Gemeente haalt bakzeil: alle bezwaren Toermalijn gegrond

Bouw van basisschool De Toermalijn loopt forse vertraging op. De rechtbank vindt dat de familie Heijne die bezwaar maakten tegen het nieuwe gebouw gelijk hebben: het is een nieuw gebouw, dat qua hoogte, parkeergelegenheid en ligging opnieuw getoetst moet worden aan het bestemmingplan.

De plannen wijken behoorlijk af van wat volgens het bestemingsplan is toegestaan. Zo wordt het maximale bouwpercentage van het perceel overschreden (40% toegestaan, het wordt 51%), wordt het pand aanzienlijk hoger (9,3 meter in plaats van 5 meter), wordt er een buitenberging gebouwd, ook wordt de schutting (ergafscheiding) te hoog en de brug te laag.

De gemeente meende dat het een ‘uitbreiding’ was waardoor men alvast kon gaan bouwen. Niet dus. Deze ‘ongebreidelde uitbreiding’ is deels gewoon nieuwbouw volgens de rechtbank.

Ook de ‘geaccepteerde’ werkzaamheden van Agora hebben de gemeente geen goed gedaan. De hele procedure moet opnieuw.

Met de mogelijkheid voor nieuwe bezwaren en de taak van de gemeente om aan die bezwaren tegemoet te komen. Ze zonder meer terzijde leggen zal gezien deze uitspraak geen optie meer zijn.

De uitspraak is een ferme tik op de vingers van de gemeente, vooral voor de juridische afdeling en de verantwoordelijke wethouders Straat en Emmer.

Zaanstad moet ook € 2300 aan proceskosten en rechten betalen aan de eisers.

 

 

Deel dit artikel:

2 reacties

 • TheMX

  Zaanstad stuurt de burger die bezwaar maakt altijd van het kastje naar de muur en doen voorkomen alsof je volledig gek bent. Veel mensen haken op dit punt af en dat weet de gemeente. Soms gaat iemand toch verder met een procedure bij de Raad van State en blijkt hij helemaal niet gek te zijn en volledig in zijn recht te staan.

  Resultaat is het zelfde indien de gemeente wel luisterd, alleen kost het de betreffende burgers veel energie,frustratie en geld. Ook is het wel leuk dat de gemeente de processkosten moet betalen, alleen betalen wij die als burgers.

  Wij burgers waar een gemeente de belangen voor hoort te verdedigen. In Zaanstad moeten de burgers zich verdedigen tegen de plannen van een gemeente die de totale realiteit en contact met zijn/haar burgers is verloren, en alleen nog maar om prestige gaat om zolang mogelijk een stempel ergens op te drukken.

  Op die manier krijgen ze het gevoel dat ze wat waard zijn voor deze wereld. Eigenlijk zou je bijna medelijden met ze moeten hebben omdat hun ego zo fragiel is, thuis niks te zeggen hebben en tot de laagste laag van de bevolking behoren en op deze manier ook nog iets van macht te kunnen ervaren.

  Zaanstad, Slaap zacht.

 • Huibert Latenstein

  Ik feliciteer de familie hiermee. Heb zelf soortgelijk geval meegemaakt in Koog aan de Zaan n.a.v. bouw nieuwe school achter ons. De gemeente Zaanstad belooft van alles en nog wat.

  Destijds bezwaar gemaakt en alles zou trillingsvrij gebeuren. Nou af en toe vlogen de kopjes van de tafels. Na afloop was er zo genaamd volgens de deskundigen niets gebeurt. Destijds bij de verkoop van het huis funderingsonderzoek door onafhankelijk bureau en wel hoor van alles mis. Gerecapituleerd bij de Gemeente. Nee we waren te laat en het was een eigen huis c.q. eigen verantwoordelijkheid. Door allerlei privé omstandigheden had ik niet meer de power om er mee door te gaan.

  Normaal is er de gemeente voor de burgers. Maar in deze gemeente moeten de burgers zich tegen de gemeente verdedigen. Dat wint de Gemeente altijd omdat de burgers toch wel afhaken. Langzamerhand is dit en het vorige college en raad zo ver van de burgers af komen te staan dat de burgers steeds minder en langzamerhand geen vertrouwen meer hebben in dat stel op Stadthuisplein 100. Wanneer ik dit nu weer las van het zwembad de Crommenije dacht ik hoe is het mogelijk?
  Een aantal jaren geleden werd er met veel publiciteit aangekondigd dat er een Ikea naar Zaandam zou komen nooit meer iets van gehoord. O.a. daardoor werd de spoorse doorkruising bij Zaandijk wegbezuinigd.

  Ik ken de situatie goed in Wormerveer en zou tegen de bewoners willen zeggen zoek de publiciteit en blijf verder procederen want bij evt. schade en waardevermindering van huizen hoef je niets te verwachtten van de gemeente Zaanstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *