“Geen Zaanse restaurants in Lekker top 100”. Is dat nieuws? Niet echt. Het is een kop van niks. Eentje in de sfeer van “Geen Zaankanter bij Amerikaanse presidents-verkiezingen” of “Zaankanters grijpen naast de prijzen bij Olympische 100 meter.”

Misschien staan ze ergens tussen de 101 en 500, vandaag komt de gids pas uit, dus wie weet. Maar in de top 100 dus niet. 24 Noordhollandse restaurants volgens RTVNH (waarvan 15 in Amsterdam), maar nul uit de Zaanstreek.

Eerlijk is eerlijk, wij eten hier vaak heel behoorlijk (en we hebben nog lang niet overal gegeten), maar we zijn ook vaak teleurgesteld.

Dat komt ten eerste omdat we niet van all you can eat houden. Dat kan overal in de Zaanstreek: wereldkeuken, Aziatisch, wokken, sushi, Spaans, Zuid-Amerikaans, Hollands… Niet echt lekker, maar wel zoveel als je opkan, een concept dat in de Zaanstreek kennelijk erg goed aanslaat.

We willen gewoon aan een tafeltje schuiven, prettige bediening, een vriendelijke omgeving en goed eten. Is dat teveel gevraagd? In veel gevallen wel. Maar wat maakten we het afgelopen jaar mee?

  1. Anderhalf uur op je eten wachten en vervolgens durft de bediening niet te zeggen dat ze je vergeten zijn en geeft ‘de computer’ de schuld.
  2. Er wordt geen ‘kraanwater’ geserveerd, alleen Spa Blauw.
  3. Tot 12:00 uur zijn er geen tosti’s te bestellen omdat “de kok er nog niet is” (een “kok” om een tosti te maken?)
  4. Half bevroren fabrieks-appeltaart serveren i.p.v. een fatsoenlijke taart van een Zaanse bakker.
  5. Op de website zetten dat je in het weekend kan lunchen maar om 13:00 op zondag voor dichte deur komen te staan.
  6. De baas die de fooien van het bedienend personeel inpikt.
  7. Permanent te harde house/dance/rap-muziek laten horen omdat het personeel dat zelf zo leuk vindt.

Herkent u zich in één van deze opmerkingen? Dan hebben we bij u gegeten en komen we voorlopig niet meer terug. Voor alle anderen: gewoon zo doorgaan, dan lukt die top 100-notering vast nog wel een keer.