedaan.

    Maar ‘zich een bult lachen’ – nee.

    Werkelijk, Barend – hoe diep moet je met je kop in het zand zitten als je zoiets durft te schrijven.

    • Broekjevol de 3e

     Zou je voor de gein eens verder moeten kijken dan de onderkant van jouw schoen zolen, er staat genoeg op internet wat het tegendeel bewijst.
     Direct ga je nog zeggen dat ze ontevreden zijn over de opvang en daar alle reden toe hebben.

    • Barend

     Je kan niet alle verdriet van de wereld wegmasseren door het tot je toe te laten. Dat jij al het verdriet, wat ik zeker wel geloof dat dat echt is!, tot je neemt maar er geen afstand van kan nemen. Wil mij zeggen dat oa jij daar niet mee om kan gaan, jij daar niet hoort te zijn, niet iedereen in Nederland dan ook maar labiel moet reageren en acteren. Ik denk dat jij dondersgoed begrijpt wat ik bedoel met zich een bult lachen. Je gebruikt het nu om mij af te schilderen als zwart/wit kijker, gevoelloos en dies meer. Mijn hoop is dat er realisten opstaan in de politiek. Die zitten in het midden tussen ROSA en de PVV. Ik heb ze nog niet gehoord, voorlopig blijft de PVV toch harder en beter trekken door te duiden wat er werkelijk gebeurd.

 • Boon

  Dit zijn nu net de uitingen die de totale afbraak van ons sociale stelsel mogelijk hebben gemaakt. De angst dat iemand iets meer krijgt dan de ander. En dan mag er liever afgebroken worden dan dat men denkt “mazzeltje”. Zie de tandenborstel reactie van bijstanders die ook voor AOW ging gelden, WAO,zorgverzekering enz. Allemaal angst dat een ander misschien iets meer heeft dan jij. En waarom zou Zaanstad geen cheque geven, beter dan bijzondere bijstand ,want met een cheque kun je afdwingen dat het in deze gemeente wordt uitgegeven.Zo heeft de lokale middenstand er ook iets aan. Maar nee vooral tegen zijn want ze krijgen iets!

  • Barend

   “De angst dat een iemand meer krijgt dan de ander” en daarna “..afdwingen dat het in deze gemeente uitgegeven wordt uitgegeven. Zo heeft de lokale middenstand er ook iets aan.”

   Dus ik geef ff een (echt)voorbeeld, een vrouw van over de 90 die geen hulp in de huishouding meer krijgt maar poetsdoeken opgestuurd krijgt van haar gemeente, maar gelukkig moeten we worden dat de middenstand verdient aan de gemeenschapsgeld-cheque………zucht.

   • Boon

    Je haalt appels en peren door elkaar. Al jaren klaagt de goegemeente over de hoge zorgkosten. Nu doet de Rijksoverheid wat veel kiezers wilden is het weer niet goed. Minder kosten gaat alleen door lagere lonen en minder uren en dus geheel volgens de opdracht van de kiezer. Ja en dan haal je er die nieuwkomers maar weer bij om je eigen stemfoutje te verbloemen.

    • Barend

     Zelf heb ik regelmatig te maken met de zorg omtrent mijn gehandicapte dochter. Zelf heb ik natuurlijk geen volledig inzicht in de kosten maar er zijn zat punten volgens mij waarmee “efficiënter” (rot woord als het om zorg gaat) te werk gegaan kan worden. Dat ik gekozen zou hebben voor minder kosten In de zorg, ik zou niet weten waar jij dat vandaan haalt. Waar het om gaat is dat gemeenten zelf mogen uitmaken wie er gekort wordt en wie niet. Daar ontstaan dus grote verschillen omdat er geen landelijke regel meer is. Nu ontvangt de één bij eenzelfde zorgvraag meer in de ene gemeente en een ander bij eenzelfde zorgvraag minder in een andere gemeente. Dit is zo scheef als maar kan. Maar, dat krijg je als je teveel beleidsmakers laat meebeslissen, dan is het gewoon willekeur. Lagere lonen zeg je? Begin eerst eens bij de directeuren van zorginstellingen die vaak boven de balkendenorm verdienen en vaak er nog een kolere zooi van maken ook.

     Nu zien we eenzelfde wanorde als het gaat om de nieuwkomers, weer mogen gemeenten zelf bepalen hoeveel men nieuwkomers gaan geven. Weer een scheef gebeuren. Zodra er nou eens goede afspraken komen omtrent nieuwkomers in het algemeen, zal het draagvlak iig niet minder worden. Linkse partijen riepen al vrij snel dat er bij de verdeling van woningen dan ook aan de autochtone bevolking gedacht moet worden…koekoek…dat riep men alleen maar omdat ze aanvoelde dat er anders nóg meer gemorrel vanuit de bevolking zou komen.

     Nieuwkomers, leuk en vrolijk woord voor gewoon asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen. Nee, ik ben niet tegen asielzoekers. Ja, ik ben tegen teveel en dan ook nog eens hier. Opvang in eigen regio. Degene die hier nu asiel hebben moeten terug zodra hun land weer veilig is. Ik zou het geweldig vinden als er dan een soort Marshall-plan zou komen om een land weer op te bouwen. Dat men niet hier opgevangen dienen te worden heeft ook te maken met het feit dat velen niet opgewassen zijn tegen de zieligheid die vluchtelingen met zich meebrengen. (Als een arts of Psycholoog elke emotie die een patiënt met zich meebrengt tot zichzelf toelaat, Gaat de arts er zelf psychisch van onderuit en kan geen goede of adequate behandeling meer geven. Waardoor de patiënt én de arts zelf en zijn gezin nadelige gevolgen van gaat ondervinden.)

     • Boon

      Dat er verschil is tussen de gemeenten is nog steeds het gevolg van het stemmen wat de mensen hebben gedaan. Hoe meer rechts liberaal hoe minder zorg. En wat je huizenbouw betreft al jaren worden er te weinig sociale woningen gebouwd maar ook dat is het gevolg van de roep om minder overheid en meer markt.

 • straatje 53

  in een kleine gem waar ik gewerkt hem mee gemaakt dat een bepaalde groep nieuw kommer,s alles wat ze kregen afwezen alles moest van een bepaald merk zijn spullen stonden weg te roten op de gemeente depot opeen geven ogenblik kam er een weduwe voor een was machine werd afwezen ter wel er een aantal stonden weg te rote

 • Anonieme mensen die anonieme gemeenten opvoeren om een statement te maken. Is het nou, om te beginnen, echt zo moeilijk om onder de eigen naam te reageren? Dat maakt de boodschapper misschien net even geloofwaardiger.

  • Barend

   Jij leukt een discriminatierapport ook op met anonieme quotes. Ik heb je rapport gelezen en zet geen vraagtekens bij de getallen. Maar ik werd afgeleid door de quotes die tussen alle alinea’s staan. Het zou misschien de cijfers in het rapport moeten versterken, maar het werkte bij mij bijna averechts. Een goed onderbouwd rapport heeft deze overbodige quotes niet nodig.

   Maar jouw reactie hierboven is bedoeld voor straatje 53. Toch moet jij toch ook erkennen dat het geen goed gebeuren is dat er geen richtlijnen zijn als het bijv. gaat over de hoogte van een “shoptegoed”.

  • Broekjevol de 3e

   Is het nou echt zo moeilijk om te reageren op de reactie in plaats van op de persoon?
   Want als een voor jou onbekend persoon reageert kan je hem googlen of zo en heeft zijn reactie wel waarde?

 • John

  Hi Barend, jij hebt wel een grondige hekel aan mensen he als ik je reacties zo lees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *