Handhavers in Kalf beschoten (met neppistool)

Twee handhavers van Zaanstad zijn dinsdagavond rond 22.15 uur op de Drielse Wetering in Zaandam (Kalf) beschoten met een balletjespistool.

De handhavers surveilleerden rond hangplekken en zagen bij de Drielse Wetering twee personen bij een auto staan waarbij ze ‘vreemde tikgeluiden’ op en tegen hun auto hoorden.

De handhavers zagen dat de mannen beide een wapen in de hand hadden. Ze zijn direct op een andere plek gaan staan, hebben zicht gehouden op het tweetal en de politie gealarmeerd.

Agenten hielden de mannen van 20 en 23 jaar aan. In hun auto werden meerdere nep-geweren aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. Het voertuig van de geschrokken handhavers had lakschade die onder andere bestond uit meerdere putjes in het voertuig – kennelijk het gevolg van de ‘vreemde tikgeluiden’. De handhavers hebben aangifte gedaan.

De politie laat weten dat als een nepvuurwapen niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, agenten handelen alsof het om een echt vuurwapen gaat. In deze gevallen kan het voorkomen dat agenten iemand onder schot nemen. Het nepvuurwapen wordt in beslag genomen.

Wie met een nepvuurwapen rondloopt waarmee je iemand kunt bedreigen, begaat een misdrijf waarvoor een maandenlange gevangenisstraf geëist kan worden of een geldboete kan worden gegeven die kan oplopen tot meer dan € 20.000. (Als je met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog, de boete loopt in de duizenden euro’s.)

Als medewerkers met een publieke taak te maken met agressie en geweld, worden aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist.

Reactie locoburgemeester Harrie van der Laan laat naar aanleiding van het persbericht van de politie Noord-Holland weten:

“Wij zijn enorm geschrokken dat onze medewerkers van handhaving zijn beschoten zijn met – naar wat later bleek- een nepvuurwapen/balletjespistool. Dit is volstrekt ontoelaatbaar.

Hier zijn geen woorden voor. Medewerkers van Zaanstad die dag in dag uit bezig zijn met de veiligheid van onze inwoners verdienen ons respect en moeten hun werk in veiligheid kunnen uitoefenen.

Het gaat gelukkig goed met de medewerkers. Maar de beschieting heeft een enorme impact op hen gemaakt.”

Van der Laan laat weten het hoog op te nemen en te gaan kijken welke bestuurlijk maatregelen (zoals een last onder dwangsom of gebiedsverbod) mogelijk is in dit geval.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *