Gigantische brand bij Vollers cacao-opslag Westzaan 🎥

Vanavond kwam rond 18.20 uur een melding binnen van een brand bij Vollers Cacao opslag in Westzaan aan de Achterspring (Hoogtij) in Westzaan. Al snel werd er opgeschaald naar ‘Zeer grote brand’. 

Momenteel zijn hulpdiensten onderweg en op locatie.

Er is veel smerige, zwarte rook te zien die vanaf het bedrijf richting Nauerna drijft. Van ver is het loeiende brandalarm te horen. De Nauernaseweg is afgesloten voor verkeer. Onze verslaggevers zagen zojuist brandweerversterking uit onder meer Velsen, Beverwijk en Wormerveer aanrijden.

Zojuist is er een NL_Alert uitgegaan: sluit je ramen en deuren als je last hebt van de rook:

Vollers

De loodsen zijn gloednieuw. Ze werden opgeleverd in 2022. Op de website van het bedrijf staat:

Cacaoloods 4.0 – Hoogtij

150 meter lang, 40 meter breed en 24 meter hoog: alle drie de in 2022 nieuw gebouwde opslagloodsen op de terminal van Hoogtij torenen de hemel in. Dit magazijn is een volautomatische opslag waar cacaobonen via containers en schepen binnenkomen. Bij aankomst komen de bonen via neerlaatbare transportbanden in de opslagcompartimenten die tot 10 meter hoog gevuld zijn. De cacaobonen worden uit de opslagplaatsen gehaald, via kranen en transportbanden, en vervolgens op vrachtwagens of binnenschepen geladen.

Wij realiseren logistiek vastgoed op maat zoals deze cacaomagazijnen Hoogtij in Amsterdam of de cacaomagazijn Oosterweel 1000 in Antwerpen in langdurige relaties op projectbasis binnen onze dienstencategorie logistiek & beheer van de toeleveringsketen.

We volgen de bluswerkzaamheden en vullen dit stuk aan als er meer bekend is. 

Foto’s en video: Michel Schermer

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Samuel van den Brink

  Cacao branden, daar is de Zaanstreek ‘Veemus’ mee geworden, zeg maar…

 • Yuri mooij

  Mijn opa en oma kregen een alert van die brand

 • Jaap Meeuwsen

  Erg moeilijk echt uit te krijgen. Gaat wel even duren.
  Brandweer…werk ze, petje af voor de mannen hoor.
  Kop warme chocomel zal er wel ingaan.

 • Gerrit Vinke

  Het kan lang branden die cacao. Ik heb nog de lucht in mijn neus van die brand in het Zaans veem, wat ik als klein jochie heb zien branden.

 • Berend Konijn

  De luchtkwaliteit hier in Westzaan is sowieso al heel slecht. Dit kan kan er ook wel bij. Heel veel respect voor de brandweerlieden die de brand aan het blussen zijn.

 • A Vd linden

  de rook pluimen zijn ook in Haarlem Noord en Zuid te zien vanuit hoge flatgebouwen

 • Ron Karrenbeld

  dat van die “smerige, zwarte rook” had er niet inngehoeven. beetje oprui-erig

  • A.S. de Vries

   Niks opruierig aan hoor. Het is gewoon zo. Die cacaobrand bij Molletjesveer/Westknollendam heb ik van redelijk dichtbij meegemaakt en de wolken waren echt vies, zwart en stinkend. Wekenlang….

 • Arthur van der Linden

  de rook pluimen zijn ook in Haarlem Noord en Zuid te zien vanuit een hoog flat gebouw

 • Rienk Spiekstra

  Er is ook een boekje Zaansch Veem van Freek de Jonge. Daarin op pagina 81 zijn verhaal over de cacaobrand in Zaansch Veem.
  Het boekje, met ook andere verhalen werd in opdracht van de gemeente Zaanstad in 1987 geschreven

 • Bert Versteeg

  Op 3 juli 2003 was er ook een grote cacaobrand bij Furness Logistics aan de Hoofdtocht in Zaandam.
  Die brand heeft ook dagenlang gewoed en er werden zelfs helicopters ingezet om te helpen blussen.

  • J. M. Boons

   Dat was een opslag van cacaopoeder.
   Een ongeluk met een heftruck die tegen een stelling had geraakt waardoor zakken poeder op de heftruck zijn gevallen. De hitte van de motor van dat ding zette de gevallen zakken in de hens, en dat verspreidde zich razendsnel. Vettige cacaopoeder, verpakt in papieren zakken, dat verspreid zich razendsnel.
   Overigens was de eigenaar van die poeder (grotendeels) dezelfde als van de cacaobonen die nu bij Vollers opgeslagen zijn… Cargill (voorheen Gerkens). Sterkte voor alle betrokkenen. Dit zal wel even doorwerken in de cacao industrie.

 • Rob Wit

  In augustus 1998 was er een hevige cacao brand in de Achtersluispolder waar driekwart van de bedrijven ontruimd moesten worden. Ik kreeg als bedrijventerrein coördinator en veiligheid de opdracht deze in goede banen te leiden. Een gigantische klus te meer dat er toen geen ontruimings plan aanwezig was, waar ik al enkele jaren op had aangedrongen. Gelukkig nadien de veiligheidsregels aangescherpt

 • Carmen Benjamins

  Weet iemand hoe de brand is ontstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *