“Er zit geen millimeter beweging in,” zegt gemeenteraadslid Jan de Vries (D66) die twee jaar geleden een initiatief nam om een experiment met gereguleerde wietteelt in Zaanstad mogelijk te maken.

Daarmee gaf hij een vervolg aan het standpunt van zijn partij: het reguleren van de wietteelt is de enige manier om de gezondheidsrisico’s van gebruikers te beperken, de capaciteit van de politie voor andere prioriteiten in te zetten en de georganiseerde criminaliteit effectief te bestrijden.

Zaanstad behoort nu wel tot de ruim zestig gemeenten, waarvan de burgemeester het wietmanifest Joint Regulation hebben ondertekend. Deze gemeenten pleiten voor een versoepeling van het drugsbeleid en het reguleren van softdrugs. De Vries:

“Maar in Zaanstad is sprake van een status quo, de partijen in de raad denken totaal verschillend over de aanpak van het drugsbeleid. De burgemeester heeft gedaan wat ze zou doen, namelijk informatie ophalen uit de stad. We wachten nu met smart op haar bevindingen en conclusies. Ik verwacht dat we daarop nog wel een tijdje moeten wachten, want de huidige burgemeester vertrekt en of de waarnemer het oppakt, is ook nog maar de vraag.”

Enig idee hoe die status quo doorbroken kan worden?

“Wachten op de verkiezingen en hopen dat die een succes worden voor de partijen die het probleem van de softdrugs willen oplossen.”

Landelijk bereidt D66 een initiatiefwetsvoorstel voor waarin gereguleerde wietteelt mogelijk is. Voor zo’n voorstel lijkt zich een Kamermeerderheid af te tekenen.

Door Jaap de Jong.