Groene superhelden, Bomen in de Zaanstreek: Rode beuken in Zaandijk

Ze staan met hun poten stevig in de modder dag en nacht keihard voor ons te werken, maar ze geven geen kik.

Zaanse bomen zijn uit het juiste hout gesneden. Met de huidmondjes op hun blad happen ze onze vuile lucht naar binnen waarna ze het uitademen als pure zuurstof.

Helden zijn het, terwijl ze zichzelf niet snel op de bast zullen slaan. Daarom doen wij dit voor ze: elke week zet Monique Zonneveld van de Facebookpagina Bomen in de Zaanstreek een exemplaar in het zonnetje.

Deel 2:

De rode beuken op de begraafplaats Zaandijk!

Een begraafplaats is niet altijd de vrolijkste plek om naar toe te gaan. Maar wat staan er toch mooie en oudere bomen die de graven van onze dierbaren beschermen en zorgen voor een oase aan rust.
Al bij de eerste stappen op het pad van de begraafplaats loop je onder een laan van prachtige rode beuken door die ca. 80 jaar oud zijn. Verderop staan er nog grotere rode reuzen (5 stuks) die wel 150 jaar oud zijn. Deze rode beuken hebben een dicht bladerdak waar bijna geen licht doorheen dringt. Zij roepen daarom gevoelens van geborgenheid, veiligheid en betrouwbaarheid op. Daarnaast zijn het sociale bomen: onder de grond houden zij elkaars wortels vast. De beuken staan daarom symbool voor bescherming, een goede familieband, traditie en verbondenheid. Afscheid nemen is altijd verdrietig, maar misschien wel een troost minder met zulke liefdevolle beschermers.

Deze bomen zijn zeker een fietstochtje waard, maar als je de bomen vanachter de computer wilt bezoeken dan kan dat hier.

Hier vind je meer informatie over de beuk.

Rode beuken op begraafplaats Zaandijk (47)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *