Geen tweede Islamitische basisschool in Zaanstad

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend om een tweede basisschool – naast De Roos – in Zaanstad te vestigen.

Het college van B&W wil de aanvraag weigeren omdat ze niet denkt dat de nieuwe school tussen het 5e en 20e jaar na aanvang van de bekostiging tenminste 288 leerlingen zal tellen.

Om een school te kunnen stichten moet het schoolbestuur aantonen dat voldoende leerlingen de school gaan bezoeken. Voor Zaanstad geldt dat binnen vijf jaar na oprichting 288 leerlingen op de school moeten zitten. De daarop volgende 15 jaar moet de school ook minstens door dat aantal leerlingen worden bezocht.

De gemeente heeft dat onderzocht en én extern advies gevraagd. Uit beide komt naar voren volgens B&W dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat die 288 gehaald gaat worden.

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad is gevestigd op hetzelfde adres als De Roos aan de Zuidervaart (foto boven van Google Streetview), en exploiteert ook een school in Purmerend.

Deel dit artikel:

12 reacties op Geen tweede Islamitische basisschool in Zaanstad

 1. Iwan Kracht schreef:

  Waarom zouden we dan ook basisscholen met een religieuze basis moeten hebben?

 2. Douwe schreef:

  Dan zouden christelijke basisscholen dus ook niet mogen @Iwan

 3. Huibert Latenstein schreef:

  Afschaffen al die aparte christelijke, katholieke, joodse, moslim, evangelische scholen. Gewoon goed hoogwaardig openbaar onderwijs. Geloven doe je gewoon maar thuis of in een gebedsinstelling. Persoonlijk vind ik het ook heel vreemd dat de bijbel, koren en het joodse boek in de 2e kamer staan. De overheid hoort zich niet met godsdienst te bemoeien.

 4. Leo schreef:

  Helemaal eens met Huibert

 5. straatje 53 schreef:

  mag ik ook een b.v christelijke school in een moslim land stichten dacht het niet

  • Corine Gorter schreef:

   In Egypte zijn inderdaad Christelijke (Koptische) scholen.

   • Barend schreef:

    Dat is waar. Ik kan mij heugen dat een aantal jaren terug tentijde van Morsi en zijn moslimbroederschap er veel geweld tegen deze kopten was. Maar ook nu nog worden ze, zeg maar, niet geaccepteerd.

 6. Kroosduiker schreef:

  Ik voorspel moord en doodslag als er meer van dit soort scholen komen. Ik voorspel ook dat er meer van dit soort scholen komen.

  • Hans Kuyper schreef:

   Gelukkig zijn uw voorspellingen net zo veel waard als die van mij: geen ene malle moer. Maar toch bedankt dat u ze met ons wilde delen.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *