Hamming gaat opladen en ‘herbronnen’

Tussen 21 juni en 3 september van dit jaar gaat burgemeester Jan Hamming van Zaanstad er tussenuit. Hij ‘geniet degelijk van dit werk’ maar de coronacrisis en gevolgen van de oorlog in Oekraïne hebben ‘een wissel getrokken’. Daarom heeft hij behoefte ‘aan een moment van reflectie en herbronnen’.

Hamming gaat daarom ruim vier weken ‘extra met reces’. In totaal is hij bijna tweeëneenhalve maand afwezig.

De aanduiding ‘reces’ is opmerkelijk. Er bestaat namelijk helemaal niet zoiets als ‘burgemeesters-reces’. Het reces is een periode dat de gemeenteraad niet vergadert, Het echte ‘reces’ begint op 22 juli en duurt t/m 3 september. Het is natuurlijk gewoon extra ‘verlof’. En dat is hem van harte gegund.

Een burgemeesters-reces bestaat dus niet, ‘herbronnen’ bestaat wel. Dat wil zeggen het woord is eerder gebruikt. Dat gebeurde drie jaar geleden door CDA-partijleider Wopke Hoekstra die niet wilde dat zijn partij in de oppositie ging ‘herbronnen’. VVD’er Hans van Baalen gebruikte het in 2017 ook in de zin van ‘in de oppositie gaan’. Wat Hamming ermee bedoelt snappen we trouwens niet (10 weken nadenken – reflectie – raden we ten zeerste af).

In september begint Hamming met zijn tweede ambtsperiode. Harrie van der Laan neemt als locoburgemeester waar, Hans Kuyper zit de raad voor.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *