De Essalam moskee aan het Madagaskar in Zaandam denkt op nieuwbouw aan te koersen omdat parkeerproblemen zijn opgelost, maatregelen tegen geluidsoverlast zijn genomen en er vanuit de buurt nauwelijks bezwaren zijn.

Buurtbewoners betwisten de oplossingen van moskee, wijzen op toenemende overlast en zeggen naar de Raad van State te stappen als de raad een ‘verklaring van geen bezwaar’ afgeeft.

In twee afzonderlijke sessies spraken raadsleden van Zaanstad met Souleiman Amallah van de Essalam Moskee en met buurtbewoners. Het was een botsing van twee tegengestelde verhalen over de nieuwbouw, de overlast en de mogelijke oplossingen.

Volgens de moskee waren problemen opgelost, en overdreven de buurtbewoners de overlast van geparkeerde auto’s tijdens islamitische feestdagen en het vrijdaggebed. De buurt stelde dat de moskee op deze dagen eigenlijk nu al te klein was en dat een grotere moskee de overlast zou vergroten. Ze waren niet tegen de moskee, en pleitten voor een meer bescheiden nieuwbouw die niet groter zou zijn dan de huidige.

Handhaving had geen overtredingen meer geconstateerd volgens de moskee. Buurtbewoner: “we bellen handhaving al niet eens meer.” En zo ging het twee maal drie kwartier door. Over vrijwel niets waren de partijen het eens. Een naaste buur stelde te willen verhuizen als de nieuwbouw doorging. De moskee wilde juist ruimte bieden aan buurtactiviteiten.

Het wordt nog een hele klus voor de raad om uit deze impasse te raken. Om de nieuwbouw te realiseren, moet het bestemmingsplan aangepast worden. Als de raad geen bezwaar maakt, zal de buurt zich dus via juridische weg verzetten tegen de nieuwbouw.

Afbeelding: drie buurtbewoners en voorzitter Flip Hoedemaeker tijdens de digitale vergadering.