Geen woningbouw op Jacob Visterrein Zaanse Schans

Al na de bijdrage van coalitiepartner CU werd duidelijk dat het plan voor woningbouw op het Jacob Visterrein aan de Zaanse Schans het niet zou gaan redden. De voltallige oppositie (POV, ZIP, DZ, Groenlinks, SP, ROSA) zou namelijk ook tegen stemmen waarmee de meerderheid niet gehaald kon worden.

Opvallend was dat Dennis Straat’s eigen VVD zich tegen het plan keerde evenals coalitiepartner PvdA. Daarmee was het plan definitief kapot.

Alleen coalitiepartijen D66, CDA en ZOG zeiden voorstander van het plan van Rito Holding te zijn. Er zouden dan tien woningen gebouwen worden op laatste stukje van de Zaanse Schans (tegenover de scouting). De tegenstanders waren het echter niet eens over wat er dan zou moeten gebeuren. Alleen een toeristische bestemming of eventueel gecombineerd met woningbouw.

Maarten Voster van de Zaanse Schans toonde zich na de stemming blij maar ook verbaasd over de onverwachte uitkomst.

Wethouder Dennis Straat stond weinig anders te doen dan een nieuw voorbereidingsbesluit over het terrein te produceren en in overleg met de eigenaar te treden. Dat besluit werd staande de vergadering uitgedeeld.

In dat besluit wordt voorgesteld om een andere bestemming te zoeken voor het terrein, dus geen bedrijfsbestemming maar een bestemming die aansluit bij de erfgoed-gedachte. Dit werd door de raad unaniem aanvaard.

Probleempje was een typefoutje waardoor het besluit op 1 april was gedateerd (het lag kennelijk al een dag klaar). Dat kan nog wel eens voor een issue zorgen.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • ROSA met een Z. Zhame on you.

 • Hans Kuyper

  Leuke foto, met Dennis, Paul en Romkje. Maar wie is toch die man die op de achtergrond zo ongegeneerd z’n tanden zit te stoken?

 • Huibert Latenstein

  Was blij te lezen dat de fractie van VVD Zaanstad tegen de plannen van Straat stelling nam.
  Dit terrein kan met een verantwoordde bebouwing een grote aanvulling vormen voor de Zaanse
  Schans. Dan noem ik plannen zoals van Stichting Zaan & Dijk. De Schans is een ongekende toeristische publiekstrekker en dat zou Straat als liberaal ook moeten zien. Enerzijds worden er straks vele miljoenen uitgegeven voor een zgn. cultuurcluster, wat tot het einde der tijden gesubsidieerd zal moeten worden en niemand eigenlijk wil. Aan de andere kant wordt er voor een eenmalige toch hoogstnoodzakelijke investering m.b.t. Jacob vis terrein zeer moeilijk gedaan door de Gemeente Zaanstad.

 • De Orkaan

  Ik zchaam me dood (en weet niet wie die tandenstoker is).

 • Doorisdaar

  Sellmeijer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *