Gemeente gaat kappen voor Kraaien-terrein Rooswijk

Zaanstad gaat bomen kappen op het toekomstig terrein van hockeyclub De Kraaien in Rooswijk (Zaandijk).

Er loopt weliswaar nog een bezwaarprocedure tegen het bestemmingsplan, maar volgens Zaanstad is de kapvergunning ‘onherroepelijk’ verleend.

Die onherroepelijke vergunning geldt volgens Zaanstad ook de stikstof-compensatie (PAS) en heeft geen last van de uitspraak van de Raad van State die vergunningen ‘on hold’ zette of introk vanwege het stikstof-besluit.

Het kappen zal in de week van 16 september beginnen en worden uitgevoerd door Stoop Groenvoorziening. Volgens Zaanstad is dan het broedseizoen ook al afgelopen. Om schade aan fauna te voorkomen is ecoloog Jaap Groot bij het kappen aanwezig.

De betrokkenheid bij Groot is curieus. De Raad van State oordeelde eerder dat het onderzoek van zijn bedrijf Groot Eco Advies naar de aanwezigheid van de noordse woelmuis onvolledig was geweest. Daarom is ook een eerder besluit vernietigd.

Bij de Raad van State loopt dus nog een bezwaarprocedure tegen het bestemmingsplan. Zaanstad zal geen omgevingsvergunning aanvragen voor sportpark Het Fortuin voordat er een uitspraak van de RvS is.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Monique Zonneveld

  Waarom kappen als er nog geen geld is voor de Kraaien. Schande en grof groengeweld. Hoe help je de wereld om zeep deelnr.1005. Wij hebben alle bomen en groen hard nodig. Alles moet kapot en dood en wij verjagen alle dieren tot wij er geen meer hebben.

 • Carmen Benjamins

  Waarom deze machtswellust?
  Het beroep loopt nog.
  Moedwillige vernietiging of weet de Gemeente meer voordat er uitspraak is gedaan? Of weer zo’n ‘we willen hem hebben’ aanbesteding in Brusselse termen?
  Eerder was er sprake dat die hele verhuizing van de Kraaien lucht zou kunnen geven in de begroting: https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/32064/verhuizing-de-kraaien-staat-plots-op-losse-schroeven/
  En nu wordt het doorgeduwd.
  Te triest voor woorden en ik voel naast boosheid heel veel plaatsvervangende schaamte.

  Schandalig.

 • David Sluis

  Er loopt ook nog een bezwaarprocedure op de ontheffing Natuurbeschermingswet. Dus is het woord onherroepelijk nvt. Is het nu zo dat de gemeente lak heeft aan lopende procedures en rechtspraak en gewoon alvast gaat kappen, omdat men dit voor zichzelf legitimeert? Schaf dan de procedures maar af en we zijn weer belandt in de middeleeuwen.

 • Kick van der Horst

  Natuur vernielen omdat een paar malloten zo nodig achter een balletje aan willen rennen. Maar wel Woningbouw plannen op het voetbalveld dat daar zo ongeveer aan de overkant ligt. Verhuis de hockeyers naar het sportpark en laat de Fortuin groen blijven. Hoe simpel zou het kunnen zijn.

  Vooruit lopen op de procedures want we drukken de plannen toch wel door. Procedure verliezen?
  Helaas plant je met een forse boete natuur niet terug.

  En dat voor een balspel….

 • Egbert Visser

  Wat een gezeur om een stukje verwilderd land.
  Eerst dat gemekker over een paar muizen die daar zouden rondlopen, toen weer protesten omdat er vogeltjes broeden.
  Gewoon kappen die wildernis en maak er voor die hockeyers een mooi sportpark van.
  Waarschijnlijk zijn de eerdere reacties op dit artikel van buurtbewoners die zich niet bekommeren om die paar struiken en brandnetels die daar staan maar vrezen voor hun rust.

  • Bruce Latham

   David Sluis is gezien zijn eerdere bijdragen in de Orkaan volgens mij iemand die zich wel degelijk bekommert om struiken, brandnetels en alle leven dat daarin te vinden is of ervan afhankelijk is. U mag het er niet mee eens zijn, en aan andere zaken meer prioriteit willen geven, maar het is niet erg netjes om zo op de man te spelen.

  • Berry van Adrichem

   Helemaal eens, kappen die hap en de kinderen lekker laten sporten in de buurt!

 • Willem Visser

  Zorg ten minste voor herplanting voor de gekapte bomen.

 • Jan Broersma

  Het gaat hier niet over het gezeur om een stukje verwilderd land!
  Maar er loopt nog een bezwaarprocedure en er is nog een beroep mogelijkheid! Zo is spel zo zijn de regels en zo moet het gespeeld worden!
  Nu gaat de Gemeente de regels veranderen en dat is niet wenselijk in een rechtstaat

 • René van Wanrooij

  Er loopt nog een bezwaarprocedure, geeft de gemeente toe.
  Maar is “de kapvergunning ‘onherroepelijk’ verleend” zo stelt de gemeente – dus mogen we beginnen met kappen.
  Ze kunnen het ook niet doen.
  Aangezien een boom kappen 1 dag kost en het volgroeien van een boom onherroepelijk minstens 50 jaar, zou ik hem nog maar even laten staan.

 • David Sluis

  Stel de gemeente haalt bakzeil bij de RvS, en die kans acht ik gezien de geschrapte PAS (zeg de stikstofwet) aanzienlijk. Daarnaast, de gemeente haalt bakzeil, omdat de afgegeven DERDE! ontheffing Wet Natuurbescherming het ook niet haalt bij de rechtbank. Wat dan? Dan hebben we een prachtig groot natuurlijk tiny stadsforest tot een bouwput omgetoverd waar niks mee kan. Ik was er vorige winter voor het eerst. Het is dan geen broedseizoen, maar trof 12! Houtsnippen aldaar, die gebruik maken van het gebied. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Kappen kan altijd nog als alles juridisch is uitgeput. Oh ja, en dan is er ook nog die Noordse Woelmuis en Waterspitsmuis die ook alvast moeten verkassen.
  Regeren is vooruitzien. Fortuin is geen Amazone, maar wie het kleine niet eert..

 • Egbert Visser

  Hockeyvelden zijn ook groen en kraaien zijn vogels dus er veranderd helemaal niets.
  Gun die hockeyers en hockeysters een mooi sportcomplex en loop toch niet zo te zeiken over een paar boompjes en een zootje onkruid waar wat vogeltjes en wat ongedierte huist, die vinden heus wel een ander plekkie!

 • Egbert Visser

  Helaas heeft de linkse milieuclub deze strijd voorlopig ook weer gewonnen.
  De Raad van State heeft ook dit project ( en nog 5 anderen in Nederland) verboden.
  Vandaag srond onderstaand bericht in de Cobouw.

  Ook de ontwikkeling van een sportpark aan de Fortuinweg in Zaandijk kan geen doorgang vinden vanwege de PAS-problematiek. Hier moesten drie hockeyvelden, een clubgebouw en parkeerplaatsen gerealiseerd worden.

  • Winnie de Wit

   De PAS-regeling was een list (!) om economie boven alles voorrang te geven. Compensatie voor de natuur die dan vernietigdzou worden was dan achteraf wel een voorwaarde. Maar… daar kwam het niet zo erg van, en daarbij is compensatie van natuur ook ondoenlijk: hoe krijg je al die honderdduizend bladeren van een volwassen boom (er zou een bordje op moeten hangen hoe waardevol ze zijn!), of de insecten en de vogels ooit weer terug?
   Hoe kan het, dat men zo gemakkelijk vergeet dat wij allemaal onderdeel zijn van – en alleen kunnen leven dankzij – die natuur? Er is – zeker nu – een grote noodzaak om de weinige natuur die we hier in Nederland nog hebben te beschermen, want zonder gezonde lucht – waar ook deze te kappen bomen en struiken op het Fortuinveld voor zorgen – leggen wij het loodje.
   Terecht dat de rechter nu zegt: jullie hebben jarenlang je gang kunnen gaan, maar dat kan echt niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *