Gisteravond bezocht Winnie de Wit de Vermaning in de Westzijde.

Daar speelde het Trio Dumas een concert ter ere van hun 10-jarig bestaan.

Dit jonge strijktrio – bestaande uit Joseph Puglio, viool, Chaim Steller, altviool en Örs Köszeghy, cello – trad al diverse keren op bij de Nieuwe Huys Concerten, en besloot dat dit feestje ook hier gevierd zou worden.

Voor De Orkaan deed Winnie verslag. De foto’s zijn gemaakt door Jan Lapère.

Er werd niet alleen een gevarieerd en rijk programma aangeboden, na afloop schonken ze hen ook een glas Hongaarse wijn om mee te proosten.

Broek

Joseph Puglia excuseerde zich voor aanvang voor zijn ongepaste kleding: hij had zijn tas met concertkleding in de trein laten liggen. Een zwart overhemd kopen was nog wel gelukt, maar een zwarte broek niet. Dus detoneerde hij een beetje bij het zwart  van zijn medespelers, maar: als je de sterren van de hemel staat te spelen, wie let er dan nog op de kleur van een broek?!

Het jubileumconcert begon met Strijktrio opus 9 van Beethoven, gevolgd door een stuk uit 1954 van de Roemeen Sándor Veress in twaalftoonssysteem, waarbij altviolist Chaim Steller een uitgebreide uitleg gaf. Na de pauze volgde een fragment uit Strijktrio D. 471 van Schubert, en de uitsmijter vormde Ernö Dohnanyi’s Serenade voor strijktrio opus 10 uit 1902.

Het jonge strijktrio wil de midden- en oost-Europese muziek meer bekendheid geven. Het was dan ook niet toevallig dat hun eerste concert plaatsvond in Boedapest. In 2009 kregen ze de Sándor Veress-prijs toegekend. Apart spelen de musici vaak solo, in duo’s, of in grotere muziekensembles – vaak met muzikale grootheden – en ze doen dit trio eigenlijk een beetje voor hun plezier.

De musici van Trio Dumas gaan vast nog 10 jaar langer door, en we hopen dan opnieuw een jubileumconcert van hen hier in de Zaan te mogen meemaken.