Groen Geel 95!

De korfballers van Groen Geel uit Wormer vierden afgelopen weekend hun 95-jarig bestaan. Een beetje smokkelen, want eigenlijk is het pas vandaag: 14 november.

En in 1923 ging het nog niet om Groen Geel maar om de oprichting van de Wormer Korfbal Vereniging (WKV). Pas in 1935 werd de naam gewijzigd in Groen Geel.

Maar wie daarover zeurt is een pietlut. Groen Geel verdient het elke jaar feest te vieren. Sterker nog, zonder Groen Geel was Wormer nooit geworden wat het nu is (om van Knollendam maar te zwijgen, die hebben zelfs die mooie shirts van GG gejat…).


UPDATE: Bart van der Laan van Knollendam legt het uit:

“Toen Knollendam in 1932 werd opgericht, bestond korfbalvereniging Groen Geel al [De Orkaan: de club heette WKV maar speelde dus wel in die shirts]. In het naburige Wormer waren toen ook veel Oostknollendammers actief, als korfballer dus. Die probeerde het bestuur na de oprichting uiteraard enthousiast te maken voor de nieuwe voetbalclub. Om die sporters daarbij niet op extra kosten te jagen, werd bij de oprichting besloten precies hetzelfde shirt en kleuren te kiezen als Groen Geel. Dan hoefde bij overstappen geen nieuw tenue te worden gekocht. Tjaaa…. jaren dertig natuurlijk. Tegenwoordig krijgen de heren voetballers jaar een nieuw (sponsor)shirt. Maar goed, dat is misschien een beetje oude-mannen-praat…”

Helemaal onder een foto van burgemeester Tange in WSV/Knollendam-shirt (foto Ronald Peeters).


In 1936 werd op het veld aan de Zandweg het kampioenstwaalftal vastgelegd (foto boven). Bovenste rij: Kees Koomen, Corrie Koomen, Jan van Maanen, Nel Dik-Klooster; middelste rij: Jaan Koster, Jan Fleumer, Guus de Boer, Gerrit van Dillewijn; onderste rij met Arie Leeuwerink, Aaltje Posch, Jan Zwart en Knier Bark.

Op de achtergrond café Landzicht (heette het al zo?), rechtsachter de woning van de onderwijzers van School-West.

Onder de Nieuweweg, die heel lang ’t Laantje werd genoemd: de weg tussen de Zaanbrug en de Zandweg. De weg werd door de gemeente Wormerveer aangelegd in 1889. Met de bebouwing werd ongeveer in 1928 begonnen. Links op het land werd door de voetbalverenigingen WFC en QSC gevoetbald. Later ook door een tijdelijke Wormer club, aangeduid met de schertsnaam “Jas Uit”. Daarna was dit het voorlopige korfbalveld van Groen Geel. (Gemeentearchief Zaanstad)

95 jaar! wij keuren het goed…

Burgemeester Peter Tange in halfomhalf-shirts

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *