Even voor de duidelijkheid: schaken is heus geen oorlogsspel. Het is een sport. Een denksport. En er zijn een boel Zaankanters die het bedrijven.

Nog geen week geleden plaatsten wij een stuk over het fijne schaakplein in Krommenie. Daar kan iedereen die er zin in heeft op woensdag, donderdag en vrijdag strijden/spelen op straat.

Ons artikel lijkt een vervolg te krijgen. Frank Tijdeman dropte op ‘schaakpret’ onze foto en het Krommenie-model (zonder bron, de foto is gemaakt door Josefien Gigengack).

Voordat we daar dieper op in gaan eerst even een filmpje dat wij gistermiddag opnamen met commentaar op de meest genoemde plek voor een Zaandamse versie van het schaakplein: de Gedempte Gracht voor ‘V&D’.

Goed… Verder nu met het idee dat Tijdeman zo enthousiast adopteerde:

‘Menige Europese toeristische stad heeft in het centrum een plein, terras of park waar omstanders met gespannen aandacht een gevecht op de 64 velden volgen. Het is een aantoonbare verrijking voor het stadsbeeld!’

Frank blijkt geen schreeuwer zonder plan of oplossing!

Hij komt met een concreet plan en met vragen:

  • De plek van het schaakveld verdient een aantrekkelijke locatie waar veel publiek langs komt, bijvoorbeeld De Dam, de Koepel etcetera????
  • Voor de schaakstukken is een berging nodig bij bij een middenstander, winkelier of restaurant of Gemeente Zaanstad.
  • Leden van de schaakvereninging Zsc Saende zijn verantwoordelijk voor de organisatie. Zij regelen voor een middag in het weekend dat er een schaakpartij gespeeld wordt en nodigen ook kijkers uit om er een partij te spelen.

Wij staan vierkant achter dit plan. Het zou geweldig zijn als de Zaanstreek overspoeld wordt met denksportplekken toch Jeroen Olthof?