Gemeenteraad: Cultuurcluster via Kadernota op agenda

Spannend klinkt het niet: Kadernota 2016-2019. Maar het kan wel spannend worden. Morgenavond kunnen partijen discussiëren over de plannen van de gemeente over de komende vier jaar.

Grondzaken, de huisvesting van scholen en woonlasten zullen ongetwijfeld besproken worden, maar diverse partijen hebben ook al aangekondigd dat het nieuwe Cultuurhuis opnieuw op de agenda moet.

Merkwaardig genoeg was het Christa Neefjes coalitiepartij de Christen Unie die de kat de bel aanbond. Ze bleek nogal in haar maag te zitten met de financiële consequenties. Zelf kon ze niet zo snel een alternatief bedenken, maar als een andere partij dat wel wist, hield ze zich aanbevolen.

Andere partijen hebben in ieder geval wel ideeën:

Aart Molenaar (DZ) op zijn Facebookpagina:

Het cultuurpaleis in Zaanstad gaat minstens 30 miljoen kosten (reken maar op zo’n 20% meer zoals alle gebouwen die Zaanstad bouwt). Er werd bekend dat er jaarlijks bijna een half miljoen euro aan exploitatiekosten bij moet (structureel elk jaar)! Minstens dus, dus dat zegt het college. Reken maar dat dit bedrag aanzienlijk meer zal worden.

De SP:

Zaantheater, De fabriek, Fluxus en de Bieb hebben hun eigen identiteit, hun eigen sfeer en zijn toegankelijk voor alle Zaankanters. Deze verschillende locaties brengen ook reuring in de stad terwijl het concentreren van bezoekers op één punt een dode stad creëert. Dus clusteren hoeft voor ons niet en al helemaal niet als we naar de kosten kijken, 30 miljoen voor een gebouw en dan ook nog elk jaar een exploitatie tekort van een half miljoen. Het kan toch niet zo zijn dat wij onze inwoners opzadelen met een peperduur gebouw, op peperdure grond met de enige zekerheid dat er elk jaar weer een half miljoen exploitatie tekort op de begroting staat.

ROSA:

Wij weten inmiddels welke incidentele en structurele kosten het college wil maken voor de realisatie van het cultuurcluster. Het zijn huiveringwekkende bedragen met een enorm risico. Deze stad verdient cultuur in plaats van stenen. College, heroverweeg dit krankzinnige plan.

GroenLinks zette wel een reactie over de Kadernota online maar zweeg over het cultuurcluster.

 

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Jan de Bruin

  Het is te hopen dat het college op tijd tot bezinning komt en niet voor tientallen jaren in een
  financieel en inhoudelijk cultuurmoeras terecht komt.
  De publieke opinie zal meedogenloos zijn naar de partijen die voor dit onzalige idee stemmen
  en het zal het kwetsbare aanzien van investeren in cultuur alleen maar schaden!
  Jan de Bruin

  • Erwin Kruijzer

   Hebben jullie niets te doen ofzo ipv dat ge ageer en stemmingsmakerij tegen iets wat een noodzaak is voor de stad!
   Nogmaals het plan van Rosas gaat nergens over. Sommige van de oude gebouwen verzakken. Dat kost alleen al de gemeente veel meer geld. Daarnaast mis je de aanloop vanuit de westkant vh station. Ik zeg dumpen die Rosas plannen.
   Het Cultuurcluster moet er komen en wij kunnen niet wachten totdat er is!
   Waarom?
   – Zaanstad word nu eindelijk landelijk cultureel op de kaart gezet. Het krijgt immers een volwaardig centrum waarin alle disciplines elkaar versterken. Nieuw talent neemt gevestigd talent op sleeptouw. Het centrum bruist van de levendigheid. 24 uur per dag. Het vormt hierdoor een indirecte economische waarde.
   – Evenementen met een onweerlegbare landelijke uitstraling zullen hier kunnen plaatsvinden mits een spraakmakend gebouw word neergezet.
   – Nieuwe publiekstromen worden aangeboord.naast bestaande.Denk aan bijvoorbeeld de hoeveelheid ex- amsterdammers woonachtig aan de westzijde van het station. Zij hoeven niet meer altijd door te stromen naar de hoofdstad. Zaanstad word een onderseel van hun beleving, Mits een goed aanbod van multidisciplinaire programma’s samengesteld door de huurders en gebruikers van het gebouw.
   – De jonge generatie krijgt een unieke kans om zich te ontwikkelen en te ontplooien. Men acteert, maakt muziek, danst, schildert, tovert met computers, discusseert, maakt radio, beleeft en feest binnen 1 gebouw! Een unicum binnen de gehele regio Noord Holland!
   – het gebouw verdient zichzelf terug met een aanbod van multidisciplinaire programma’s, een breed aanbod van cultuur en educatie.

   Verder
   – het is zijn oude generatie mensen die niet durven. Ze zijn bang en kruipen weg.
   – vraag dit de jongeren en ze gaan ervoor! Een breed palet van kunsten binnen 1 gebouw is een unicum.

   • Hans Kuyper

    Beste Erwin,

    Ik begrijp werkelijk niet waar jouw enthousiasme vandaan komt. Alle feiten en cijfers spreken tégen de bouw van een cultuurcluster. Het komt er alleen onder dwang van de NS, niet omdat het beter zou zijn voor de stad of de cultuur. Voor evenementen met een landelijke uitstraling is die ene zaal te klein. Ex-Amsterdammers hoeven nu al niet door te stromen naar de hoofdstad, al mag dat natuurlijk best als ze daar zin in hebben. Het gebouw verdient zichzelf nooit terug, maar kost (nog afgezien van de bouwkosten van 30.000.000) structureel 2.562.548 euro per jaar.
    Geen enkel gebouw waarin de Zaanse cultuur nu gehuisvest is, verzakt. Fluxus Westzijde staat er pas zo’n twintig jaar, de Fabriek is niet lang geleden voor veel geld volledig opgeknapt en hetzelfde geldt voor de Verkadefabriek waarin de Bieb nu zit – over een unieke plek gesproken, met leestafels die uitkijken over de Zaan!
    Ik heb het idee dat je al die panden nog nooit hebt bezocht. Zou je toch eens moeten doen.
    En o ja, het is ROSA, niet Rosas. ROSA, ooit opgericht door mensen die ook aan de wieg van De Grote Weiver stonden, is heel erg vóór cultuur. En juist daarom heel erg tégen dit krankzinnige plan dat een groot deel van het budget voor de kunsten opmaakt aan beton.
    Echt, als je zo begaan bent met jongerencultuur (en dat siert je), zou je je energie in betere plannen moeten steken.

    • Erwin Kruijzer

     Rosas of Rosa…het zijn alleen nog maar een paar overjarige hippies die graag hadden gezien dat het cultuurgeld naar een oud kraakpand gaat waar totaal geen loop inzit.
     Ver buiten de stad. Bovendien de gebouwen in jullie plan staan ver buiten het station.
     De gehele westzijde stroomt rigoreus door naar A ‘dam. Waarom?
     Omdat het aanbod van cultuur versnipperd is…er zit geen loop in..
     In een stad als A dam kan dit… Kijk naar GebouwTin Bergen op Zoom een vergelijkbaar waanzinnig succes! Kijk naar de Meerse/ Duycker. Je word echt nlet zomaar tot kernpodium gebombadeerd. Kunnen we niet een aantal Syrie gangers huisvesten in die Weiver? Is er in ieder geval aanloop…

     • Hans Kuyper

      Hartelijk dank voor die laatste zin die alles verheldert. Ik wens je het beste.

  • Erwin Kruijzer

   De publieke opinie bestaat uit een paar geindoctrineerde bange oudjes die niet willen inzien wat voor een kansen hier liggen.

   • Hans Kuyper

    Een intrigerende zin. Hoe kan een publieke opinie gebaseerd zijn op de mening van een paar mensen? Waarom zijn die mensen per se oud? Door wie worden zij geïndoctrineerd?

    • Erwin Kruijzer

     De publieke opinie iis de term die julllie toepassen. Als je de jongeren zou polsen over het CC dan zou er een andere opinie uit voortvloeien…echt…

 • Mulder

  Laat het college eerst komen met een reële kostprijs van het cultuur centrum. de genoemde getallen voor het bouwen zijn waanzinnig. 7000 M2 mag kosten max 2000 Euro, Dus 14 miljoen.Grondkosten zijn er niet. de buiging allen voor voetganger en fietsers max 3 miljoen een fietsen stalling 1 miljoen. totaal 18 miljoen. heel heel ruim berekend. We worden weer belazerd. Zoals gebruikelijk bij Zaandam

  • Erwin Kruijzer

   Gun de gemeente de tijd om zich verder te ontwikkelen hierin! Denk actief met ze mee.
   Jullie hebben talloze kansen gehad maar lopen alleen te roepen.
   Denk mee over het toekomstige programma en dan word het levensvatbaar… Zaandam landelijk op de kaart met een prachtgebouw! Help en denk mee!

 • Corine

  De bieb in de Verkadefabriek, ik vind het drie keer niks. Een d-locatie zonder aanloop in een oud pand dat er van de buitenkant prachtig uitziet, maar van binnen niet. Het ziet er zo oubollig en armoedig uit. Onveilige fietsroutes, ver weg van treinstation, als je met bus erheen wil moet je overstappen (ik in ieder geval) geen interessante winkels in de omgeving. Ik weet niet hoe mensen die locatie kunnen bejubelen. De Zaanse bieb is zeer nodig aan een verjongingskuur toe en misschien zelfs een zuurstofapparaat! Bovendien wil ik graag de mening van jongeren horen, ipv twee oude mannen die een referendum willen houden.

 • Jan Schoen

  Leeftijdsdiscriminatie. Syriëgangers(?) in De Groote Weiver. Holle frasen als ‘Zaanstad op de kaart’, ‘ZZ generatie’, ‘verzakkende ouwe cultuurgebouwen’, ‘overjarige hippies van Rosas’, ‘de publieke opinie bestaat uit een paar geïndoctrineerde bange oudjes’. En tenslotte ook nog de cultuur in een cultuurcluster. Het kan niet op bij de heer Kruijzer. Niets is hem kennelijk te dol.

  • Erwin Kruijzer

   ja Jan trek het maar uit de context. Maar idd ZZ .. Jij mag het invullen waar dat voor staat.
   Vroeger was alles beter.. We hadden het Drieluik, daarna De Kade en die Weiver. De waalzaamheid wow…
   Maar het is weg Jan. Kijk dan ook naar het NU. NU is er behoefte aan nieuwe impulsen. NU ligt er een kans om niet dat ‘ achterlijke’ achterstandsdorpje onder a’dam te zijn. Hoe doe je dat? Door mensen prikkels te geven en actief te betrekken bij de opzet wat prachtige impulsen kan bieden. Vette crossovers in prachtige programma’s

 • Jan Schoen

  De context die ik er volgens jou uitrek heb ik er niet ingebracht, beste Erwin.

 • Corine

  Ik krijg een beetje de indruk dat zwart en wit de enige kleuren zijn in het Cultuurpalet. Terwijl er zó veel tinten grijs zijn! Ik heb mij laten vertellen dat dat een zeer succesvolle kleur is ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *