Geluk is… een dik boek over gelukkig worden en blijven

Krommenieër Will Luke heeft 307 pagina’s nodig om uit te leggen wat je moet doen om gelukkig te worden en te blijven.

De gerenommeerde Zaanse geluksprofessor Patrick van Hees heeft een stevige concurrent gekregen.

Een bijdrage van Jaap de Jong

In het boek ‘Gelukt!’ beperkt Luke zich niet tot het beschrijven van geluk als universele emotie. Hij gaat de peilloze diepte in en hij heeft ook de moed om de volle breedte op te zoeken.

Hij analyseert geluk in relatie tot alledaagse problemen die het geluk in de weg staan. Wat doet geluk voor een relatie, gezondheid, opvoeding, stress, omgaan met geld, werk, pensionering, opbouwen van een eigen bedrijf, op gewicht blijven en het verslavingsprobleem? Maar ook bij het schrijven van een boek heb je geluk nodig. Om tijdig van onderwerp te veranderen.

Dit mag je toch wel uw levenswerk noemen?

‘Ja, want het is de weerslag van wat ik in mijn leven allemaal heb ervaren. Vroeger heb ik heel andere dingen gedaan. Ik repareerde televisies. Ik weet niet of het aan mij als persoon lag, maar de onbekende mensen bij wie ik over de vloer kwam, vertelden mij al gauw hun levensloop en persoonlijke verhalen. En dan konden ook de levensvragen en problemen naar voren komen. Een luisterend oor maakt veel los. Als ik dat kon dan probeerde ik die mensen steun te geven. Dat doe ik trouwens nog steeds op mijn website. Daar kan iedereen terecht met zijn persoonlijke problemen. Ik geef tips om die op te lossen.’

Will Luke zag dat zijn geluk ergens anders lag dan in het servicebedrijf voor televisietoestellen. Hij volgde een opleiding lifecoach. In die functie begeleidt hij mensen in hun persoonlijke en zakelijke ontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op welzijn en geluk.

Prettiger en zekerder voelen

Waarom moeten mensen zo nodig gelukkig zijn?

‘Moeten…? Ik ga ervan uit dat iedereen graag gelukkig wil zijn. Als je het bent dan heb je dit boek niet nodig. Maar als je je niet happy voelt dan kan dit boek een steun zijn. Ik heb heel veel gelezen over dit onderwerp en heb daarover lang nagedacht en conclusies getrokken.’

Een ervaringsdeskundige?

‘Ja, zo zou je dat kunnen noemen. Ik ben niet psychologisch geschoold. Ik heb wel heel veel ervaring met op een bepaalde manier naar het leven kijken, zodat je je prettiger en zekerder voelt.’

Wordt het leven niet heel saai als iedereen gelukkig is? Veel mooie boeken zijn het resultaat van schrijvers die ongelukkig zijn of waren?

‘Tja, geluk is niet voor iedereen hetzelfde.’

Je kunt leren gelukkig te zijn?

‘Uhhh… ja, maar je moet er wat voor doen. Geluk komt je nooit aanwaaien. Je hebt daar richtlijnen voor nodig. De een wat meer of strenger dan de ander. Ik heb geprobeerd in het boek die manier van kijken en denken duidelijk te maken. Met voorbeelden uit de praktijk die bijdragen aan je inzicht. Ik ben een jaar of tien geleden begonnen met het schrijven van een boek over zelfcoaching. Toen dat klaar was, vond ik zelfcoaching niet zo’n gelukkig gekozen onderwerp. Ik was tot het inzicht gekomen dat geluk meer mogelijkheden biedt. Het komt altijd terug als een algemene emotie, maar ook als een belangrijk onderdeel in een heleboel andere onderwerpen. Ik heb de tekst toen volledig herschreven. Ja, ik heb reacties gekregen, maar alleen nog uit mijn omgeving. Het boek is net verschenen. Ik besef natuurlijk dat ik geen bekende auteur ben. Dat is mijn probleem.’

Uw ongeluk?

‘Dat zou je kunnen zeggen. Maar ik durfde het onderwerp toch aan te pakken.’

Geen wollensokkentaal

In het persbericht staat dat er sprake is van een geheel vernieuwende benadering van het onderwerp geluk. Wat is dat vernieuwende precies?

‘Het vernieuwende is dat ik geen wollensokkentaal schrijf of hoogdravende woorden gebruik. Ik hou het luchtig. Ik wil dat iedereen het begrijpt, zodat iedereen iets aan het boek kan hebben. Het vernieuwende is ook dat ik de meest uiteenlopende onderwerp bespreek en uitdiep.’

U hebt 307 pagina’s over geluk geschreven. Kunt u aangeven wat het allerbelangrijkste is om gelukkig te worden?

‘Je realiseren hoeveel geluk je al hebt. Dat doe je door jezelf te vergelijken met mensen uit andere volkeren of met mensen die in het ziekenhuis liggen. Als je heel erg ziekt bent, dan is er maar een ding dat je gelukkig maakt: snel beter worden. Dan is de rest niet belangrijk meer.’

Is dat niet erg voor de hand liggend?

‘Het kan geen kwaad om dat te blijven herhalen. We hebben al veel geluk. Zeker in een land als Nederland.’

Als je boek gelezen hebt en je bent niet gelukkig geworden, krijg je dan je geld terug?

‘Nee, want nogmaals: je moet hard werken aan je eigen geluk. Je moet het zelf doen.’

‘Gelukt!’ van Will Luke is een uitgave van De Graveinse Abeel
ISBN: 9789462602175
prijs € 24,95

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *