Imane Nadif, raadslid (City Councillor noemt ze dat zelf) voor GroenLinks in Amsterdam, las gister “nog even in ons verkiezingsprogramma.”

En wat las ze daar: “alle tunnels, bruggen, pleinen en straten in Amsterdam die vernoemd zijn naar personen met een grauw verleden krijgen een nieuwe naam, te beginnen met de Coentunnel.”

Om deze grauwsluier te verwijderen “kunnen Amsterdammers nieuwe namen aanleveren”. De officiële prijsvraag is nog niet uitgeschreven, maar het kersverse “landelijk partijbestuurslid Diversiteit, inclusie en externe relaties” nam alvast dit voorschotje op het Grote Grauw Gummen. Als JP Coen in Hoorn van z’n sokkel moet, is zijn tunnel het volgende slachtoffer.

“Hernoemen betekent ontkenning” kreeg ze op Twitter te horen, maar Imane was daar niet van onder de indruk: “Hernoemen kan ook een ander invalshoek zijn in de geschiedenis.”

Herbenoemen is een mooie traditie, invalshoeken volgen elkaar snel op: St. Petersburg werd Leningrad en weer St. Petersburg, Wolgograd werd Stalingrad en weer Wolgograd.

Alleen in Rusland? Zeker niet! Hobo werd Piccolo en weer Hobo. Bernhardbrug werd Troelstrabrug en weer Bernhardbrug.

In Amsterdam werd de Amstellaan na de oorlog Stalinlaan en in 1956 Vrijheidslaan. Saigon werd Ho Chi Minstad, vernoemd naar iemand in wiens verleden geen spatje grauw te bekennen was.

In Krommenie werd de Von Braunstraat Ruimtevaartlaan. Winnie werd van de bordjes gehaald in Zaandam, de straat heet nu Mandelastraat.

Erik Schaap maakte een paar jaar geleden al eens een lijstje met ‘foute straatnamen‘. Naast de Coentunnelweg noemde hij de Prins Bernhardbrug, de kades, straten en plantsoenen die naar Prins Hendrik zijn genoemd, de hele Zuid-Afrikaanse buurt in Wormerveer en de Karel Lotsylaan. Destijds vond dat weinig weerklank, maar “the times, they are a’changing” (invalshoeken veranderen).