GroenLinks & POV: bescherm plofbos Hembrugterrein

GroenLinks en POV maken zich zorgen over de bomen op het Hembrugterrein. 20 Procent van de bomen zou volgens de partijen gekapt worden.

De partijen vrezen vooral dat het ‘plofbos’ dat geplant is om Zaandam tegen explosies moest beschermen (tegenwoordig: ‘kleibos’) ten prooi valt aan de kettingzaag.

Die angst is niet zo heel erg gek, want bij de beantwoording van eerdere vragen heeft het college laten weten dat voor het kappen van bomen op het Hembrugterrein geen vergunning nodig is, de bomen staan immers op een “niet toegankelijk terrein”. Ook zouden er geen “monumentale bomen” gekapt worden.

Bovendien vinden Romkje Mathkor van GroenLinks en Jaap Keijser van de POV dat “alle bomen die in een industrieel erfgoed staan behoudenswaardige bomen zijn.” Ze vragen het college (pdf) dan ook om acties op dit gebied te ondernemen.

1000 woningen?

GroenLinks heeft sowieso problemen met woningbouw op het terrein, zeker als het er 1000 zijn. Zij waren dan ook samen met de andere oppositiepartijen (behalve ROSA) tegen grootschalige bebouwing:

Een paar jaar geleden werd er alleen voorzichtig gedacht aan kleinschalige woningbouw. Het meest recente plan mikt op een verdubbeling: 2/3 van de vierkante meters mag voor woningen worden bestemd. Dat betekent dat het aantal woningen al snel kan oplopen tot duizend of meer. GroenLinks heeft van het begin af aan een kritische houding aangenomen tegen deze plannen. Het Hembrugterrein is veel te uniek om door projectontwikkelaars te laten verpesten!

Op het terrein staan tientallen monumenten. Ook leven en groeien er diverse beschermde dieren en planten in het Kleibos. De afgelopen tijd hebben verontruste omwonenden ons meermalen benaderd omdat er op grote schaal bomen worden gekapt. Ook schijnt er al een complete reigerkolonie te zijn verdwenen vanwege de bouwwerkzaamheden.

In ROSA is GroenLinks dan ook hevig teleurgesteld:

Tijdens de raadsvergadering op 13 oktober verbaasden PvdA en ROSA de rest van de gemeenteraad met een vreemd amendement. De partijen stelden dat ze akkoord gaan met de bouw van 1000 woningen, maar dat ze wel willen horen wat de effecten zijn van de woningbouw. Volgens GroenLinks een amendement voor de bühne.

Met name van ROSA (meestal onze trouwe partner in de strijd om natuurbehoud) vinden wij deze stellingname verontrustend, onbegrijpelijk en zeer teleurstellend.

Op de foto staan gekapte bomen van het Hembrugterrein.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *