#GR2018 Volkstem: de Partij voor de IJsbaan is terug! (met een Stadsmarinier)

Op 21 maart zijn er verkiezingen. In Zaanstad doen 16 partijen mee voor de 39 zetels, daarbij oudgedienden (CDA, CU, D66, DZ, GL, POV, PvdA, ROSA, SP, VVD, ZIP), nieuwkomers: PvdD, PVV en Denk, en halve nieuwkomers ZVI (vroeger ZOG) en de Volkstem.

Bij De Orkaan komen alle partijen langs, met de complete lijst met kandidaten en het verkiezingsprogramma. Eerder PVV, VVD, ROSA en D66. Vandaag Maikel Kat’s Volkstem.

In november 2017 stapte Maikel boos uit de SP-fractie nadat hij op een onverkiesbare plek op de lijst voor verkiezingen van 21 maart terecht was gekomen. De partij wilde ‘vers bloed’ was het verhaal. Dat verse bloed bleek vervolgens te bestaan uit oudgedienden Patrick Zoomermeijer, Evert Hartog en Roland van Braam, en veteraan Ray Varli. De enige echte nieuwkomer was de 17-jarige Jasper van Vliet (op 21 maart te jong om in de raad zitting te nemen).

Kat kwam in de raad na het vertrek van Sonja van Elmpt en nam geen genoegen met de backbench, hij was op z’n best achter de interruptie-microfoon (de plek van mr.-SP Patrick Zoomermeijer). Raadsleden Roland van Braam, Evert Hartog en Nora Swagerman werden snel overschaduwd door de nieuwkomer. Eind december besloot Kat met zijn eigen partij aan de ronde van 2018 mee te doen.

Het programma:

 • Huren kunnen omlaag (gaat de gemeente daarover?)
 • Hondenbelasting afschaffen
 • Verplicht percentage sociale huurwoningen bij nieuwbouwprojecten (maar hoe hoog?)
 • Er moet geen ICC (moskee) komen in Assendelft als de meeste bewoners daar geen behoefte aan hebben (Volkstem samen met DZ, POV, PVV, ZIP, ZVI en VVD in de anti-moskee-coalitie, samen tegen de Nederlandse Grondwet dus)
 • Parkeren in de binnenstad moet goedkoper en waar mogelijk gratis
 • De woonlasten moeten omlaag
 • Een grote ijsbaan om te schaatsen en kleine baantjes in verspreid liggende dorpen!!!
 • Gratis Wifi invoeren voor iedereen in Zaanstad
 • Kinderen van een gratis iPad
 • Voedselbank overbodig maken
 • Criminaliteit verminderen door een stadsmarinier aan te stellen die dubieuze bedrijven
  aanpakt zonder bureaucratische molen

(Onze vraag: alle belastingen omlaag en toch meer geld uitgeven? Kat denkt dat het niet-doorgaan van het Cultuurcluster € 40 miljoen gaat opleveren… dream on...)

De kandidaten:

 1. Maikel Kat (raadslid)
 2. Lieke van Schie (steunfractielid)
 3. Mandy Kuipers-Kreijger (steunfractielid)
 4. Royali (Roy) Zonnenberg

Lieke en Mandy (rechts) werden op 15 februari geïnstalleerd als steunfractielid

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Brabozaankanter

  Ijsbanen bruikbaar houden die geteisterd worden door een steeds verder opgewarmd NL? Dat gaat nog veel meer als 40 miljoen kosten

 • joop tralala

  Was de Karnaval al niet afgelopen???? Of is dit het draaiboek voor een mislukte oudejaarsavond conference???

 • joop tralala

  In het programma lees ik o.a. : “Kinderen van een gratis iPad”. Is de wetenschap al zover dat dat al mogelijk is???

 • Niceau

  Wat een populistische ‘sociale’ standpunten in een stad die enorme stappen vooruit maakt dmv de huidige economie (kapitalisme)

  Grondprijzen rijzen de pan uit en men pleit voor gratis parkeren en meer sociale woningen, lagere huurprijzen?! Wie zou dat dan moeten bekostigen?

  Er staat elke dag een file voor de parkeergarage in de hermitage, dus die prijs kan nog wel omhoog. Bovendien – zouden wij de stad niet autoluw gaan maken? Het OV zit hier prima in elkaar.

  Ik zou zeggen – kijk naar Amsterdam en zie het lot van Zaanstad. Dat is economie, het geld stroomt alle richtingen uit vanuit 020 inclusief Zaanstad.

  Woonlasten (primaire levensbehoefte) omlaag? Wanneer was de laatste keer dat primaire levensbehoeften goedkoper werden in de belastingen.

  Wellicht ben ik pessimistisch op deze maandag maar 75% van de genoemde programmapunten zijn futiel te noemen daar deze volledig afhankelijk zijn van commercie/marktwerking en/of passen niet in het huidige programma van de gemeente.

  Onderwerpen zoals een voedselbank overbodig maken en een stadsmarinier zijn de interessantere in deze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *