Geheim stuk: Inloopvoorziening met ‘gebruiksruimte’ voor Veldparkgroep

De plannen van de gemeente Zaanstad om een voorziening te creëren waar leden van de Veldpark-groep die overlast in de buurt bezorgen, onder toezicht alcohol en drugs mogen gebruiken, worden steeds concreter.

Gemeenteraadsleden hebben begin deze maand een geheim stuk over de ‘Uitvoering Actieplan Burgemeester in ‘t Veldpark – locatie en dienstverlening Inloopvoorziening met gebruiksruimte’ gekregen, dat is op 3 november aan de agendavoorraad toegevoegd.

Alleen raadsleden hebben de beschikking over dat stuk. Welke redenen er kunnen zijn – behalve dat het tot onrust zou kunnen leiden bij de mensen die in de buurt van de gebruiksruimte wonen – is niet duidelijk. Dat voorstellen maatschappelijke onrust kunnen veroorzaken is geen reden voor geheimhouding uiteraard.

Dat de beoogde locatie al bekend was, bleek begin mei van dit jaar toen Zaanstad op zoek ging naar een ‘Adviseur Communicatie en Participatie voor vestiging van een inloopvoorziening (met gebruikersruimte) in een woonbuurt.’ Lees:

De inloopvoorziening met gebruiksruimte gaat € 500.000 per jaar kosten. Of het gaat werken is nog maar de vraag, Zaanstad:

“Benadrukt werd dat bij alle voorstellen rond deze voorziening, niet zeker is of hiermee het beoogde effect wordt bereikt en of deze aansluit bij de behoeften van de doelgroep.”

Zaanstad is koploper bij het geheim (of ‘alleen zichtbaar voor raadsleden’ zoals ze dat zelf eufemistisch uitdrukken) houden van stukken – ongeacht welke coalitie er ook zit.

De gebruiksruimte moet de overlast beperken van de groep die in het Veldpark verblijft. Daaronder zitten ook verslaafden. Een alcoholverbod, camera-toezicht en dreiging met gebiedsverboden leek niet te helpen.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Kees Huyser

  Als het stuk geheim gehouden wordt hoeft de goegemeente niet te weten dat B&W geen flauw idee heeft wat ze er mee aan moeten. 😁

  • R vd Weerdt

   Ik heb me altijd afgevraagd hoe mensen in staat geacht worden een onderbouwde stem uit te brengen op leden van een bende politici die dingen verborgen houden voor diezelfde kiezers. Het schijnt democratie genoemd te mogen worden.
   Als je kinderen zich als politici zouden gedragen dan zou je als ouder toch sterk de idee moeten hebben compleet gefaald te hebben in je opvoeding. Volkomen onbetrouwbaar volk met misschien enkele uitzonderingen.

 • Frans Kwast

  2 conclusies: B&W en de coalitiepartijen zijn tegen openbaarheid van bestuur en de overlast lost zich niet op. Ook niet met 5 ton per jaar. Verder is de conclusie ook dat de gemeente en de welzijnsorganisaties met de handen in het haar zitten met dit al lang aanslepende probleem. Het is ook veel te lang gedoogd daar in dat park. De mensen die het betreft daar worden er ook niet beter van.

 • Willem van der Heijde

  Dus de gemeente stopt op deze manier 5 ton in een park. Is dit het idee om de score van de op één na ongezondste gemeente in NL te verbeteren? Hoe hoog is het budget om voor gedegen handhaving te zorgen, het dubbele?

 • olav sander kalbfleisch

  ik snap niet dat als je kij hart je best doet je tegen allerlei rompslomp aanloopt
  en als je wil blijven gebruiken je het gesubsidieerd krijgt ook ik snap geen reed meer van deze wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *