Gemeente gaat muilkorven…

Zaanstad wil de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) uitbreiden met een aanlijn- en/of muilkorfgebod voor gevaarlijke honden op privéterreinen.

Als de wijziging wordt aangenomen geldt het aanlijn- en/of muilkorfgebod dat de gemeente kan opleggen, dus niet alleen voor de openbare weg en voor terreinen van derden, maar ook op het eigen erf van de hondenbezitter.

Volgens Zaanstad was het huidige verbod “niet in alle gevallen voldoende om bijtincidenten te voorkomen”.

Wij schreven laats ook over bijtende honden, het artikel werd binnen een week al 9000 keer gelezen en kreeg veel reacties op de website en op Facebook.

We hebben inmiddels aan de gemeente gevraagd hoeveel aanlijn- en/of muilkorfgeboden zijn opgelegd in Zaanstad.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Nico

  Dat vinden inbrekers en ongenode gasten zeker weten een heel goed plan,

 • JK

  Begrijp me niet verkeerd. Alle honden kunnen bijten, maar 100% veiligheid bestaat niet en ook mensen bijten wel eens (en worden dan niet gemuilkorfd). De slecht gefotoshopte foto’s laten een aantal honden zien waarbij linksonder en rechtsonder volgens mij Duitse Herders zijn. Deze staat NIET op de lijst met hoog-risico-honden van de overheid. Waardoor ik dus vind dat er met deze nep-foto’s voor deze honden een fout beeld wordt geschetst. Duitse Herders kunnen ook vals gemaakt worden, maar met normale opvoeding en begeleiding zijn het de liefste en trouwste honden die er bestaan.

  • JK

   Aanvulling: middenonder en linksboven zijn (welliswaar illegaal gecoupeerde) Dobermanns. Deze staan ook niet op de lijst.

   • Erik Esteie

    Beste JK

    In mijn kinderjaren ben ik gebeten door een Duitse herder, in mijn gezicht, en ik ben het helemaal met je eens dat een valse hond het product is van een slechte opvoeding en ik vraag me af of chiwawas ook gemuilkorfd moeten worden want dat zijn (vaak)enorm agressieve keffertjes en die kunnen ook enorm lelijk bijten…

    Maw, symbool regulering, men heeft een klepel gezien en weet totaal niet hoe de klok klinkt…

    Ik ken een aantal Anatolische herders en je wil echt niet dat die onvriendelijk zijn, ze zijn namelijk nogal groot uitgevallen, ik heb echter nog nooit vriendelijkere honden meegemaakt

    https://esteie.nl/2015/05/24/zondag-24-mei-2015-kangal/

   • De Orkaan

    Het gaat om honden die een “aanlijn- en/of muilkorfgebod” van de gemeente hebben. De foto is niet geshopt maar een screenshot van Google Photo Search en laat gewoon honden met muilkorven zien.

  • Danielle

   Helemaal mee eens

 • Nicole

  Waar gaan we heen in NL zeg ?
  Honden eigen terrein korven ?
  Het zegt het al
  EIGEN TERREIN
  Dus een gebied waar niemand verder wat te zoeken heeft en waar men, zeker met een los lopende hond , niet zomaar hoeft te betreden.
  De foto’s zijn bijna lach wekkend
  Gegoogled korfjes van een feestwinkel site en een dierenwinkel die loopsheids broekjes verkoopt als muilkorf want het bulletje heeft een loopsheidsbroekje op wat niet voor hoort maar achter !
  Het fijt dat een artikel zo gemaakt wordt geeft al wel weer aan hoe het onderzoek verricht wordt, naar daadwerkelijk e bijt incidenten.
  Het is een hele hetse geworden net als het hele zwarte pieten gedoe en vuurwerk pitbulls bla bla bla bla
  We hebben blijkbaar niks beters te doen in dit land.
  Terwijl ziekenhuizen gesloten worden
  Dierenambulance op punt staat door financieel te kort te moeten sluiten
  Dierenasiels maar net hun hoofd boven water houden
  Oudjes vereenzamen
  Mensen op straat leven door woning te kort
  Nauwelijks betaalbare woningen nog zijn
  En ga zo maar door

  Wat doen wij ( stelletje schapen )
  Wij maken ons druk
  Over bijtincidenten die zich hoogstwaarschijnlijk maar
  1 x mss 2x per jaar ernstig voordoet
  En dan
  Wordt er nog niet eens bekeken hoe die ontstaan is
  Want je hebt nou eenmaal niks te zoeken op iemand privé terrein
  En een hond die nauwelijks op straat komt wordt asociaal
  Een hond die mishandeld wordt
  Vertrouwt geen mensen
  Etz etz

 • Gre luttik

  Misschien raadzaam om iedere potentiële hondenbaasje een cursus aan te bieden: Welke hond past bij welke mens, hoe ziet hondentaal er uit en hoe moet je omgaan met angstbijten ect. Honden hebben ruimte nodig. Territorium. Is dat te klein dan zal de hond moeten aanpassen of de a.s hondeneigenaar zal moeten kijken naar een hond die geen probleem heeft met een tweekamerappartement. Door honden ook op het eigen territorium te beperken met muilkorven of misschien wel een ketting, wordt het gedrag niet beter. Honden horen instinctief hun omgeving vrij te houden van ongedierte en andere indringers. Het probleem ligt dus niet bij de hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *