Geen subsidie meer voor zwarte Zwarte Piet

Zaanstad mag geen subsidie meer geven of op een andere manier steun verlenen aan sinterklaas-comité’s die bij hun intochten of andere activiteiten Zwarte Pieten in plaats van roetveegpieten inzetten.

Een motie met die strekking werd door een meerderheid (21 stemmen) van de raad aangenomen: PvdA, DENK, ROSA, SP, PvdD, GL, CU, D66 en POV’er Nino Keijser.

Tijdens de discussie over de motie bleek dat Zaanstad wel eens het toneel van landelijke Zwarte Piet-demonstraties zou kunnen worden. De actiegroep Zaankanters Tegen Racisme heeft aangekondigd te gaan demonstreren in Westzaan (a.s. zaterdag) en op de Burcht in Zaandam (volgende week zaterdag). Volgens raadsleden hebben zich vanuit heel Nederland bij twee comité’s al mensen gemeld die in hun eigen plaats niet meer als Zwarte Piet mogen optreden en dat nu in Zaanstad willen doen. Dat zou ondermeer om het Sinterklaas-comité in Zaanstad-Zuid (met evenement op de Burcht) gaan, dat is het meest ‘halsstarrig’ volgens raadsleden. Maar ook in Westzaan gaat een groot deel van de vrijwilligers niet mee met de roetveeg-omschakeling.

De ‘grote’ intocht in Zaandam (met ontvangst van Sinterklaas door de burgemeester) gaat helemaal niet door. Alle vrijwilligers zouden zijn weggelopen volgens de burgemeester. Vanuit Stadshart Zaandam wordt overigens ook gesteld dat Zaanstad de financiële steun voor deze intocht ingetrokken heeft waardoor de organisatie het sowieso niet redt.

De tekst van de motie:

“op geen enkele manier, direct dan wel indirect, in subsidiërende, dan wel ondersteunende zin, bij te dragen aan de instandhouding van traditionele zwarte pieten die niet voldoen aan de richtlijnen en aanbevelingen van de Kinderombudsman en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens”

De motie is hier te vinden.

Een verslag via tweets van het debat:

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Oké, genoeg gezwetst, nu weer aan het werk dames en heren !
  Er zijn belangrijker dingen te doen in dit land.

 • Nico Smit

  De volgende beslissingen moeten nog genomen worden :
  1. Op 28 december 2022 een algemeen vuurwerkverbod Zaanstad ??
  2. Op 16 mei 2023 is er ondertussen met de horeca gesproken en komt er een
  verbod op het gebruik van heaters op het terras etc.
  Ondertussen zijn wel de tafels en stoelen van de horeca verwijderd, die illegaal op
  de openbare weg staan.

 • Karin Singeling

  Zoals ik een tijdje voorspel: over een paar jaar is dat hele Sinterklaasfeest verdwenen… Wedden?? Om een aardbei? Dat zei mijn vader altijd..

 • Jan Mulder

  Gelukkig dat de gemeente wel inziet dat zwarte Piet echt niet meer kan. Hoeven we die discussie hier ook niet meer te voeren. En niemand is tegen het Sinterklaasfeest, iedereen wil graag dat het een feest is voor iedereen. De kinderen interesseert het niet of er roetveeg pieten zijn want die willen alleen maar cadeautjes. Maar diezelfde kinderen zien, zo onschuldig als ze zijn, wel de relatie tussen zwarte Piet en donkere mensen. Want hier hoor ik vaak genoeg kindjes tegen hun ouders zeggen wanneer ze net zwarte Piet hebben gezien en dan een donkere persoon “hey mama kijk zwarte Piet”. Al goed, eind goed

 • Claire Boonacker

  Er komt geen einde aan de traditie. Er is een einde gekomen aan de aankleding ervan. Maak het niet groter dan het is. Wat we deden was bij nader inzien niet ok, maar er is een simpele oplossing en de kinderen zijn evengoed blij. Dus laten we ons nu weer richten op de kinderen, waar het allemaal om draait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *