Handhaving sluit Moederdag Pofferbak

‘Zo triest dit, dan ga je als ondernemer de malaise tegen en voorkom je dat je over de kop gaat en dan gebeurt dit. Jammer gemeente Zaanstad…’, is een van de reacties onder het Facebookbericht van Bart Neijenhuis van De Pofferbak.

De maatschappelijk betrokken ondernemer, die door de Coronacrisis zijn broodwinning zag verdwijnen, had voor Moederdag zijn Pofferbak (een bakfiets) van stal gehaald.

Aan de Pinkstraat maakte hij veilige vakken, hij bakte poffers en verkocht kleine cadeaupakketjes met Zaanse Euforij-chocolade. Corona-proof: een persoon bij de kraam, de poffers werden ingepakt om mee naar huis te nemen. Tot plezier van velen, maar tot verdriet van iemand die besloot handhaving in te schakelen.

Voor verkoop op die specifieke locatie heeft Bart geen vergunning, de kar moest op slot. Bart is teleurgesteld in Zaanstad:

‘Je probeert je hoofd boven te houden. Ik wacht al vijf weken op antwoord op mijn TOZO-aanvraag (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Twee jaar geleden hoorde ik onze burgemeester een toespraak houden waarin hij zei dat hij de meest ondernemersvriendelijke gemeente van Nederland wil krijgen. Ik merk daar niks van.’

Deel dit artikel:

11 reacties

 • John Marsh

  Handhaving kan beter de overtredingen op en rond de Gedempte Gracht aanpakken in plaats van dit soort treiter gedrag

 • Milko de Vries

  Heel jammer weer. Waar is handhaving op plekken waar het echt nodig is, zoals op de bloemkorf in Zaandam.
  Succes en sterkte Bart.

 • Jaap Meeuwsen

  Godsamme zeg, ik dacht dat de handhaving intussen wel wat verstandiger zou zijn geworden, maar nee dus, nog steeds even raar bezig.

  Geen vergunning, tis toch wat, stel je nou toch eens voor dat iedereen overal maar poffertjes gaat staan te verkopen, in wat voor een wereld komen we dan terecht ?

  Maar niet vergeten, ze zijn gekomen omdat er weer zo’n een of andere engert gebeld heeft hè ?
  Die zijn nog erger, kan niet genoeg gewaarschuwd worden tegen zulke figuren.

  Volhouden hoor Bart, het gaat erom dat je idee goed is !

  • David Sluis

   Ik ben een leek, maar als we willen dat de handhaving anders acteert, dan is de gemeente (raad) o.a toch aan de beurt? Ik vind het gedrag ook spreken van weinig gevoel, maar ja, een flitspaal boete, terwijl je vrouw aan het bevallen is, is ook een lastig verhaal, bij de rechter.. De regeltjes worden gesteld door de gemeenteraad o.a. Dus poffertjes, orgelspelers etc. Regels zijn regels. Nederland zit helemaal stijf met gedoogbeleid, daar wordt je kriegel van. Een orgeldraaier en poffertjeskraam die i.p.v. kapotgaan de boel proberen te redden.. Maar de regels zijn sterker dan de praktijk. Het is een beetje, doorgeschoten. Ondertussen, mogen grote bedrijven, ik noem geen namen, gewoon zonder vergunning “dingen doen”. Dat is pas schandalig. De orgelman, de poffertjeskraam, wie is er niet mee groot geworden?

   • Jaap Meeuwsen

    Regels zijn er ook om af en toe vanaf te wijken David, dat is al een ouwe, zeker in een tijd als deze.
    Ook de overheden passen in deze tijd regels aan die toch echt heel duidelijk omschreven staan in de grondwet in naam van corona.
    Oké, dat moet misschien soms maar knijp in dit soort gevalletjes dan ook eens een oogje toe. Het moet van twee kanten komen anders werkt het niet meer.
    En volgens mij zit Nederland niet ( alleen maar ) stijf met gedoogbeleid maar nog meer met regeltjes.

 • Dick Smit

  Triest verhaal. Handhaving had beter, met meer mankracht, het water op kunnen gaan.

 • E. Renkema

  Welke eisen worden er eigenlijk aan een handhaver gesteld? Kleuterschool of hoger?

 • w.f. arends

  bart, collega, wel stom om geen vergunning aan te vragen, maar om dan meteen
  te moeten sluiten waanzin.
  wist jij dat er niet 1 ondernemer op de schans een detailhandel vergunning
  heeft dat heeft na een onafhankelijk onderzoek in de krant gestaan, helaas
  doet de gemeente daar niets aan sterker nog het word ook niet aangevraagd
  het mag gewoon doorgaan zonder vergunning, het is en blijft zo het gaat er
  niet om wat je kan maar wie je kan.
  bart sterkte gr, willem

 • Irene Meeuwsen

  Helemaal met iedereen eens. Waar is de handhaving als je ze nodig hebt. Ik kan genoeg plekken opnoemen waar de 1,5 meter niet wordt nageleefd…ga daar maar eens wat van zeggen, handhaving! Misschien dat ze dat niet durven?
  Maar nee, ze kiezen weer iemand uit die zo zijn best doet om het leven weer wat leuker te maken. Geen vergunning…pfff.

 • Ruud Kolijn

  Hoe jammer toch dat de zg handhavers geen enkel gevoel van mededogen bezitten.
  Het is verbazend hoe ze eerzame burgers die proberen nog een draai te geven aan de moeilijke situatie waarin wij als burgers en ondernemers nu leven dat kleine beetje positiviteit te ontnemen
  Hoe flink kan je zijn om iemand die probeert om nog wat leuks te doen dat te verbieden omdat hij geen vergunning heeft. Hebben de handhavers wel een opleiding gehad om te bepalen of zij iemand kunnen verbieden datgene te doen wat in crisis misschien net een beetje hoop geeft op betere tijden

 • T. Scheffer

  Ook is als ondernemer heb de burgemeester geconfronteerd met zijn uitspraken in de nieuwjaarstoespraak van 2019 waarin Hamming heeft gezegd: “Zaanstad wil de meest ondernemersvriendelijke gemeente van Nederland zijn. ‘Dat betekent voor 2019: een nog betere dienstverlening, hoffelijkheid, open staan voor feedback, maar vooral: open staan voor dromen van ondernemers en helpen die mogelijk te maken.”

  Hier is echter niets van terug te vinden in enig beleid! Van Hamming heb ik niets direct vernomen op mijn vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *