Groote Weiver wil Gewoon Blijven…

De Groote Weiver (poppodium, kringloopwinkel, filmzaal, buurtrestaurant, repaircafé, bierproeverij, Thai Chi-studio, feestzaal…) wil eigenlijk gewoon in Wormerveer blijven.

ZVH wil het gebouw slopen voor woningen en de gemeente Zaanstad heeft een poppodium in Zaanstad-Noord toegezegd. Maar geen plek is geschikt voor een Nieuwe Weiver.

Aanstaande zaterdag gaat de Groote Weiver dan ook actie voeren. Met een pop-up podium wordt op verschillende locaties in Zaanstad-Noord aandacht en hulp gevraagd voor De Groote Weiver.

De Groote Weiver zit nu in het voormalige PWN gebouw aan de Industrieweg. Eigenaar ZVH woningbouw op die plek. De organisatie verwijst fijntjes naar het verleden:

“35 jaar geleden is De Groote Weiver gestart in een kraakpand in Krommenie. Dertien jaar geleden moest het voormalige fabriekspand waar zij verbleven ook gesloopt worden om te wijken voor woningbouw. Het slopen is gebeurd; de woningbouw is er nooit van gekomen.”

De Groote Weiver heeft naar verschillende alternatieve locaties gekeken maar niets voldoet aan de eisen:

“Het ziet er naar uit dat blijven waar zij nu zitten de enige realistische optie is. Door actie te voeren en genoeg hulp te krijgen hoopt De Groote Weiver samen tot een oplossing te komen waarbij De Groote Weiver kan blijven.”

Met bevriende muzikanten uit de regio gaat De Groote Weiver een aantal centrale plekken langs in Krommenie, Wormerveer en Assendelft om zich te laten horen en mensen te laten weten wat er gaande is.

Om 9 uur ’s ochtends vertrekt het pop-up podium om optredens te verzorgen op het Rosariumplein (Krommenie), Marktplein (Wormerveer), Kaaikhof (Assendelft) en het Schaakplein (Krommenie).

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Marga Palmboom

  Zeker een realistische en voor velen de gewenste optie, de Groote Weiver is namelijk veel meer dan een podium voor optredens. Het vervult namelijk – om maar iets te noemen – ook een gunstig gelegen zeer prettige ontmoetingsplek voor jong en oud ‘in de Noord’. De omliggende ruimtes in het complex zijn met sturing en inzet deels? vast prima geschikt te maken voor woon-/werkfuncties. Het gebouw is nieuw Zaans Erfgoed, slopen zou sowieso verboden moeten worden.

 • Tamara Dekker

  Oooooh; zulke plekken zijn zo waardevol voor zoveel mensen. Laat de Groote Weiver ajb BLIJVEN!!!!!

 • Ruud Verhallen

  DGW moet Blijven !! Dit is zowel materieel als cultureel erfgoed !

 • Ferdinand Piet

  ‘ De Groote Weiver zit nu in het voormalige PWN gebouw aan de Industrieweg. Eigenaar ZVH woningbouw op dit plek.’

  Dit is een rare zin die een beetje aandacht van een redacteur nodig heeft.

 • frenk van heeswijk

  Liepen jullie niet voorop om een podium in Zaandam onmogelijk te maken..< en nu lopen janken. Als er in Zaandam een podium was geweest hadden jullie nu een sterkere zaak. Overigens vind ik dat de weiver moet blijven, maar woningbouw is ook een thema.

  • Marga Palmboom

   Frenk, haal niet het e.e.a. door elkaar: Tegen het Cultuurcluster zijn betekent niet het onmogelijk willen maken van een podium in Zaandam. Maar ik ben blij dat ook jij vindt dat de Groote Weiver moet blijven…

  • Ferdinand Piet

   Frenk, met de cultuurcluster was de Grote Weiver ook ten dode opgeschreven. Dus voor die cluster stemmen was zelfmoord geweest voor DGW.

 • Cees Kuypers

  Op zo’n beetje het laatste debat over het cultuurcluster in de Bullekerk onder de overigens voortreffelijke leiding van Piet Bakker heb ik een van de pleitbezorgers van DGW een rabiaat verhaal horen houden over poppodium de Flux.Dat was nare kinnesinne en dat heb ik in de wandelgangen hem ook verteld.
  Het is door mij en anderen ook gezegd er is in Zaanstad een gierende woningnoodfdaar hoeft natuurlijk niet alles voor te wijken,maar als de grond in eigendom is van een woningbouwvereniging die als doelstelling heeft woningen te bouwen voor mensen die minder huur kunnen betalen dan € 715 per maand dan zou je kunnen voorstellen dat het een beter idee is om daar woningen met een sociale huur te bouwen en dan zou het de moeite waard zijn om te bekijken of het mogelijk is om wat de DGW nu is te verplaatsen naar De Bres en dat aan te kaarten bij de gemeente.En overigens heeft Wormerveer ook een podium bij de Vermaning in de Zaanbocht.

 • Jeannette Schoone

  Laat de Groote Weiver aub blijven! Woningen zijn nodig maar het cement van de samenleving moet daar niet aan opgeofferd worden.

 • Cees Kuypers

  Wonderlijke beeldspraak voor die duizenden woningzoekenden is er geen cement,laat staan een samenleving die hoge prioriteit geeft aan sociale woningbouw.DGW moet kracht halen uit het feit daar waar zij nu ztiten sociale huurwoningen worden gebouwd (voorwaarde nr. 1) en dat de gemeente en ZVH op zoek gaan naar een behoorlijk alternatief (voorwaarde 2).Zo maak je een keuze voor wat echt prioriteit heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *