Gratis schouwrapport rond de sluizen: De Conclusie: Armoedig en slonzig

Zaanstad is een warm voorstander van echte burgerparticipatie. En als het gaat om Eelco Aartsen en Pieter Grandiek dan zijn ze daarin geslaagd. En hoe: meer betrokken initiatiefrijke burgers vind je niet snel. Daarbij mag je stellen dat ze zich hard -keihard- maken voor wat het hart van het Zaandamse centrum zou moeten zijn. 

De afgelopen dagen keken we met hen mee tijdens de uitgebreide schouw die ze afnamen in het gebied rond de sluizen van Zaandam. De eindconclusie van de heren is kort maar krachtig: 

Conclusie

Na vele jaren noeste arbeid werken de nieuwe sluizen. Het is een plek met potentie. Echter, er zijn nog veel punten die afgemaakt moeten worden, het moet opgeruimd worden, het moet bijgewerkt worden en er mag wel wat aan de aankleding gedaan worden. Als er dan ook nog wat aan de omliggende gebouwen wordt gedaan en er wat leuke horeca op of aan het complex zou verschijnen heeft Zaandam een sluizencomplex waar het trots op kan zijn. Tot die tijd is het helaas een armoedige en slonzig geheel.

Rapport

Hier vind je het gehele rapport

Oproep

Meerdere lezers zijn van mening dat deze schouw een vervolg zou moeten hebben. 50% van de mannen is nu met vakantie, maar Pieter en Eelco hebben laten weten open te staan voor suggesties. Mocht je vinden dat ergens in de Zaanstreek een afgebakend gebied(je) onderzocht moet worden, mail dan naar info@deorkaan.nl

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jaap Veldman

  Deze 2 mannen hebben goed werk geleverd. Hoop dat de gemeente er iets mee doet . Woon zelf bij het sluizencomplex.

 • M. de Boer

  Dank aan de samenstellers – er zit geen woord Spaans bij. Te hopen dat er een gevolg aan wordt gegeven.

 • Jan de Bruin

  ik ben al maanden aan het mailen met afd cultuur
  over het noodzakelijke herstel van de muziekkoepel.
  Ooit gebouwd op initiatief van ondernemer uit de
  klauwershoek. Omdat van die kant niet veel te verwachten
  is zal Zaanstad zich moeten bekommeren over het
  herstel. Tevens zsm de naastliggende (leegstaande)
  bouwvallen afbreken!

 • Jammer dat wij paar jaar geleden de voormalige discotheek niet konden huren, zouden het opknappen en ook de buurt weer een ander aanzien geven. Al zou het maar tijdelijk zijn…..

 • Jan Smit

  Dit historische gebied was ooit het kloppend hart van Zaandam. Na de komst van het huidige sluizencomplex en daarmee het verdwijnen van de Hoge Dam is dit gebied steeds meer in verval geraakt.Het zou mooi zijn als er iets van de vroegere grandeur en het oude stratenpatroon zou worden teruggebracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *