GGD gaat testcapaciteit opvoeren – besmettingen naar record

Het RIVM meldde vandaag (16 oktober) een recordaantal van 141 besmettingen in de Zaanstreek. Dat is het hoogste aantal tot nu toe.

De GGD in Zaandam de tent die gebruikt wordt voor de corona-testen vervangen door een groter en steviger exemplaar. Het aantal testen wordt verhoogd van 350 naar 600 testen per dag.

De nieuwe tent op het terrein aan de Ronde Tocht wordt wind- en waterdicht is. De aanrijroute naar de testlocatie blijft hetzelfde. De nieuwe tent wordt woensdag in gebruik genomen. Samen met de capaciteit van 600 testen in Purmerend is de totale testcapaciteit voor de regio vanaf medio volgende week 1200 per dag.

De mobiele testbus die sinds vorige week door de GGD in gebruik is genomen, wordt vanaf aanstaande maandag gebruikt voor thuistesten. Naast thuistesten wordt de testbus gebruikt voor het testen bij clusters van besmettingen op één locatie.

Het bron- en contactonderzoek wordt door GGD in ‘minimale vorm’ vorm uitgevoerd. Mensen die besmet zijn worden gebeld en krijgen van de GGD advies over hoe ze de eigen contacten kunnen informeren.

De GGD heeft ook besloten om niet meer actief scholen te benaderen bij een positieve COVID-19 melding van een leerling of een leerkracht/medewerker. De persoon (of de ouder van) die positief getest is op COVID-19 krijgt van de GGD het dringende advies om zelf de school in te lichten.

De POV heeft naar aanleiding van de nieuwsbrief van de GGD burgemeester Hamming gevraagd of de teststraten in Zaandam en Purmerend niet de gehele dag geopend kunnen zijn i.p.v. halve dagen. Ook willen ze weten of er in Zaanstad-Noord een teststraat komt. Dat zou volgens de partij toegezegd zijn.

Het aantal besmettingen dat door het RIVM werd gemeld bereikte vandaag de recordhoogte van ruim 140.

Foto boven: de nieuwe tent in aanbouw (P. Visser, De Loods), onder: de huidige testlocatie in Zaandam (De Orkaan).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Corine Gorter

  O. Dat is wel compleet r*k. Maar hopelijk gaat het snel weer de goede kant op. Ik merk dat mensen in de supermarkt weer meer afstand houden (fijn!) en vrijwel iedereen, ook medewerkers, draagt een mondkapje. Hadden wij maar wat meer zicht hoe het op de scholen gaat. Ik kan niet echt zeggen dat ik blij ben dat de herfstvakantie bijna voorbij is. Was er maar meer moeite gedaan om scholen veiliger te openen. Maar ja. We wachten het weer af, en wie weet komt dat nog. Bedankt voor de informatie!

 • Jaap Meeuwsen

  Over de maatregelen en het nut ervan.
  We zullen echt alles in de juiste verhouding moeten blijven zien al schijnt dat moeilijk te zijn.

  Overal mondkapjes ? Waarom niet, kijk naar de landen om ons heen, daar doen ze dat al maanden.
  De besmettingscijfers in die landen al gezien ?
  Explosief gestegen ondanks alle strenge maatregelen daar.

  De nieuwe verorderingen zijn voor het grootste deel gebaseerd op het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden.
  Waar hebben die besmettingen plaatsgevonden ? We gokken maar weer op o.a. de horeca, theaters, sportclubs enz.
  Niet te controleren want wordt niet bijgehouden.
  Al maanden moeten we in de horeca registreren en een gezondheidsverklaring invullen waar vervolgens niets meer mee gedaan wordt aangezien de GGD geen bron en contactonderzoek meer gaat doen boven de 10.000 besmettingen.

  Gevalletje van dat feesten in Den Haag, iedereen kwam uit die horecagelegenheid dus geregistreerd.
  Na afloop dan iedereen testen en twee weken later nog eens.
  Dan heb je cijfers waar we wat mee kunnen.

  Wederom natte vinger werk dus.

  Winkels 20.00 uur dicht. Supermarkten niet ? Uh, wat is het verschil tussen die twee ? Geld ?

  Restaurants gesloten, restaurants in een hotel wel open ? Beiden registratie en gezondheidsverklaring verplicht.

  10 dagen in quarantaine, af en toe even naar buiten en dan gelijk uitgemaakt worden voor aso ?
  Naar buiten gaan ( contact wel zoveel mogelijk vermijden natuurlijk ) is geen enkel probleem hoor en degenen die echt ernstig ziek zijn blijven echt wel binnen.
  Vind het toch al bijzonder dat je na positief getest te zijn na 10 dagen alweer ongevaarlijk bent ?

  Ook nog:

  Vandaag landen er 193 vluchten vanuit risicogebieden op Schiphol, morgen weer, en de dag daarna weer. 193 vluchten! Dat zijn duizenden mensen die urenlang hutjemutje op elkaar in een afgesloten ruimte hebben gezeten zonder die 1,5 meter afstand. Die 1,5 meter afstand heeft in een vliegtuig nooit bestaan.
  ( bron : Partij voor de Dieren, 15 okt 2020 )

  Er is maar één manier om het aantal besmettingen op nul te krijgen, iedereen een maand in quarantaine, maar helaas, na die maand zal het virus, als het nog niet ingeslapen is toch weer de kop op steken.

  • Jaap Meeuwsen

   Nog even dit.
   Iedereen recht heeft op zijn mening, maar haal a.u.b. niet de oorlog erbij.
   Hoewel er al maanden lang heel raar met onze grondwet en privacy omgesprongen wordt gaat die vergelijking totaal mank.
   Denk ineens aan een oudere meneer, die de oorlog meegemaakt heeft, die jongeren opriep zich een beetje te gedragen aangezien zijn generatie vijf jaar niet kon doen wat ze wilde.
   En zo is het maar net.

 • Bert Versteeg

  De cijfers zeggen mij helemaal niets, natuurlijk , het besmettingen neemt toe maar hoe liggen de verhoudingen ten opzichte van de eerste coronagolf?
  Als ik me baseer op de cijfers, voor zover dat kan, zie ik dat het aantal doden en het aantal ziekenhuisopnames ver achterblijven bij de cijfers van de eerste golf.
  In de afgelopen periode is de testcapaciteit enorm toegenomen met als gevolg dat het aantal besmettingen ook enorm is toegenomen alleen kan niemand zeggen hoeveel mensen er toen besmet zouden zijn geweest als de testcapaciteit hetzelfde zou zijn geweest als nu.
  Het is ook nog eens zo dat we nu midden in de herfst zitte, de tijd waarin we altijd wel snotterig, verkouden of grieperig zijn.
  Ik wil hiermee niet zeggen dat we het virus moeten onderschatten en dat de genomen maatregelen onterecht zijn maar eigenlijk zijn de genomen maatregelen erger dan de vorige want toen want toen was de horeca ook gesloten maar er was geen sprake van een dringend mondkapjes advies of winkels die na 20.00 uur geen alcohol meer mochten verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *