Hamming van TikTok

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad stopt met TikTok. Met pijn in het hart. Zijn ervaring was dat hij met TikTok Zaanse jongeren bereikte maar het advies van het kabinet en de AIVD om TikTok niet te gebruiken en een aanstaand verbod voor rijksambtenaren hebben de burgemeester over de streep getrokken.

Na persoonlijk contact met de minister heeft Hamming besloten “per onmiddellijk te stoppen met TikTok”. Hij heeft nog een afscheidsboodschap gepost en daarna de app verwijderd. Het account bestaat niet meer. De app stond overigens niet op zijn eigen telefoon maar op die van zijn woordvoerder.

Twee weken geleden hield Hamming nog voet bij stuk: hij ging niet van TikTok. De Chinese app zou grote veiligheidsrisico’s met zich mee brengen en gebruikt kunnen worden voor spionage van de Chinese overheid, maar Hamming vond dat niet zo’n probleem. Hij werd daarin gesteund door een raadsmeerderheid.

Maar omdat begin deze week er een kabinetsadvies binnen kwam waarin gevraagd werd de app te verwijderen en een verbod werd aangekondigd, ging Hamming overstag. Het verbod gaat volgens hem voor de hele organisatie gelden, dus ook voor alle gemeenteambtenaren. Iedereen in Zaanstad moet uiterlijk op 1 april de app hebben verwijderd.

Het onderzoek van de AIVD waarnaar Hamming verwees gaat overigens specifiek over rijksambtenaren. De brief van Staatssecretaris Alexandra van Huffelen gaat ook alleen over die groep:

“De conclusie daarvan is dat het gebruik en de aanwezigheid van mobiele telefoons en de daarop geïnstalleerde applicaties te allen tijde een inherent spionagerisico vormen.

Gebruik van apps van bedrijven uit landen met een offensief cyberprogramma door ambtenaren in dienst van de rijksoverheid verhoogt dit risico. Voorbeelden van landen met een dergelijk offensief cyberprogramma zijn Rusland, China, Iran en Noord-Korea.”

Bij rijksambtenaren zal hun diensttelefoon zo worden ingericht dat ze geen verdachte apps kunnen downloaden, eigen telefoons mogen niet meer gebruikt worden. In Zaanstad gaat het dus anders, ambtenaren wordt gevraagd de apps te verwijderen.

Lees hier:

Foto boven genomen tijdens de aankondiging van het TikTok-einde door burgemeester Hamming tijdens het Zaanstad Beraad van 23 maart 2023.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Kees Hamster

  Hierbij past maar één reactie: het eerste verstandige besluit van Jan Hamming…

 • R. de Vries

  “Gebruik van apps van bedrijven uit landen met een offensief cyberprogramma door ambtenaren in dienst van de rijksoverheid verhoogt dit risico. Voorbeelden van landen met een dergelijk offensief cyberprogramma zijn Rusland, China, Iran en Noord-Korea”.

  Dit lijstje is niet compleet.
  Het wordt aangevoerd door de Verenigde Staten.
  Vervolgens Israël, Frankrijk en Engeland.

 • Ward Boer

  https://www.tiktok.com/@burgemeester_zaanstad

  Kan niet anders dat de minister niet mis te verstane woorden heeft gebruikt.
  God zij dank.

 • Jeroen Brekelmans

  Wat een onzin…. gewoon een separate telefoon alleen voor je tiktok filmpje…

  Beetje knapen ITr kan er prima voor zorgen dat de locatie gegevens niet kloppen…

  Volgens verschillende onderzoeken staan de mensen verder van de politiek dan ooit…. of tiktok het medium is om dit te verbeteren…. vast niet… maar alle beetjes helpen..

  We laten ons weer helemaal gek maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *