Guisveldganzen: ‘Laat u ons alstublieft niet stikken!’

“Beste bewoners van Zaanstad, bedankt dat wij hier mogen broeden. Wij zijn hier maar tijdelijk en vertrekken weer zodra onze jongen kunnen vliegen.

Vorig jaar, 2016 – eind april/begin mei – zijn vrijwel al onze soortgenoten met hun jongen hier bij elkaar gedreven en gedood (geschoten/vergast).”

Natuurlijk weten we best dat ganzen niet kunnen typen, de bovenstaande tekst is dan ook niet door hen op Facebook geplaatst, maar door een actiegroep die probeert te voorkomen dat ook dit jaar weer in de vroege ochtend, als jij nog ligt te slapen, ganzendoders het Guisveld in trekken om hele families beestachtig naar een andere wereld te helpen.

Vergassen is niet in overeenstemming met het beleid van Zaanstad, maar er is over dit gebied onduidelijkheid over wie er precies verantwoordelijk voor is en of er ontheffing is verleend.

Er zijn vragen gesteld aan wethouder Dick Emmer, en die zouden uiterlijk 9 mei beantwoord worden. Dat is aan de late kant, want in dezelfde maand zijn de ganzen op zijn kwetsbaarst. In de rui verliezen ze al hun slagpennen tegelijkertijd waardoor ze niet kunnen vliegen. Ze zijn dan een makkelijk doelwit voor de jagers met hun mobiele vergas-unit.

Ook in het Oostzijderveld zijn ganzen vergast.

@LeoLokie

@LeoLokie

@LeoLokie

Dit schreven wij eerder over ganzen.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Ik had de gemeente al vragen gesteld over deze ganzen, wat het beleid is. Men vertelde mij dat deze ganzen vallen onder staatsbosbeheer. Ze veroorzaken trouwens ongelukken en letsel doordat ze met hun grote lijven de Guisweg op wandelen. Dus als ze niet worden weggehaald (en het zijn er dit jaar heel veel) moet er toch iets anders worden bedacht. Een hek om het gebied oid.

 • Menno

  Wordt niet alleen misselijk van de beelden maar ook van het gemak waarmee de mens zijn “ongemak” even “oplost”. “Oh, ze geven overlast, opruimen die beesten”. De mens als heer en meester over de ruimte die we delen met heel veel andere levende wezens. Het spreekwoord zo dom als een gans is aan revisie toe; vele malen dommer dan een gans is een betere als aanduiding voor de mens.

 • Ruud

  Legt u dat eens uit die persoonlijk ervaren overlast, want dat kunnen we niet hebben natuurlijk, overlast

 • Jaap Meeuwsen

  Geen woorden voor, respectloos.

  Ook ik was geraakt hierdoor en vroeg mij af of het dit jaar weer zou gebeuren.
  Heb om een reactie gevraagd bij de gemeente Zaanstad, hierbij het antwoord.

  ” Er is bij de gemeente Zaanstad niet bekend of er dit jaar ganzen zullen worden geruimd in het gebied tussen de Guisweg en de A8.
  Dit beheer is vanwege luchtvaartveiligheid opgesteld door de Nederlandse Regiegroep Vogelaanvaringen in het ‘Convenant reduceren risico vogelaanvaringen Schiphol 2016-2018.
  De gemeente Zaanstad geen partij en ook geen bevoegd gezag als het gaat om de uitvoering, het antwoord op uw vraag moeten wij dus schuldig blijven.

  Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Vriendelijke groet,

  Nynke Sminia ”

  Ik geloofde er eerst niets van maar het is zo te zien nog waar ook.

  Heb dat ” Convenant reduceren risico vogelaanvaringen Schiphol 2016-2018 ” maar eens doorgelezen ( voor zover mogelijk tenminste, wat spreken die lui een rare taal )
  en het blijkt dat de drijfjacht verboden is maar dat alle betrokken partijen ontheffing verleend hebben.
  Diep en diep treurig hoe respectloos er over deze dieren gesproken wordt.
  Hier te downloaden : https://www.rijksoverheid.nl/documenten/convenanten/2016/05/23/convenant-reduceren-risico-vogelaanvaringen-schiphol-2016-2018

  Door het toegenomen aantal vliegbewegingen dus. Misschien moeten we er eens over na gaan denken het aantal vliegbewegingen te verminderen ?
  Maar goed, het grote geld wint toch wel.

 • Boon

  Jaren wanbeleid zorgt voor een enorme toename van ganzen. Verwaarlozing van het Veenweidegebied, het begint op een veenbos te lijken, maakt dat bijna als enigste de ganzen populatie in dit land toeneemt. Door de verruiging kunnen de echte weidevogels niet meer broeden maar ach die gansjes zijn zo zielig. Alleen op het moment dat een 747 neerstort weten al die pro ganzen lieden plots van niets. Het is net als met die herten in de waterleidingduinen. Zielig,zielig maar als je het gras ziet dan is het nog korter dan op een golfbaan. Bijhouden van de populatie en oogsten en weer weide maken. Geen riet en boomopslag maar landschap voor Grutto en Kievit . Dus zorg voor kleinere aanwas en slacht het overschot. Goed voor de voedselbank of bioslager.

 • Jaap Meeuwsen

  Ieder z’n mening natuurlijk Boon maar bedenk wel dat ze met een paar maanden weer weg zijn en er meer humane manieren zijn om de ganzen populatie te verminderen alleen dit is sneller en makkelijker.
  Het aantal vliegaanvaringen met ganzen in een straal van 20 km van Schiphol is te verwaarlozen behalve direct bij de landingsbanen natuurlijk. En wat te denken van zwanen, meeuwen en b.v. spreeuwen ? Ook maar uitroeien omdat wij zo nodig voor 25 Euro naar Rome moeten vliegen met z’n allen ?
  Ik stel dan maar voor alle natuur in een straal van 60 km om het almachtige Schiphol te asfalteren, komen de ganzen ook niet meer. Is dat dan wat we willen ?
  Ook de boeren klagen natuurlijk dat ze hun land kaalvreten, bedenk dan wel dat van alle ” soorten ” wij degenen zijn die de aarde leegvreten hoor ten koste van alles.
  Wat meer respect voor de dieren zou geen kwaad kunnen denk ik anders leeft er over een poosje niets meer op deze aarde.

  • Boon

   Ik ben in deze helemaal vrij. Ik vlieg niet dus nee voor dat retourtje preek ik niet. En ook niet afgeven op de boeren dan moet je ook hun schade vergoeden als je eerlijk bent. Helaas merk ik veel te vaak dat die Groene Maffia nooit de beurs voor schades wil trekken. Ook vanmorgen weer een hele harde piep toen plots weer een koppeltje van die ganzen de Guisveld weg opwaggelden.
   En nog even, ik heb al jaren geleden gepleit voor een nieuwe luchthaven in zee opdat Schiphol dicht kan.

   • Ruud

    Een noodstop nog wel, toe maar, Niets aan de hand dus, behalve als jij of de achteropkomende auto gelijktijdig op de smartphone zit te turen.
    Maar moet je gewoon zelf voor de schade opdraaien.
    Vreemde gedachten gang dat een groene partij dan de schade zou moeten betalen ..
    Maar goed, van iemand die voorstelt een luchthaven in de Noordzee aan te leggen (combineert ook lekker met een van de drukste vaarroutes ) valt zoiets natuurlijk te verwachten. Ik heb jaren geleden gepleit….. hahaha In Santpoort noord was dat zeker In huize Dijk en Duin? 😉

    • Ruud

     na maar komt dan 😉

    • Boon

     Wederom helemaal fout, ik fietste gewoon over het fietspad. En zoals je kon lezen maar dat heb je met mensen die anderen gelijk naar Bos en Duin willen sturen als de tekst ze niet blieft over schade aan gewassen. En daarbij ik ben niet de enigste die Schiphol als eiland in de Noordzee wilde.

  • De dieren veroorzaken helaas ongevallen met letsel op de wegen eromheen. Ik ben het met u eens dat er gekeken kan worden naar een diervriendelijke oplossing. Wanneer de bermen goed gemaaid zouden worden zie je ze beter aan komen waggelen, maar daar schijnen juist weer beschermde planten te staan en er zijn mensen die protesteren wegens het maaien van de bermen. Ook zou er gekeken kunnen worden of de ganzen tegen worden gehouden wanneer je bijvoorbeeld vangrails plaatst of een ander hekwerk, zodat ze niet langer de weg oplopen. Ook zou men kunnen denken aan het weghalen van eieren tijdens de broedtijd. Er zijn misschien wel meer oplossingen mogelijk. Schiphol opdoeken lijkt mij een beetje onlogisch. De Guisweg weghalen is ook geen optie. Het is hier nu eenmaal druk en dichtbevolkt.

   • Jaap

    Dat wilde ik er maar mee zeggen, het kan ook diervriendelijker maar dat is wel wat duurder.
    En de meeste ongevallen met letsel op de weg worden nog altijd veroorzaakt door de mens.

 • Als we nou eens (en op tijd) (genoeg) van die lekkere grote ganzeneieren zouden eten…

 • Piet Zwikker

  De ganzen zijn met een paar maanden niet weg, ze broeden o.a. tussen het riet in het Guisveld en Reef gebied. Daarna vliegen ze naar weilanden in de omgeving waarbij ze de plekken met het lekkerste gras opzoeken om met honderden tegelijk neer te strijken. Dit is een plaag voor de boeren. Ze zijn er dus het hele jaar. Ja, ja, leven en laten leven…maar als in het tuintje van de heer Meeuwsen ineens honderd ganzen de boel ruineren en vol poepen weet ik niet of hij nog steeds zegt “leven en laten leven en de natuur zijn gang maar laten gaan”.

  • Boon

   Ook voor die schrijver is het lied van andré van duin: 35 koeien, van toepassing. En zoals geschreven als al die tegenstanders dan ook zo vriendelijk zijn om de gewasschade van alle boeren te betalen, nee niet uit de belastingen maar gewoon per referendum zonder geheimhouding. Wie voor is betaalt en wie tegen is krijgt een ganzebout. Ik weet het dan wel, een tekort aan ganzebout en geen noemenswaardige storting.

 • Jaap

  Volgens mij dwalen we nu wel een beetje af.
  Het ging er dacht ik om of wij het recht hebben zo veel dieren af te maken en dan ook nog op zo’n heel dieronvriendelijke manier.
  Het zal best dat de ganzen wel eens overlast veroorzaken maar zo weet ik nog wel wat diersoorten die dat doen, trouwens ik ken ook wel heel wat mens-soorten die overlast geven. ook maar vergassen ?
  De kans op een aanrijding is natuurlijk altijd aanwezeg maar dat kan ook gebeuren met plotseling overstekende eenden families, kleine kinderen, huisdieren enz.
  Mochten ze bij mij op het erf neerstrijken ( zal niet gebeuren want niks te halen ) dan zal ik ze gewoon wegjagen toch ?
  Waar het volgens mij dus omging was of wij het kunnen maken deze dieren bijeen te drijven en te vergassen, notabene in een beschermd natuurgebied.
  Een beetje respect jegens de natuur vind ik gewoon op zijn plaats.

 • Jaap

  Ik betwijfel of het nog zin heeft de wandeling zondag a.s. door te laten gaan.
  Ben deze week bijna dagelijks in de omgeving Guisveld geweest en als ik 5 of 6 ganzen gezien heb hebben we het wel gehad. Misschien toeval of heeft het ruimen al plaatsgevonden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *