Geheim, geheim, geheim (193 keer)

Morgenavond, 27 mei, viert de gemeenteraad van Zaanstad een heimelijk feestje. Ze gaat besluiten over 193 geheimen, geheimpjes en andere zaken die in het verborgene moeten blijven.

Wij worden daar altijd verschrikkelijk nieuwsgierig van, gelukkig valt er wel eens iets van een vrachtauto, maar het overgrote deel blijft toch echt GEHEIM.

Daar zijn altijd goede redenen voor, zoals deze:

“Geheimhouding handhaven. Geheime mededeling moet nog als zo danig geheim blijven.”

IKEA, Watak, A8-A9

41 zaken zijn echt super, volledig, absoluut, geheel en al geheim. Dat gaat bv. over IKEA (een paar keer zelfs), Parkeerabonnementen parkeergarage Rustenburg, Aankoopstrategie terrein United Biscuits / Verkade, de spooroverbouwing (inclusief mediation Spooroverbouwing-Figaro), Bannehof, Kreekrijk, Provily en Slibkuil, Wilhelminasluis en Zaanbrug, een procedure tegen RegioZorgWest, Bestemmingsplan De Overhoeken en mogelijke verbinding A8/ A9, Krokusstraat (zaak Watak)…

AZ, HVC, VVZ

128 dingetjes zijn deels, beetje, half en ongeveer geheim: Inverdan, Kreekrijk, Winkels op de overbouwing Provincialeweg te Zaandam, AZ trainingscomplex Kalverhoek, fietsroute Dam tot Dam, Detailhandelsvisie (“Betreft bedrijfsinformatie welke nooit openbaar mag worden” – dus niet ‘deels’ geheim), Raad van Toezicht Stichting Zaan Primair, De Toermalijn (“Geheimhouding handhaven tot 2015” – ????), geheimhouding (de rapportage over geheimhouding is zelf ook geheim), Oostzijderveld VVZ resultaat onderhandelingen, Aankoop HoogTij, Voordracht voorzitter Stichting de Zaanse Schans, Hembrug, hoger beroep erfpacht, Vergoeding in verband met procedures Toermalijn, Dienstverleningsovereenkomst 2020-2026 HVC, museum centrum Zaandam (taxatierapport Krimp 3), Centrumplan Westerkoog, Europese School….

Bernhardbrug, Zaanbrug

Van 16 zaken kan de geheimhouding worden opgeheven (maar nu zijn ze dus nog eventjes geheim): Conservatoir beslag op bedrijf in verband met gemeentelijke vordering, kwaliteitsimpuls Wilhelminasluis (eindelijk aanpak Oostkade?), meerwerkclaim Prins Bernhardbrug, beantwoording technische vragen POV inzake zienswijze Zaanbrug…

En dan is er ook nog de “Geheime afsprakenlijsten en verslagen Zaanstad Beraad en Gemeenteraadsvergadering” met 8 geheime dingen waarvan bij 5 dat wel opgeheven kan worden, maar de “Geheime mededelingen m.b.t. corona en het OOV-domein” moeten natuurlijk (?) geheim blijven…

Bekijk hier alle lijsten.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Met zo’n lange lijst geheimen kun je net zo goed meteen ook maar de namen van alle raadsleden en het college geheim maken. En waarom moeten we überhaupt nog weten, wanneer over de geheimen wordt vergaderd en besloten. Doe dat ook maar in het geheim. En in welke gemeente woon ik ook alweer? Houd maar geheim.
  Welke partij gaat dit achterlijke gedrag bestrijden? We wonen toch in een democratie! Deze politiek lijkt op die van China of Rusland, natuurlijk stiekem, niet officieel.
  Ik heb laatst een geheimpje gehoord: Er komen gemeenteraadsverkiezingen aan. Niet verder vertellen, hoor, maar ik ga stemmen op de partij die dit beleid weet af te schaffen.

  • E. Renkema

   Sluit ik mij van Kalmthout aan en ga stemmen op een partij die voor openheid staat Is gewoon van de zotte dat er over 193 geheimen besluiten genomen gaan worden. Waar blijft de openbaarheid bestuur??? Zeker niet in Zaandam.

 • Tessa Berghouwer

  De Rekenkamer heeft een brief aan de raad gestuurd om in gesprek te gaan over dit onderwerp: https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/9702936/1. Benieuwd wat daar mee is gedaan. En hoewel de Rekenkamer geen onderzoek doet naar geheimhouding dit jaar, staat er kennelijk wel een onderzoek dat daar raakvlakken mee heeft op de agenda: de afhandeling van wob-verzoeken/openbaarheid van informatie.

 • Henk Thesing

  Komt er nu eindelijk aan besluit over de zaak Watak.
  Ik vroeg mij al af hoe lang het medisch onderzoek ging duren.
  Ik ben benieuwd.

  • Inez Ferdinandus

   En ik heb ook nog een geheim. En dat gaat over Watak. En die houd ik nog even voor mij. Je valt van je stoel als je ik het openbaar maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *