Grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen

Aan de Doelman in Zaandam is maandagochtend 16 november een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen. Team Milieu van de Amsterdamse politie kwam na een intensief onderzoek uit bij onder andere deze woning in Zaandam.

Naast het vuurwerk werden ook twee scooters weggetakeld en kon er een 24-jarige Zaandammer worden aangehouden. 

Door: Junita den Enting

Rond oktober is het politieteam een onderzoek gestart naar (grootschalige) handel in illegaal vuurwerk. Ze kwamen een groep mannen op het spoor die zich bezig zouden houden met de import en (ver)koop van illegaal vuurwerk uit Duitsland. Na uitvoerig recherchewerk leidde dit maandag 16 november tot twee aanhoudingen in Zaandam. Ook op een andere plaats werden twee verdachten aangehouden. Het gaat om een man van 24 jaar uit Zaandam, een man van 18 jaar uit Amsterdam, een man van 20 jaar uit Culemborg en een man van 20 jaar uit Middenbeemster. 

Alle vier worden verdacht van bezit/handel in illegaal vuurwerk en witwassen. Op dinsdag 17 november werd de verdachte uit Amsterdam voorgeleid aan een rechter-commissaris en twee dagen later ook de andere twee verdachten. Alle drie zijn in bewaring gesteld.

Rechercheurs doorzochten afgelopen maandag op verschillende plekken waaronder de locatie aan de Doelman. In totaal werd 1000 kilo vuurwerk aangetroffen.

Het vuurwerk, onder andere cobra’s en shells, lag opgeslagen in een woning, kelderbox en tuinhuisje.

‘Bijzonder gevaarlijk’

Naast dat het vuurwerk illegaal is en niet voldoet aan de wettelijke eisen, was de grote hoeveelheid en manier van opslaan bijzonder gevaarlijk. Zo stelt een rechercheur van Team Milieu dat in een kelderbox van een flat een enorme hoeveelheid werd opgeslagen.

Als daar iets verkeerd was gegaan had dat naar alle waarschijnlijkheid zeer grote gevolgen gehad voor de hele flat en directe omgeving. Zo ook bij de andere twee locaties, de omgeving van de woning en het tuinhuisje, waar ook een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk werd aangetroffen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • F Boers

  Uitstekend werk gedaan !

 • Helene boelhouwer

  Beetje jammer dat niet vermeld word dat het om summiers , dus etalage materiaal ! Sensatie bakken !

 • Jaap Meeuwsen

  Toch knap politiewerk, petje af.
  Jammer dat het denk ik een druppel op een gloeiende plaat is.
  Ik vrees dat het na driekwart jaar van allerlei verboden en beperkingengen, nuttig of niet, een erg onrustige Oud en Nieuw gaat woorden.
  Dit vuurwerkverbod kon wel eens op een veel grotere druk op de eerste hulp afdelingen gaan zorgen dan zonder dit verbod.
  De bom zal een keer barsten en dat zijn daar een paar mooie dagen voor.
  Mocht het zo gaan, ik praat het niet goed hoor maar het lijkt mij verstandig daar rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *