In 2018 ging Vlaar Enveloppen in Krommenie failliet. De eigenaar van het pand zou het willen slopen om het terrein te ontwikkelen. Maar sloop is niet toegestaan omdat het een gemeentelijk monument is.

De eigenaar heeft geprobeerd de status van gemeentelijk monument ongedaan te maken maar haalde bakzeil bij de rechter. Zaanstad overlegt nu met de eigenaar over de toekomst van het pand.

Begin februari 2017 werd bekend dat het fabriekscomplex aan de Noordervaartdijk 10 in Krommenie waar sinds 1970 Vlaar Enveloppen zat een gemeentelijk monument werd. Vroeger was dit de fabriek van Woud & Schaap, dat later opging in Verblifa*. Het pand werd gebouwd in 1897. Deze status maakt sloop onmogelijk, maar ook verbouwingen zijn aan strenge regels onderhevig.

De woordvoerder van Zaanstad meldt dat tegen de aanwijzing tot gemeentelijk monument beroep is ingesteld maar dat het beroep is door de rechter in november 2018 ongegrond is verklaard. Hoe nu verder?

“Er worden gesprekken gevoerd met de eigenaar over de gebiedsontwikkeling aan de Noordervaartdijk. Dat proces valt binnen MAAK Noord.”

Vlaar Enveloppen werd in 1926 in Zaandam door P. Vlaar & Zonen opgericht als papiergroothandel. Na de oorlog nam de oudste zoon het bedrijf over, in de jaren ’60 werd begonnen met het produceren van enveloppen. In Groningen startte een andere zoon, Joost Vlaar, een eigen groothandel in papier en enveloppen: Vlaar Groningen. Ook hier werd in de jaren ’60 met de productie van enveloppen gestart. In 1972 nam Joost Vlaar het bedrijf P. Vlaar & Zonen van zijn broer over. Vlak daarvoor was ook het historische pand in Krommenie aangekocht. In 2018 ging het bedrijf failliet, een doorstart is niet gelukt. Het pand in 1925:

* Over de gebeurtenissen rond Verblifa (Verenigde Blikfabrieken) in de Tweede Wereldoorlog maakten we met Monumenten Spreken een minidocumentaire.