Groeten uit Assendelft

Een oude schoenendoos kan verrassende en vertederende herinneringen oproepen. Zoals deze kaart met de groeten uit Assendelft. Henk Schots uit Wormer heeft de kaart bewaard.

Hij is gericht aan Gerard Schots (1879) die vanaf 1907 zijn dienstplicht vervulde in Den Helder bij de 25e Compagnie Landweerdienst L.N. Vestingsartillerie.

De Krommenieër Gerard Schots diende met één van overheidswege verstrekte onderbroek en hemd en één karabijn met bajonet, schroevedraaier, geweerklem, koppel en Patroontasch Landweer (volgens het zakboekje).

De kaart uit Assendelft is afkomstig van de Wed. P. de Jong en verstuurd op 4 november 1907. De aanleiding is p.f.: par faveur (uit gunst), pour féliciter (tot gelukwens) of poco forte (enigszins sterk).

Waarom – vraagt de familie zich af – kreeg de 27-jarige Gerard een kaartje van een weduwe uit Assendelft en wie was mevrouw P. de Jong die in ieder geval een fraai handschrift had?

Het dienstbetoon van de PTT blijkt toen bijzonder groot te zijn geweest, want de kaart is bij geadresseerde Heer Militair bezorgd. Met een adressering zonder huisnummer en een onvolledige plaatsnaam.

Een bijdrage van Jaap de Jong

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *